Καλοστραθιά… Τα Χανιά αποχαιρέτησαν τον Μανούσο Βολουδάκη | Φωτογραφίες και βίντεο

καλοστραθιά-τα-χανιά-αποχαιρέτησαν-1626855

Σε κλίμα οδύνης αποχαιρέτησαν τον Μανούσο Βολουδάκη συγγενείς, φίλοι και συνοδοιπόροι στην ζωή και στην πολιτική, το μεσημέρι του Σαββάτου στην Μητρόπολη Χανίων.

Με λόγια του Νίκου Καζαντζάκη αποχαιρέτησε ο πρωθυπουργός, Kυριάκος Μητσοτάκης τον εκλιπόντα βουλευτή, δείτε ΕΔΩ, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 57 ετών.

Για έναν έντιμο πατριώτη, αγωνιστή των ιδεών του, ειλικρινή και ακέραιο χαρακτήρα και υπόδειγμα οικογενειάρχη έκαναν λόγο στους επικηδείους τους, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο συγγραφέας και κουμπάρος του Χρήστος Χωμενίδης, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη.

Μετά την κηδεία, η πομπή που συνόδευε την σορό του εκλιπόντος, κατευθύνθηκε πεζή προς το κοιμητήριο του Αγίου Λουκά. Εκεί Σφακιανοί πατριώτες του, τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο, και κατά την ώρα της ταφής, τον  «αποχαιρέτησαν» βρακοφόροι με το ριζίτικο τραγούδι «ο Διγενής».

Συντετριμμένοι από την αιφνίδια επιδείνωση στην υγεία του και τον θάνατό του, ήταν οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι στην τελετή  που εξέφρασαν ειλικρινή συλλυπήτηρια στην σύζυγο και τα τρία μικρά παιδιά του, με την ευχή να τον θυμούνται για πάντα ως ένα υπόδειγμα ενάρετου ανδρός.

Αναλυτικότερα

Στον επικήδειο λόγο του ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός έκανε λόγο για «έναν καλό ακροατή με αποκρυσταλλωμένη άποψη για τα κοινά».

Με λόγια από τον «Ανήφορο» του Νίκου Καζαντζάκη αποχαιρέτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μανούσο Βολουδάκη.

«Ο Καζαντζάκης γράφει πως έτσι μονάχα σώζεται η ζωή. Και τι θα πει σώζεται; Ανεβαίνει. Κι εσύ Μανούσο πρόλαβες να σώσεις τη ζωή ανεβάζοντάς την σε ήθος σε προσφορά και σε ευγένεια» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Αποχαιρετούμε έναν δικό μας άνθρωπο, έναν ευγενικό συνεργάτη και υποδειγματικό οικογενειάρχη. Η μοίρα το θέλησε να ειναι πιο σύντομη απ’ ό,τι το περιμέναμε η κοινή μας διαδρομή στα κοινά. Ήσουν από τους πρώτους που διαπίστωσε την ανάγκη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, από τους πρώτους που με στήριξε για αρχηγό της παράταξης το 2015 (…)

Ήσουν προσήνης, αυτόφωτος και επιτυχημένος. Στην τελευταία μου ομιλία στο Ηράκλειο μου έγραψες «Πρόεδρε μια επιπλοκή δεν μ αφήνει να έρθω» ήταν το σύντομο μήνυμά σου. «Δεν, πειράζει, φρόντισε σύντομα να γίνεις καλά» ήταν η σύντομη συνομιλία μας που έμελλε να είναι και ο αποχαιρετισμός μας».
Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης ανέφερε, «Κάθε ψήφο που έπαιρνε ο Μανούσος την επέστρεφε στην κοινωνία δεκαπλή».
«Ακέραιος είχε όραμα, ήταν ειλικρινής και άκουγε πάντα με ειλικρινές ενδιαφέρον τον συνομιλητή του» σημείωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Για έναν φιλοπάτρη ευσεβή έντιμο άνδρα και γνήσιο πατριώτη έκανε λόγο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Ευχαριστούμε τον Θεό για το πέρασμα του από τη ζωή μας από τα καθ ημάς. Σωφροσύνη, σοφία, δικαιοσύνη ήταν τα στολίδια του».
Από τα Σφακιά, ο κουμπάρος του Ανδρέας Μανουσέλης αποχαιρέτισε με μια μαντινάδα τον Μανούσο Βολουδάκη : Τον τελευταίο ασπασμό, μες στη βροχή στο κρύο, θα πω κουμπάρε χαιρετώ μα δεν θα πω αντίο.

Ο Δήμαρχος Χανίων στον επικήδειο λόγο του ανέφερε:

«Στις διεκδικήσεις του ο Μανούσος δεν επιδίωξε ποτέ να είναι ευχάριστος, πάντοτε όμως υπήρξε επίμονος και τεκμηριωμένος, έχοντας αποκτήσει μια στιβαρή και συνολική πολιτική κοσμοθεωρία, που λειτουργούσε ως αταλάντευτη πυξίδα στο μακρύ πολιτικό του ταξίδι.

Και ήταν ένα ταξίδι άξιο θαυμασμού και σεβασμού, από φίλους και αντιπάλους, όπως φάνηκε περίτρανα, τώρα που μας αποχαιρετά.

Γιατί λίγες είναι εκείνες οι στιγμές στον δημόσιο βίο, που το συλλογικό συναίσθημα, όπως αυτό εκφράστηκε τις τελευταίες μέρες στα Χανιά, ταυτίζεται με τον πόνο της οικογένειας, των φίλων και των στενών του συνεργατών.

Από τα Σφακιά, τον τόπο καταγωγής του, που ποτέ δεν ξεχνούσε και από όλα τα μέρη του Νομού Χανίων που ταξίδευε για να συναντήσει τους φίλους του και τον κόσμο που τον στήριζε και τον αγαπούσε, όλοι μαζί σήμερα, αποχαιρετάμε έναν ευπατρίδη που προσέφερε με απόλυτη συνέπεια, ήθος, ευγένεια, εντιμότητα και εργατικότητα στα Χανιά.

Μαζί παλέψαμε και διεκδικήσαμε από κοινού ζητήματα, που αφορούν στα συμφέροντα του Δήμου Χανίων και πολλές από τις σημαντικές επιτυχίες του Δήμου μας, επιτεύχθηκαν χάρη στη δική σου συμβολή.

Επίσημοι

Το παρών έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη Γκραμπόφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Διγαλάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Ταραντίλης, Θανάσης Δαβάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Περιφεριεάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και οι Δήμαρχοι Αποκορώνου, Πλατανιά, Κισσάμου και Γαύδου, ο πρώην Υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, ο γνωστός συγγραφέας και αδελφικός φίλος του Μανούσου Βολουδάκη Χρήστος Χωμενίδης, ο Χρήστος και ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και ο Περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με την Λαϊκή Συσπείρωση Αλέκος Μαρινάκης, η πρώην Γ.Γ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη , ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας και ο υποδιοικητής Μάνος Μπολώτης, η υποψήφια βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ Λίτσα Κουρουπάκη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ευτύχης Δαμιανάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης και ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Παπαδογιάννης δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, μέλη και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας και πλήθος κόσμου.

Δεκάδες στεφάνια

Δεκάδες είναι τα στεφάνια που βρίσκονται έξω από τον ναό της Μητρόπολης. Μεταξύ αυτών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτσάκης και της συζύγου του Μαρέβας,  της βουλευτή Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη και του Ισιδώρου Κούβελου, του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Στέλιου Κονταδάκη, του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη κ.ά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook