Tα πιο επικίνδυνα χημικά σε καθημερινά αντικείμενα | Πώς να προστατευτείτε

tα-πιο-επικίνδυνα-χημικά-σε-καθημερινά-105652

chem-660_0Συχνά φοράμε μάσκες και ειδικά γάντια όταν βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε χημικές ουσίες στα εργαστήρια, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν ότι αρκετές επικίνδυνες χημικές ουσίες βρίσκονται πολύ πιο κοντά μας απ’ ότι νομίζουμε και συγκεκριμένα μέσα στο σπίτι μας.

12 επικίνδυνες χημικές ουσίες βρίσκονται σε καθημερινά αντικείμενα και υλικά που έχουμε σπίτι μας και έχουν την ιδιότητα να μιμούνται ή να μπλοκάρουν τις ορμόνες του οργανισμού προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δείτε ποιες είναι αυτές οι επικίνδυνες ουσίες και πώς να προστατευθείτε από αυτές.

  • Δισφαινόλη Α (BPA)

Το BPA έχει συνδεθεί με αρκετά είδη καρκίνου, με αναπαραγωγικά προβλήματα, με παχυσαρκία, αλλά και καρδιακές παθήσεις, και σύμφωνα με τις δοκιμές της κυβέρνησης, το 93% των Αμερικανών έχουν BPA στο σώμα τους!
Πώς να προστατευτείτε: Προτιμήστε τα φρέσκα αντί για τις κονσέρβες ή επιλέξτε προϊόντα στα οποία οι εταιρείες δεν χρησιμοποιούν BPA ή παρόμοιες χημικές ουσίες για τις κονσέρβες τους.

  • Διοξίνες

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα διοξίνης μπορεί τόσο να επηρεάσει μόνιμα την ποιότητα του σπέρματος και τη μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων στους άνδρες, ενώ αποτελούν επίσης ισχυρά καρκινογόνα και επηρεάζουν το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.
Πώς να προστατευτείτε: Αυτό είναι αρκετά δύσκολο, δεδομένου ότι η αμερικανική προσφορά τροφίμων είναι ευρέως μολυσμένη. Προϊόντα όπως το κρέας, τα ψάρια, το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο είναι πιο πιθανό να έχουν μολυνθεί, αλλά μπορείτε να περιορίσουμε την έκθεσή σας με την κατανάλωση λιγότερων ζωικών προϊόντων.

  • Ατραζίνη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα του ζιζανιοκτόνου ατραζίνης μπορεί να μετατρέψει τα αρσενικά βατράχια σε θηλυκά που παράγουν εντελώς βιώσιμα αυγά. Ατραζίνη χρησιμοποιείται ευρέως στην πλειονότητα των καλλιεργειών καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά συνέπεια, είναι διάχυτη στο πόσιμο νερό. Η ατραζίνη έχει συνδεθεί με όγκους του μαστού, καθυστερημένη εφηβεία και φλεγμονή του προστάτη στα ζώα, και κάποια έρευνα την έχει συνδέσει με τον καρκίνο του προστάτη σε ανθρώπους.
Πώς να προστατευτείτε: Αγοράστε βιολογικά προϊόντα και ένα φίλτρο πόσιμου νερού το οποίο να έχει πιστοποιηθεί ότι απομακρύνει την ατραζίνη.

  • Φθαλικές ενώσεις

Είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές 50 δισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα σας να πεθαίνουν κάθε μέρα! Όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες που ονομάζονται φθαλικές ενώσεις μπορεί να προκαλέσoυν πρόωρο θάνατο στα κύτταρα των όρχεων, κάνοντάς τους να πεθάνουν νωρίτερα από ότι θα έπρεπε.
Πώς να προστατευτείτε: Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να αποφεύγετε τα πλαστικά δοχεία τροφίμων, τα παιδικά παιχνίδια (ορισμένοι φθαλικοί εστέρες έχουν ήδη απαγορευτεί σε προϊόντα για παιδιά), και το πλαστικό περιτύλιγμα κατασκευασμένο από PVC. Επίσης, αποφύγετε τα προϊόντα πεμπεριέχουν «πρόσθετο άρωμα» (fragrance), γιατί συχνά κρύβονται εκεί φθαλικές ενώσεις

  • Υπερχλωρικά άλατα

Πρόκειται για ένα συστατικό που βρίσκεται και στα καύσιμα πυραύλων και μολύνει μεγάλο μέρος της παραγωγής και του γάλατος, σύμφωνα με την EWG. Οταν υπερχλωρικό αλας περνάει στο σώμα σας ανταγωνίζεται με το θρεπτικό ιώδιο, το οποίο ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται για την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς. Βασικά, αυτό σημαίνει ότι, αν ο οργανισμός σας λάβει πολύ υπερχλωρικό άλας θα διαταράξει σημαντικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Πώς να προστατευτείτε: Μπορείτε να μειώσετε το υπερχλωρικό άλας στο πόσιμο νερό σας εγκαθιστώντας ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης. Οσο για το φαγητό, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί το υπερχλωρικό άλας, αλλά μπορείτε να μειώσετε τις δυνητικές επιπτώσεις του φροντίζοντας να παίρνετε αρκετό ιώδιο από τη διατροφή σας.

  • Επιβραδυντές φλόγας

Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να μιμηθούν τις θυρεοειδικές ορμόνες στο σώμα μας και να διαταράξουν τη δραστηριότητά τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο IQ και σε άλλες σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.
Πώς να προστατευτείτε: Μερικά πράγματα που μπορεί να μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA, η οποία μπορεί να περικόψει την τοξική σκόνη του σπιτιού, να αντικαταστήσετε τα παλιά χαλιά και να αποφεύγετε τα αφρώδη προϊόντα καθαρισμού επίπλων.

  • Μόλυβδος

Ο μόλυβδος βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα και έχει συνδεθεί με ένα εντυπωσιακό φάσμα επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης, μείωση IQ, απώλεια ακοής, αποβολή, πρόωρο τοκετό, αυξημένη αρτηριακή πίεση, βλάβη των νεφρών και του νευρικού συστήματος και ορμονικές διαταραχές
Πώς να προστατευτείτε: Κρατήστε το σπίτι σας καθαρό και καλά διατηρημένο. Eνα καλό φίλτρο νερού μπορεί επίσης να μειώσει την έκθεσή σας από το πόσιμο νερό.

  • Αρσενικό

Αυτή η τοξίνη κρύβεται στο φαγητό σας και το πόσιμο νερό. Σε μικρές ποσότητες, το αρσενικό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα.
Πώς να προστατευτείτε: Μειώσετε την έκθεσή σας, χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο νερού που μειώνει τα επίπεδα αρσενικού.

  • Υδράργυρος

Ενα φυσικό, αλλά τοξικό μέταλλο, περνάει στον αέρα και τους ωκεανούς κυρίως από την καύση άνθρακα. Τελικά, μπορεί να καταλήξει στο πιάτο σας, με τη μορφή μολυσμένων θαλασσινών
Πώς να προστατευτείτε: Για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να θέλουν να φάνε θαλασσινά με πολλά υγιεινά λίπη, αλλά χωρίς μια πλευρά του τοξικού υδραργύρου, τότε ο σολομός και η πέστροφα θεωρούνται ασφαλείς επιλογές.

  • Υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFΟΑs)

Μία διαβόητη ένωση που έχει αποδειχθεί μη βιοδιασπώμενη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν η χημική ουσία είχε απαγορευτεί μετά από δεκαετίες χρήσης, θα εμφανίζεται στο σώμα των ανθρώπων για αμέτρητες γενιές.
Πώς να προστατευτείτε: Αποφύγετε τα αντικολλητικά τηγάνια και τα αδιάβροχα υφάσματα.

  • Οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα

Παρεμβαίνουν στον τρόπο που επικοινωνεί η τεστοστερόνη με τα κύτταρα, μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης και μεταβάλλοντας τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς.
Πώς να προστατευτείτε: Αγοράστε βιολογικά προϊόντα με λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

  • Aιθέρες γλυκόλης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες «μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα ή τοέμβρυο και να προκαλέσουν άσθμα και αλλεργίες.
Πώς να προστατευτείτε: Τηρήστε τις οδηγίες ασφαλείας όταν χρησιμοποιείτε καθαριστικά προϊόντα

 

Πηγή: iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook