Τα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών

τα-απόνερα-της-συμφωνίας-των-πρεσπών-818762

Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να έκλεισε για την κυβέρνηση, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά όπως όλα δείχνουν οι συνέπειες των λεπτομερειών που έχουν συμφωνηθεί, μόλις τώρα αρχίζουν να φαίνονται και μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία, όταν αναδεικνύονται από μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα το βρετανικό δίκτυο BBC, αναφέρθηκε έτσι ξαφνικά, σε ένα δημοσίευμα που θέλει στην Ελλάδα να υπάρχει ‘’μακεδονική’’ μειονότητα η οποία ομιλεί την μακεδονική και μάλιστα έχει καταπιεσμένα δικαιώματα με βάση τους νόμους του ελληνικού κράτους.

Παρά τις αντιδράσεις και τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης, η όποια προσπάθεια να συγκρατηθούν αυτές οι αντεθνικές δημοσιεύσεις θα πέσουν στο κενό, όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει δώσει το δικαίωμα και το πάτημα σε τέτοιου είδους αξιώσεις.

Είναι γεγονός πως εδώ και καιρό, πέρα από το ονοματολογικό και την σύνθετη ονομασία, οι περισσότεροι αναλυτές, είχαν εστιάσει στην παροχή εκ μέρους της Ελλάδας προς τα Σκόπια, μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, ενώ έχει παραχωρηθεί στην γείτονα το καθεστώς της εθνότητας όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που τους προσδιορίζουν.

Αυτές οι παραχωρήσεις σαφώς και δεν πέρασαν απαρατήρητες όχι μόνο από τα Σκόπια, αλλά και από πάσης φύσεως δυνάμεις και εξωθεσμικά κέντρα, που μπορούν να τις αξιοποιήσουν κατά βούληση ώστε να πλήξουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Με αυτό το σκεπτικό, το κατευθυνόμενο δημοσίευμα του BBC, απλά ανοίγει την κερκόπορτα για νέα ανύπαρκτα εθνικά ζητήματα όπως αυτό της μακεδονικής μειονότητας, όπου υπό κάποιες προϋποθέσεις και ιδίως από την στιγμή που τα Σκόπια λαμβάνουν το καθεστώς προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, μπορεί η χώρα μας να συρθεί σε διεθνή δικαστήρια βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών και των ορισμών που δίνονται στα θέματα της γλώσσας και της ταυτότητας, ανεξάρτητα που είναι ο τόπος διαμονής των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία διαδικασία που δεν αφορά σαφώς μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και την επόμενη ή τις επόμενες που θα προκύψουν με το πέρας των ετών και μάλιστα θα βρίσκεται μονίμως απολογούμενη η χώρα μας για αυτονόητα ιστορικά τεκμηριωμένα δικαιώματα, τα οποία έχει επί της ουσίας απωλέσει, μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας που κύρωσε η ελληνική Βουλή.

Η κυβέρνηση, αν θέλει να ανακτήσει έστω και ένα μικρό μέρος της αξιοπιστίας της, δεν πρέπει να μείνει σε αντιπαραθέσεις με ΜΜΕ ή με συγκεκριμένες οργανώσεις οι οποίες ενδέχεται να αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της χώρας, αλλά οφείλει να διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, τόσο στην ΕΕ και στα θεσμικά της όργανα όσο και στο ΝΑΤΟ, ότι δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα και ότι όσο αυτό είναι εφικτό, θα μπλοκάρει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ ως πλήρες μέλος.

Αν το θέμα των μειονοτήτων γενικά υποεκτιμηθεί, τότε είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα το ανοίγουν επισταμένως στο μέλλον, προσπαθώντας να πιέσουν την χώρα μας στο να συρθεί σε μία γενικευμένη διαπραγμάτευση παραχωρώντας όλο και μεγαλύτερα προνόμια, τα οποία ισοδυναμούν σταδιακά με απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Γράφει ο Μελέτης Ρεντούμης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook