Τα 11 σημάδια που δείχνουν αν έχετε γρήγορο μεταβολισμό

τα-11-σημάδια-που-δείχνουν-αν-έχετε-γρήγ-1561561

Έχετε γρήγορο, μέτριο ή αργό μεταβολισμό; Παίρνετε βάρος εύκολα ή δύσκολα; Καίτε πολλές θερμίδες ή όχι; Τρώτε σαν να μην υπάρχει αύριο και δεν παίρνετε γραμμάριο;

Ένας μεταβολικός ρυθμός εξαρτάται από πολλούς φυσικούς παράγοντες και μπορεί συχνά να είναι γρήγορος, μέσος ή αργός. Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός σας και αν λειτουργεί πιο γρήγορα από τον συνηθισμένο ρυθμό;

Ένας γρήγορος μεταβολισμός μπορεί να είναι καλό ή κακό για τους ανθρώπους.

Κάποιος με γρήγορη μεταβολική διαδικασία μπορεί να έχει δυσκολία να πάρει βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα τους καίει θερμίδες με ταχύτερο ρυθμό. Δεν αισθάνονται όλοι έτσι, αλλά μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο όταν χρειάζεται συνεχώς να τρώτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο αργός μεταβολισμός μπορεί να προκαλέσει παρόμοια προβλήματα, εκτός από το ότι οι άνθρωποι θα δυσκολεύονται να κρατήσουν το βάρος τους σταθερό. Υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε γρήγορο ή αργό μεταβολισμό. Από τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό έως τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, είναι βέβαιο ότι θα παρατηρήσετε τουλάχιστον ένα κοινό σημάδι.

11 σημάδια γρήγορου μεταβολισμού που πρέπει να γνωρίζετε

Το να έχετε γρήγορο μεταβολισμό δεν είναι πάντα καλό για το σώμα σας. Μπορεί να σας κάνει να ιδρώνετε ή να πεινάτε περισσότερο μετά από μεγάλα γεύματα. Ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός καθορίζει πόση ενέργεια καίει το σώμα σας ενώ βρίσκεται σε ηρεμία. Όσο υψηλότερος είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε ταχύτερο μεταβολισμό.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα 11 κοινά σημάδια ενός γρήγορου μεταβολισμού:

1. Είναι αδύνατο να πάρεις βάρος

Όσοι έχουν γρήγορο μεταβολισμό μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σωματικό λίπος. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός τους (BMR) είναι πολύ υψηλότερος λόγω του πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα τους για να λειτουργήσει σωστά. Το να μην παχύνει κάποιος μπορεί να ακούγεται σαν όνειρο, αλλά είναι δύσκολο για όσους θέλουν να κάνουν δραστηριότητες στο γυμναστήριο.

Οι άνθρωποι συνήθως αυξάνουν την πρόσληψη θερμίδων για να αυξήσουν το βάρος τους. Οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως περίπου 2.000 θερμίδες για να διατηρήσουν το βάρος του σώματός τους. Αυτός ο αριθμός θα εξαρτηθεί από το επίπεδο δραστηριότητάς τους, το φύλο και την ηλικία τους. Εάν έχετε γρήγορο μεταβολισμό, μπορεί να χρειαστείτε 2.500 θερμίδες μόνο για να κερδίσετε λίγο επιπλέον λίπος.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό αν σας αρέσει να καίτε τουλάχιστον 500 θερμίδες από προπονήσεις υψηλής έντασης. Όσο περισσότερες θερμίδες καίτε κατά τη διάρκεια της άσκησης, τόσο περισσότερες θερμίδες χρειάζεται να φάτε. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περίπου 3.000 θερμίδες, που είναι πολλές για μια τακτική δίαιτα.

2. Γρήγορος καρδιακός ρυθμός

Ένας γρήγορος μεταβολισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορο καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια κανονικών καθημερινών δραστηριοτήτων, ακόμη και ανάπαυσης.

Δεδομένου ότι μπορεί να τρώτε περισσότερο για να κερδίσετε βάρος, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αφομοιώσει σωστά την τροφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιακού σας παλμού για να βοηθήσει τον μεταβολισμό σας.

Ωστόσο, άλλες καταστάσεις υγείας μπορεί να είναι η αιτία αυτού του συμπτώματος. Ο υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής) συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει πάρα πολλές ορμόνες θυροξίνης. Αυτό επιταχύνει τον μεταβολισμό σας και ενθαρρύνει το σώμα να κερδίσει ή να χάσει βάρος.

3. Είναι δύσκολο να διατηρήσεις βάρος

Η διατήρηση του βάρους σας μπορεί να είναι πιο δύσκολη από την απόκτησή του. Ένας γρήγορος μεταβολισμός θα καίει συχνά μέσω της αποθήκευσης λίπους εάν δεν έχετε φάει αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δραματική απώλεια βάρους που σας εμποδίζει να χτίσετε περισσότερη μυϊκή μάζα στο γυμναστήριο.

Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερες θερμίδες όταν διατηρείτε ένα υγιές βάρος, καθώς ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνετε μπορεί επίσης να σας τροφοδοτήσει με περισσότερη ενέργεια. Ένας γρήγορος μεταβολισμός δεν πρέπει να σας εμποδίζει να επιτύχετε τους στόχους σας για τη φυσική κατάσταση. Σκεφτείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθείτε την πρόσληψη θερμίδων σας.

4. Αυξημένη όρεξη

Ένας ταχύτερος μεταβολισμός σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε περισσότερο για να αισθάνεστε χορτάτοι.

Το σώμα σας θα απελευθερώσει ορμόνες πείνας όπως λεπτίνη, γκρελίνη και ινσουλίνη για να σας προειδοποιήσει ότι ο μεταβολισμός σας έχει ήδη κάψει αυτές τις θερμίδες. Φροντίστε να τρώτε θρεπτικά γεύματα που έχουν μεγαλύτερες μερίδες για να τροφοδοτούν το έντερο σας.

5. Χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους

Τα άτομα με γρήγορο μεταβολισμό είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους. Οι γρήγορες μεταβολικές τους αντιδράσεις καίγονται μέσω των πηγών ενέργειας πριν αποθηκευτεί το λίπος στα μέρη του σώματος. Όσοι έχουν πιο αργό μεταβολισμό θα μπορούσαν εύκολα να αποθηκεύσουν επιπλέον λίπος γύρω από το στομάχι, το πρόσωπο και τους μηρούς.

Εάν κάνετε επίσης έντονη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να καίτε θερμίδες από τους μύες ή τα απαραίτητα λίπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να τρώτε περισσότερο από αυτό που λειτουργεί ο γρήγορος μεταβολισμός σας. Ένα πολύ χαμηλό ποσοστό λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα υγείας.

6. Ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος

Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας μπορεί να αυξηθεί για μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Αυτό μπορεί να κάνει τις περιόδους σας να είναι νωρίς ή αργά, ανάλογα με το πόσο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός σας. Ένας γρήγορος μεταβολισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές που διαταράσσουν εντελώς τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Λέγεται ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών στο σώμα σας. Μπορείτε να κάνετε τακτική άσκηση πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την έμμηνο ρύση. Ο θυρεοειδής αδένας είναι πιο πιθανό να ρυθμίζει τις αλλαγές περιόδου.

7. Υπερβολική εφίδρωση

Τα άτομα με γρήγορο μεταβολισμό παράγουν συνήθως πάρα πολύ θυροξίνη – μια χημική ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Όταν το σώμα σας καίει γρήγορα το λίπος, ιδρώνετε πιο πολύ. Αυτό μπορεί να είναι άβολο και δύσκολο να το διαχειριστείτε μερικές φορές.

Ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε ταχυπαλμία, άγχος, νευρικότητα, τρέμουλο στα χέρια, απώλεια βάρους και διαταραγμένο ύπνο. Αυτά είναι πολύ κοινά συμπτώματα ενός γρήγορου μεταβολισμού. Η υπερβολική ενέργεια συνήθως πυροδοτεί χημικές διεργασίες που ευθύνονται για την εφίδρωση.

8. Έχετε υψηλά επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα

Ένας γρήγορος μεταβολισμός μπορεί να σας κάνει να τρώτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το καύσιμο θα μετατραπεί σε ενέργεια που σας κρατά σε εγρήγορση.

Θα πρέπει να αποφεύγετε να πίνετε ποτά με καφεΐνη όταν αισθάνεστε ξύπνιοι. Εάν καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια, μπορεί να μην μπορείτε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

9. Έχετε συχνοουρία

Η συχνοουρία είναι πολύ συχνή για κάποιον με γρήγορο μεταβολισμό. Δεν θα το βιώσουν όλοι, αλλά η σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με έναν γρήγορο μεταβολισμό μπορεί να προκαλέσει κίνηση στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας. Ωστόσο, μπορεί επίσης να πίνετε πάρα πολλά υγρά.

10. Ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία σώματος

Ένας γρήγορος μεταβολισμός θα μπορούσε να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας λόγω του πόσες θερμίδες καίτε. Μπορεί να αισθάνεστε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία σώματος όταν τρώτε, κοιμάστε, ασκείστε και αναπνέετε. Αυτό σημαίνει ότι ο μεταβολισμός σας δουλεύει πιο σκληρά για να κάψετε θερμίδες όλη την ημέρα.

11. Ευερεθιστότητα

Το να νιώθεις ενόχληση είναι ένα φυσικό φαινόμενο για κάποιον με γρήγορο μεταβολισμό. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι συνήθως η αιτία τέτοιων ευερέθιστων συμπτωμάτων.

Οι διαταραχές ύπνου θα σας κάνουν επίσης να αισθάνεστε ένταση την επόμενη μέρα, γι’ αυτό μιλήστε με έναν γιατρό εάν συνεχίζετε να βιώνετε αυτά τα συναισθηματικά κύματα.

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook