Τα αγκάθια της συμφωνίας για την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το τετ-α-τετ Μπάιντεν με Ερντογάν

τα-αγκάθια-της-συμφωνίας-για-την-ένταξ-1475827

H επίτευξη συμβιβασμού για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την άρση του τουρκικού βέτο, αλλά και η σημερινή συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, συνιστούν δύο πιθανότατα αλληλένδετες εξελίξεις, που είναι πιθανό να επηρεάσουν και τη βούληση του Τούρκου προέδρου να αξιοποιήσει ή όχι τη Σύνοδο Κορυφής για να δημιουργήσει νέο κύκλο έντασης με την Ελλάδα.

Η συμφωνία και τα «αγκάθια»

Από την άλλη πλευρά, το περιεχόμενο όσων συμφωνήθηκαν κατά την τετραμερή στη Μαδρίτη, προκαλούν εύλογο προβληματισμό, αφού ανάμεσα σε όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας είναι και η μη υποστήριξη των PYD/YPG (σ.σ. Κούρδων της Συρίας) και των γκιουλενιστών – FETO, η αποφυγή περιορισμών τύπου εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και η υποστήριξη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής της Τουρκίας στις υπάρχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι δύο χώρες της Βαλτικής δεσμεύτηκαν να πουλάνε όπλα στην Τουρκία και να στηρίζουν τη συμμετοχή της σε πρωτοβουλίες Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε, ανεξάρτητα από τη στάση της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι που είναι πιθανό να το βρούμε μπροστά μας.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, σημείωναν αργά χθες ότι η Αθήνα βλέπει θετικά το μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών και ότι κατά την εκτίμησή τους δεν περιλαμβάνει μέσα σημεία που έχουν να κάνουν με τα δικά μας θέματα και τις βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να προβούν σε οποιαδήποτε εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί εφεξής ο Ερντογάν. Άλλωστε, επίκειται το τετ α τετ του με τον πλανητάρχη.

Θεωρούν, ωστόσο, θετική τόσο αυτή καθ αυτή την άρση του τουρκικού βέτο – καθώς η Ελλάδα τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της ένταξης των δύο χωρών της Βαλτικής στο ΝΑΤΟ – όσο και το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε το επίμονο αίτημα του Ερντογάν για κατ’ ιδίαν συνάντηση. «Ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι όσο πιο απομονωμένος αισθάνεται, τόσο πιο επιθετικός γίνεται» σχολιάζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση, και μέχρι να φανεί πως θα πάει το σημερινό ραντεβού του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Για μία αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία θα προέκυπτε από την απόφαση Ερντογάν να μην ανοίξει όλη τη βεντάλια των παράλογων και έωλων διεκδικήσεών του, έως το ακριβώς αντίθετο.

Στο δεύτερο σενάριο, αν δηλαδή ο κ. Ερντογάν θέσει όλα τα θέματα στο τραπέζι, περιλαμβανομένου και αυτού της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, και επιπρόσθετα επαναλάβει τις έωλες θεωρίες περί υπόθαλψης τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν σε βάρος της χώρας του από την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης θα αποκρούσει μία προς μία τις αιτιάσεις του.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τα προηγούμενα 24ωρα πολλούς ηγέτες της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ για τον τουρκικό αναθεωρητισμό και προτίθεται, αν προκληθεί, να παραθέσει στοιχεία και ντοκουμέντα τόσο για τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Ερντογάν, για τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, όσο όμως και για την εκ μέρους του εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

 

Συνομιλία με Μπάιντεν, Μακρόν και Τζόνσον

Χθες, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το ομόλογο του, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση την Τετάρτη (29/6), με τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρόεδρο Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της συνόδου.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπου εκφράστηκε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook