Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να λέτε στο παιδί σας για το φαγητό

τα-5-πράγματα-που-δεν-πρέπει-να-λέτε-στο-1471526

Αυτό που λέμε στα παιδιά μας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Εδώ είναι 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο παιδί σας για το φαγητό.

Νομίζω ότι ο κοινός στόχος όλων των γονέων είναι να μεγαλώσουν υγιή και ευτυχισμένα παιδιά. Και ένας από τους πολλούς παράγοντες για να γίνουν τα παιδιά υγιείς ενήλικες, είναι να αποκτήσουν μια καλή σχέση με το φαγητό.

Ειδικά οι γυναίκες, οι περισσότερες από εμάς, μεγαλώσαμε με μερικές εξαιρετικά προβληματικές ιδέες σχετικά με την εικόνα του σώματος και την υγεία – ιδέες με τις οποίες έπρεπε να ζήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μας χωρίς να μάθουμε ότι τελικά δεν ήταν σωστές.

Γι’ αυτό και παρακάτω θα δείτε μερικά πράγματα που καλό θα ήταν να αποφύγετε να πείτε στο παιδί σας και αφορούν το φαγητό.

«Δεν μπορείς να σηκωθείς από το τραπέζι μέχρι να τελειώσεις το φαγητό σου»

Ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί από εμάς έχουμε χάσει την ικανότητα να αναγνωρίζουμε τις δικές μας ενδείξεις πείνας και κορεσμού είναι ότι είμαστε προγραμματισμένοι να τρώμε μια συγκεκριμένη ποσότητα σε μια συγκεκριμένη ώρα. Το φαγητό όμως είναι απόλαυση και όχι κάτι αναγκαστικό και αυτό πρέπει να μεταδώσετε στο παιδί σας.

«Φάε μόνο μια μπουκιά»

Παλιά πιστεύαμε ότι αυτή η φράση ενθάρρυνε τα παιδιά να τρώνε, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η έρευνα δείχνει ότι ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί να δει μια νέα τροφή πάνω από 10 φορές, προτού αποφασίσει να τη δοκιμάσει.

«Είναι κακό για σένα»

Είναι μια φράση που μας βγαίνει πολύ εύκολα, έτσι δεν είναι; Ειδικά όταν τα παιδιά γκρινιάζουν να μάθουν γιατί δεν τα αφήνετε να φάνε αυτό το παγωτό στις 10 το πρωί. Αλλά η κατηγοριοποίηση των τροφίμων ως «καλά» και «κακά» ενισχύει την ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Στην πραγματικότητα η ιδέα της «τέλειας» διατροφής θα μπορούσε να υπονομεύσει την υγεία μας. Έτσι λοιπόν το σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά ότι σε μια ισορροπημένη διατροφή υπάρχει χώρος για όλα τα τρόφιμα.

«Αν το κάνεις αυτό, μετά μπορείς να φας σοκολάτα»

Ξέρω ότι το λέτε καλοπροαίρετα, αλλά το φαγητό ως ανταμοιβή μπορεί να οδηγήσει στη συναισθηματική διατροφή, προκαλώντας πρόσθετο άγχος και ενοχές και τελικά να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό και ενδεχομένως να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Δείτε αν μπορείτε να σκεφτείτε ανταμοιβές για τα παιδιά σας που δεν βασίζονται σε τρόφιμα, όπως να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί σας ή μια εμπειρία που θα τους φέρει χαρά.

«Μισώ το σώμα μου» ή «Κάνω δίαιτα»

Μας έχουν μάθει να κρίνουμε αυστηρά το σώμα μας. Αλλά αν θέλετε τα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν να αγαπήσουν το σώμα τους, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δουλέψετε τη δική σας σχέση με το φαγητό και το σώμα σας. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αξίζετε τον σεβασμό.

Το πιο ισχυρό εργαλείο που έχετε ως γονέας είναι το παράδειγμα που δίνετε. Αν θέλετε ένα παιδί που αγαπά τον εαυτό του, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το να αγαπήσετε και εσείς τον εαυτό σας.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook