Τα 8 SMS Τσίπρα και η «Νέα Αρχή» με rebranding

τα-8-sms-τσίπρα-και-η-νέα-αρχή-με-rebranding-1284950

Εάν ένα μήνυμα ήθελε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αυτό ήταν ότι σαφές και ο στόχος όπως αποτιμά η Κουμουνδούρου επετεύχθη: «Είμαι έτοιμος, έχω την εμπειρία, γνωρίζω και έχω μάθει από τα λάθη της πρώτης διακυβέρνησης και ξέρω πώς, για ποιους αλλά και με ποιους θα κυβερνήσω, κάνοντας μία Νέα Αρχή με την κοινωνία».

Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η στρατηγική της Κουμουνδούρου.

Δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο rebranding, ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο στην ομιλία τους στους παραγωγικούς φορείς αλλά κυρίως στην «ανάκρισή» του από τους εκπροσώπους του Τύπου, επιχείρησε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε τρία σημεία: Την αυτοπεποίθηση, τον μεστό λόγο και την τεκμηρίωση – κοστολόγηση των προτάσεών του. Στην Κουμουνδούρου λένε ότι το πέτυχε.

Έχοντας στην προμετωπίδα την προγραμματική δουλειά που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο και αποφεύγοντας τις «εκπλήξεις» και τα «δώρα» που θα αποδυνάμωναν την πειθώ για την ουσία των προγραμματικών προτάσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο, με αιχμή του δόρατος την άμβλυνση των ανισοτήτων απέναντι σε πολιτικές διαρκούς όξυνσής τους.

Τα βασικά συμπεράσματα της στρατηγικής Τσίπρα τα SMS και η «Νέα Αρχή» με rebranding

1. Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να περίμεναν πολλοί, ο κ. Τσίπρας απέφυγε την παγίδα που του έστησε ο κ. Μητσοτάκης, εξωθώντας τον στο αίτημα για πρόωρες εκλογές με το πικάρισμα για τις «γαλοπούλες» και επιχειρώντας να μετατρέψει την πολιτική σκηνή σε σκηνικό far west. Επιχείρησε να αντιπαραθέσει σοβαρότητα και σταθερότητα σε μία στάση ευθύνης μέσα στην πανδημία, απέναντι σε ένα «κρεσέντο αλαζονείας» και αρκέστηκε να επιστρέψει τη μπάλα στο γήπεδο του Μεγάρου Μαξίμου: «Εάν θέλει να προλάβει τη ραγδαία φθορά του και είναι τόσο ανεύθυνος, να έχει το θάρρος και την ευθύνη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με 50 νεκρούς τη μέρα από την πανδημία».

2. Η Κουμουνδούρου τελεί και επίσημα πλέον σε μία μακρά προεκλογική περίοδο, κάτι το οποίο είχε ήδη ανακοινώσει από την Προγραμματική Συνδιάσκεψη στις αρχές του Ιουλίου ο κ. Τσίπρας.

3. Απέναντι στο ανεδαφικό – κατά την Κουμουνδούρου – δίλημμα που επιχείρησε να βάλει ο κ. Μητσοτάκης «αυτοδυναμία ή χάος», ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να προσγειώσει το προεκλογικό διακύβευμα της κάλπης με απλή αναλογική σε μία πιο πραγματιστική βάση. Η αυτοδυναμία την οποία θα ζητά ο κ. Μητσοτάκης συνεπάγεται – ελέω απλής αναλογικής – ποσοστό 48% για τη ΝΔ, 8 ποσοστιαίες μονάδες δηλαδή πάνω από το ποσοστό που πήρε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, δεδομένης τόσο της σημαντικής και συνεχιζόμενης φθοράς που καταγράφουν όλες οι μετρήσεις, που δείχνουν πως τα ποσοστά της ΝΔ θα κινηθούν ενδεχομένως σε σημαντικά χαμηλότερα από αυτά του 2019. Καθώς και στο ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι σαν να λέει στους ψηφοφόρους του, δεν έχει σημασία αυτή η Κυριακή αλλά η επόμενη».

Απέναντι στον «ευσεβή πόθο» Μητσοτάκη και με δεδομένη τη φθορά και την διογκούμενη δυσαρέσκεια – έως και οργή – προς το πρόσωπό του, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να παρατάξει έναν δύσκολο αλλά εφικτό: «Προοδευτική κυβέρνηση ή εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και αστάθεια». Δηλαδή με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής, την επόμενη μέρα θα σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλιώς ο Μητσοτάκης θα βάλει τη χώρα σε διαρκείς εκλογικές αναμετρήσεις και αστάθεια εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και πανδημικής έξαρσης. Κάτι που οδηγεί στο τρίτο συμπέρασμα, το ερώτημα «με ποιους»

4. Αν και απέφυγε να τοποθετηθεί για τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τρεις φορές στη συνέντευξη Τύπου την απάντηση στο ερώτημα «προοδευτική κυβέρνηση με ποιους;», δίνοντας σαφές δείγμα γραφής της στρατηγικής του: «Μεταξύ των προεκλογικών δηλώσεων και των μετεκλογικών δεδομένων μεσολαβεί κάτι σημαντικό, η ετυμηγορία του λαού στην κάλπη».

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε πως η πίεση που θα πυροδοτήσει ενδεχόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα της – χαλαρής ψήφου – της απλής αναλογικής στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης θα είναι στην καλύτερη περίπτωση αφόρητη, φέρνοντας ΚΙΝΑΛ, Μέρα 25 και ΚΚΕ προ του σκληρού διλήμματος: Ή προοδευτική κυβέρνηση για να διώξουμε τον Μητσοτάκη ή θα αποτελέσετε «μαξιλαράκι» της Δεξιάς.

Πρόκειται για ένα δίλημμα win win για την Κουμουνδούρου, δεδομένου ότι ή θα σχηματίσει κυβέρνηση ή στη δεύτερη κάλπη που θα ακολουθήσει με ενισχυμένη αναλογική, τα μικρότερα κόμματα θα συνθλιβούν στις μυλόπετρες ενός αιματηρού δικομματισμού, έχοντας την «ρετσινιά» ότι εμμέσως στήριξαν τον Μητσοτάκη και η ψήφος σε αυτά σε συνθήκες ακραίας πόλωσης θα είναι χαμένη. Ή ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει ο Μητσοτάκης ή οτιδήποτε άλλο με κίνδυνο να μείνει.

5. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μία σειρά από ριζοσπαστικές και ταυτοτικά αριστερές προγραμματικές προτάσεις, κυρίως στα ζητήματα της εργασίας και της σημαντικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους σε Υγεία και Παιδεία, πεδίο που έχει σαφή αναφορά και στους νέους με φόντο τα απόνερα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. (Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, πιλοτική εφαρμογή 35ωρου, ισχυρό πλέγμα επαναφοράς συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη)

6. Την ίδια ώρα κατέστησε πιο σαφές από ποτέ και με ισχυρή δόση αυτοκριτικής ότι η επαναπροσέγγιση με τη λεγόμενη μεσαία τάξη και τα μεσοστρώματα αποτελεί στρατηγική επιλογή: Υπενθυμίζοντας καταγωγικά με έμφαση πως «είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης» σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό που όπως είπε «νομοθετεί για την τάξη του», επιχείρησε να αποδομήσει την κυβερνητική σπουδή για τα ίδια οικονομικά στρώματα, μέσα από την ανάλυση των αποδεκτών των μέτρων που λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους με εισόδημα ως 40.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ρύθμιση πανδημικού χρέους και ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και αποδόμηση της αφορολόγητης γονικής δωρεάς ως 800.000 ευρώ ανά τέκνο, κάτι που στο ανώτατο όριό του αφορά το 0,4% των ΑΦΜ στην Ελλάδα.

«Ποιος είναι αυτός που έχει να δώσει στα παιδιά του αφορολόγητα 4,8 εκατ. ευρώ με τη διάταξη αυτή, είναι αυτή η μεσαία τάξη;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το μέχρι πρότινος όριο στα 150.000 ευρώ θα μπορούσε να ανέβει ως τις 300.000.

7. Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν προσεκτικά όλες τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στο διεθνές στερέωμα, με την πανδημία να αποτελεί σύμφωνα με την ανάγνωσή της ιστορική τομή

. Από την στροφή του Μπάιντεν σε μία αριστερόστροφη σοσιαλδημοκρατική πολιτική ενίσχυσης εργαζομένων και μεσαίας τάξης και φορολόγησης του μεγάλου πλούτου μέχρι τις πρωτοβουλίες προοδευτικών κυβερνήσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία αλλά και την αριστερή στροφή του επίδοξου σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριου, Όλφα Σολτς, ο οποίος λίγες μέρες πριν τις εκλογές το Βερολίνο βρίσκεται πέντε μονάδες μπροστά και απειλεί να τελειώσει την πρωτοκαθεδρία του CDU με την αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική σκηνή.

«Ο κόσμος μετά την πανδημία αλλάζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί με αποτυχημένες συνταγές να παρουσιάσει κάτι νέο» είναι το επίδικο που βάζει ο κ. Τσίπρας, έχοντας ως διαιρετική τομή το ζήτημα της άμβλυνσης των ανισοτήτων.

8. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την δέσμευσή του ότι σε μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν και προσωπικότητες εκτός κόμματος, που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία και τον χώρο των επιστημών, μία αριστερή και κεντροαριστερή τεχνοκρατία, προσθέτοντας ωστόσο πως τα νέα πρόσωπα «δεν θα έρθουν για να εκδιώξουν τα παλιά».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook