Τα Χανιά ανάμεσα στις πόλεις με τα πιο ακριβά ενοίκια – Aυξήθηκαν οι τιμές πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων το γ’ τρίμηνο

τα-χανιά-ανάμεσα-στις-πόλεις-με-τα-πιο-α-1496166

Για μια ακόμη φορά τα Χανιά αναδεικνύονται μια από τις πιο ακριβές πόλεις της χώρας σχετικά με τις τιμές των ενοικίων ακινήτων, σύμφωνα με με τον δείκτη SPI του Spitogatos.gr. Μάλιστα, το τρίτο τρίμηνο του 2022 η αύξηση στις τιμές των ενοικίων ακινήτων στα Χανιά έφτασε το 10,3 %, σύμφωνα με την ίδια πλατφόρμα.

Υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι καταγράφονται οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων το γ ΄τρίμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με σύμφωνα με τον δείκτη SPI του Spitogatos.gr, η αύξηση φτάνει το 6,5% πανελλαδικά στις τιμές πώλησης και το 6,7% αντίστοιχα στα ενοίκια.

Οι υψηλότερες τιμές πώλησης

H υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης σημειώθηκε στα Νότια (3.167 €/τ.μ.) και Βόρεια (2.628 €/τ.μ.) προάστια της Αθήνας και τις Κυκλάδες (2.963 €/τ.μ.), περιοχές που ήδη από το α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς ήταν ψηλά στις αναζητήσεις του αγοραστικού κοινού από χώρες του εξωτερικού.

Παράλληλα, ανοδική τάση σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται στον Πειραιά (13,4%) λόγω και της αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής καθώς το κέντρο του αποκτά πρόσβαση και στο Μετρό, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στη Χαλκιδική (12%) και τις Σποράδες (11,5%), μετά από μια χρονιά με ρεκόρ επισκεπτών από το εξωτερικό.

Οι υψηλότερες τιμές ενοικίασης

Ως προς την ενοικίαση κατοικίας, υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή σημειώθηκε στα Νότια (10,8 ευρώ/τ.μ.) και τα Βόρεια (10 ευρώ/τ.μ.) προάστια Αθήνας, καθώς και στο κέντρο της πόλης (9 ευρώ /τ.μ.).

Από την άλλη πλευρά μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης καταγράφηκε σε περιοχές εκτός των κέντρων των μεγάλων πόλεων (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) όπως:

στον Νομό Κιλκίς (11,6%),

το υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης (12,9%),

το υπόλοιπο του Νομού Αττικής (17,2%) και
τον Νομό Χανίων (10,3%).

Οι πιο οικονομικές περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας

Χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή τόσο πώλησης όσο και ενοικίασης εντοπίζεται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως στη Μακεδονία, όπως οι νομοί Καστοριάς (701 €/τ.μ.), Κοζάνης (667 €/τ.μ.), Κιλκίς (664 €/τ.μ.) και Φλώρινας (577 €/τ.μ.) για αγορά κατοικίας και οι νομοί Καστοριάς (4,46 €/τ.μ.), Ημαθίας (4,4 €/τ.μ.), Κιλκίς (3,67 €/τ.μ.) και το υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης (3,76 €/τ.μ.) για ενοικίαση κατοικίας.

Η εικόνα στην Αττική

Το 2022, παρατηρείται σταθερή άνοδος της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης στα νότια προάστια τόσο σε σχέση με πέρσι για το αντίστοιχο διάστημα όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα της φετινής χρονιάς. Η ανάπτυξη των περιοχών στο πλαίσιο των έργων για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, φαίνεται ότι έχει «πυροδοτήσει» το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα νότια προάστια της Αττικής.

Όσον αφορά στην αγορά κατοικίας στην υπόλοιπη Αττική, αξίζει να σημειωθεί πως, για μια ακόμη φορά, το κέντρο της Αθήνας τραβά πάνω του όλα τα βλέμματα με περιοχές όπως το Γουδί, το Μετς – Καλλιμάρμαρο και τα Ιλίσια να σημειώνουν μεγάλη μεταβολή σε σχέση με το περασμένο έτος (27,6% – 26,4% και 22,1% αντίστοιχα).

Κατά το γ’ τρίμηνο του 2022 δε, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στις προαναφερθείσες περιοχές ήταν 2.233 €/τ.μ., 3.288 €/τ.μ. και 2.714 €/τ.μ. αντίστοιχα. Οι περιοχές αυτές εξάλλου ανήκουν στην ευρύτερη λίστα των περιοχών οι οποίες πρόκειται να αποκτήσουν σύνδεση με τη νέα γραμμή του μετρό.

Επιπλέον, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα βόρεια προάστια της Αθήνας, ως προς την ενοικίαση κατοικίας, με τη Φιλοθέη (14,7 €/τ.μ.) και την Αγία Παρασκευή (9,8 €/τ.μ.) να έχουν την υψηλότερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής.

One thought on “Τα Χανιά ανάμεσα στις πόλεις με τα πιο ακριβά ενοίκια – Aυξήθηκαν οι τιμές πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων το γ’ τρίμηνο

  1. OI ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ …..την εχου δει πολυ high ….!!!
    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΥΠΟΥΣ….ΟΧΙ ΑΣΤΕΙΑ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook