Τα 3 είδη συγκέντρωσης που κάνουν δύσκολο να κρατήσουμε την προσοχή μας κάπου

τα-3-είδη-συγκέντρωσης-που-κάνουν-δύσκο-1471330

Η συγκέντρωση είναι ένα περίπλοκο και δυσνόητο φαινόμενο, με το οποίο οι περισσότεροι παλεύουμε καθημερινά και αποτελείται από 3 βασικά είδη, τα οποία έχουν την τάση να διακόπτονται.

Ποια είναι αυτά;

Αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, δεν είστε οι μόνοι και σίγουρα δεν είναι αποκλειστικά δικό σας το φταίξιμο. Σύμφωνα με τον βραβευμένο συγγραφέα των New York Times, Johann Hari: «Βιώνουμε μια παγκόσμια κρίση προσοχής που επηρεάζει την ικανότητά μας να πετυχαίνουμε στόχους σε μεμονωμένο αλλά και συλλογικό επίπεδο».

Όπως τονίζει ο Hari: «Πρέπει να σταματήσουμε να μας κατηγορούμε. Αν δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε και να δώσετε προσοχή σε κάτι, αν τα παιδιά σας δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο, δεν φταίτε εσείς. Δεν πάει κάτι λάθος με εσάς αλλά με το ευρύτερο πλαίσιο που έχουμε φτιάξει για να ζούμε».

Η συγκέντρωση είναι ένα περίπλοκο και δυσνόητο φαινόμενο, με το οποίο οι περισσότεροι παλεύουμε καθημερινά και αποτελείται από 3 βασικά είδη, τα οποία έχουν την τάση να διακόπτονται. Ποια είναι αυτά;

1. Άμεσοι στόχοι (spotlight)

Το πρώτο είδος προσοχής είναι η ικανότητά μας να εστιάζουμε σε στόχους που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον οπότε αποκλείουμε οποιοδήποτε ερέθισμα μας αποσπά και στοχεύουμε σε αυτό που θέλουμε να γίνει. Αν αναρωτιέστε πώς μπορεί να διακοπεί, αρκεί να φέρετε μια απλή εικόνα στο μυαλό σας. Φανταστείτε ότι κάθεστε στο γραφείο σας και αρχίζετε να διψάτε. Σηκώνεστε να πάτε στην κουζίνα και όπως επιστρέφετε στο γραφείο για να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας, ανοίγετε να απαντήσετε σε κάποια mail. Η αρχή της απόσπασης μόλις έγινε!

2. Μακροπρόθεσμοι στόχοι (starlight)

Θέλετε να ανοίξετε μια επιχείρηση, να γράψετε ένα βιβλίο, να τρέξετε σε έναν μαραθώνιο; Όλα αυτά συγκαταλέγονται στους μακροπρόθεσμους στόχους και διακόπτονται πολύ εύκολα καθώς απαιτούν χρόνο και ενδιάμεσα προκύπτουν άλλα θέματα που σας αποσπούν την προσοχή.

3. Η γνώση του εαυτού σας και όλων όσων θέλετε να πετύχετε (daylight)

Oι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι υπέροχοι αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ποιους ακριβώς θέλετε να πραγματοποιήσετε. Πρέπει δηλαδή να ξέρετε το «γιατί» πίσω από κάθε στόχο σας και αυτό είναι ίσως ό,τι πιο δύσκολο καθώς μπορεί δύσκολα να αποπροσανατολιστείτε και να χαθείτε από την αρχή του στόχου σας.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook