Σύσκεψη στον Δήμο Χανίων: Σε ποιους θα δοθούν περισσότερα τετραγωνικά για τραπεζοκαθίσματα – Τι προβλέπεται | Photos

σύσκεψη-στον-δήμο-χανίων-σε-ποιους-θα-δ-1043881

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων, συλλόγων και ενώσεων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Δημαρχείο Χανίων, σχετικά με την προετοιμασία για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και τουρισμού.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη που συγκάλεσε η δημοτική αρχή, κλήθηκαν εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό και την εστίαση, εργαζομένων ενώ συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, ώστε να εκθέσουν την κατάσταση και να παρθούν πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας στους κλάδους αυτούς.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, είναι μια κρίσιμη περίοδος για όλους και υπάρχει ορατός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, ωστόσο φαίνεται πως παρά την κρίση, ο τόπος μας αποτελεί μια ασφαλή επιλογή σαν προορισμός. «Φαίνεται πως τελικά δεν είναι μια καμένη χρονιά για τον τουρισμό, υπάρχει μια σχετική κινητοποίηση και σημειώνονται και οι πρώτες κρατήσεις, άρα δε συζητάμε επί ματαίω, θα υπάρξουν επισκέπτες.» ανέφερε εκτός των άλλων ο Δήμαρχος.

Για το σχέδιο που έχει διαρρεύσει σχετικά με την ενίσχυση και διπλασιασμό του κοινόχρηστου χώρου που δίνεται σε καταστηματάρχες, ο κ. Σημανδηράκης είπε ότι πρέπει να δούμε την επίσημη νομοθετική ρύθμιση που θα το αναλύει, καθώς το παρόν προσχέδιο δημιουργεί αρκετά αδιέξοδα με την εφαρμογή του. Ωστόσο, για τον λόγο αυτό θα εξετάσει τις περιπτώσεις η Επιτροπή παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων.

Τι προβλέπει το σχέδιο για τους κοινόχρηστους χώρους

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Αλόγλου, ανέλυσε συγκεκριμένα τα όσα αναφέρει το σχέδιο που αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης, το οποίο αφορά την επέκταση του κοινόχρηστου χώρου όπου είναι δυνατόν, με επιτάχυνση των διαδικασιών και γρήγορη εφαρμογή στην πράξη των όσων αποφασιστούν. Ωστόσο, σημείωσε ότι η εφαρμογή αυτή του διπλασιασμού στον παραχωρούμενο χώρο, αφορά μόνο τις επιχειρήσεις εστίασης και όχι τα εμπορικά μαγαζιά.

«Η επέκταση θα γίνει μόνο σε επιχειρήσεις εκείνες που επιτρέπεται με βάσει τους κανόνες ασφαλούς διέλευσης πεζών (1,5m. διαδρομής κατ’ ελάχιστον) και οχημάτων έκτακτης ανάγκης, τη απρόσκοπτη διέλευση τυφλών και ΑΜΕΑ, αλλά και των περιορισμών που θέτει η αρχαιολογία κατά τόπους.», ανέφερε ο κ. Αλόγλου επεξηγώντας συνοπτικά το προς ψήφιση σχέδιο.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι για τους επεκτεινόμενους κατά 50% κοινόχρηστους χώρους, θα γίνεται χωρίς τέλη παραχώρηση, ενώ για όσους δεν είναι δυνατή η επέκταση χρήσης του δημόσιου χώρου, θα δίνεται έκπτωση -50% στα τέλη του ήδη χρησιμοποιούμενου. Αυτό βέβαια δημιουργεί ένα κώλυμα καθώς ο Δήμος Χανίων, έχει δώσει ήδη 50% έκπτωση στην πληρωμή τελών για όλους τους επιχειρηματίες που πλήττονται και οι υπηρεσίες επεξεργάζονται το τι θα γίνει.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ευτύχης Δαμιανάκης, ανέφερε ότι θα γίνεται το μέγιστο δυνατό από μεριάς του Δήμου, ενώ το σχέδιο με τα επτά σημεία για την εστίαση, θα κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας στη Βουλή, στο προσεχές νομοσχέδιο για τον Τουρισμό.

Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων και επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών», Τάσος Βάμβουκας τόνισε  ότι ο Δήμος πρέπει να δει τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς είναι τελείως διαφορετικές και οι συνθήκες, όπως είπε, ενώ πρότεινε να ανοίξουν οι χάρτες και να χρησιμοποιηθούν δημόσια σημεία που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, όπως πλατείες και δρόμοι που μπορούν να πεζοδρομηθούν.

Εκπροσωπώντας τη Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων, ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Λουτσέτης, ανέφερε ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργούνται πρέπει να έχουν ως πυρήνα τη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από μεριάς της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, ο πρόεδρος Μανώλης Γιαννούλης ξεκαθάρισε ότι η χρονιά όντως δεν είναι τελείως χαμένη, σε καμία περίπτωση. Ζητούμενο είναι το πως θα κινείται ο ταξιδιώτης, ενώ η ανάγκη να ανοίξουν οι περισσότερες μονάδες, ακόμα και με χαμηλές πληρότητες, έγκειται και στο να δημιουργηθεί μια «γέφυρα» για την σεζόν του 2021.Η ΟΕΒΕΝΧ έχει μεταφέρει τα αιτήματά της στην ΚΕΔΕ και προσπαθεί να κάνει κινήσεις ώστε να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές και βιώσιμες, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Παυλάκης, ο οποίος είπε ότι «θέλουμε τον Δήμο Χανίων, «ενεργό βοηθό» σε αυτό».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης Νομού Χανίων, Βασίλης Οικονομάκος, τόνισε ότι κόβοντας την εργασία στον μέσα χώρο στα καταστήματα του κλάδου, κόβεται και η μισή δραστηριότητα. «Ζητάμε να καταλάβει ο Δήμος ότι «παίζεται στα ίσα» η επιβίωσή μας, ζητάμε κάτι έκτακτο, τελείως διαφορετικό από τα άλλα χρόνια για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση. Να γίνει κοινό κλιμάκιο με τον δήμο για να δούμε κατά περίπτωση τις ανάγκες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονομάκος.

Στην ανάγκη να συμπεριληφθούν εντός του σχεδιασμού οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα τουριστικά μαγαζιά στην πόλη, εστίασε η πρόεδρος των εμπορικών και τουριστικών καταστημάτων παλιάς πόλης Χανίων, Τζίνα Μαρκουλάκη, ενώ να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για το παραλιακό μέτωπο της Νέας Χώρας, ζήτησε ο πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Ξενοδόχων της περιοχής, Παναγιώτης Κόρακας.

Σύμφωνος με την επέκταση στους χώρους δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Νομού Χανίων, Σήφης Αποστολάκης, ζητώντας παράλληλα να διασφαλίζεται η υγειονομική προστασία των εργαζομένων.

Περικλής Κουκλάκης – zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook