ΣΥΡΙΖΑ: Βρυξέλλες και Επιτροπή Θεσμών «ανασταίνουν» τις υποκλοπές που «έθαψε» η Εξεταστική

Επί του πρακτέου φαίνεται να ξεδιπλώνεται η πεποίθηση της Κουμουνδούρου πως το άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής δεν πρόκειται να σημάνει και το τέλος του σκανδάλου των υποκλοπών, όπως εκτιμάται ότι θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου.

Μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά το κλείσιμο της Εξεταστικής, δύο ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες έρχονται να βάλουν εκ νέου φωτιά στα τόπια, με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων να επιβεβαιώνεται πως θα έχει πολλές και πολυδαίδαλες συνέχειες. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται και η πεποίθηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα πως το σκάνδαλο έχει λάβει τόσο μεγάλες διεθνείς διαστάσεις, που όσο και να επιχειρεί να το θάψει στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τον έλεγχο των Μέσων, τόσο γιγαντώνεται από το εξωτερικό. Πρόκειται, όπως σημειώνουν συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για καταβαράθρωση του προφίλ του ίδιου του κ. Μητσοτάκη διεθνώς, με το επίκεντρο τις Βρυξέλλες.

Πρώτον, η επιστολή της Εξεταστικής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA στην Europol, με την οποία ζητά τη συνδρομή της στις έρευνες για σκάνδαλα παρακολουθήσεων με κακόβουλα λογισμικά σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα, εκφράζοντας αμφιβολίες για την πραγματική βούληση των εθνικών αρχών να ερευνήσουν τις υποθέσεις.

Δεύτερον, η ανακοίνωση της ίδιας Επιτροπής πως έρχεται στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών και καλεί σε ακρόαση όλους ανεξαιρέτως τους μάρτυρες που απέρριψε η ΝΔ έχοντας την πλειοψηφία στην ελληνική Εξεταστική Επιτροπή. Συγκεκριμένα, τα μέλη της PEGA, που δημοσιοποίησαν μάλιστα το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψής τους στην Αθήνα, ζητούν να δουν τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, τον παραιτηθέντα γγ του πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, τους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο που σχετίζονται με την εταιρία που εμπορεύεται το Predator, τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος μολύνθηκε με το κακόβουλο λογισμικό, τον παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ, κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα αλλά και τους δημοσιογράφους που έχουν προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το σκάνδαλο.

Επόμενο ραντεβού στην Θεσμών και Διαφάνειας

Την ίδια ώρα πάντως στην Κουμουνδούρου, αν και μελετούν προσεκτικά τις εξελίξεις και το διεθνή αντίκτυπο για τις υποκλοπές, ετοιμάζονται για τη συνέχεια που θα δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Οι ευρωβουλευτές κάνουν τη δουλειά τους, εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας», είναι το κεντρικό μήνυμα μετά και τον ορισμό – αν και με τεράστια καθυστέρηση – της σύγκλησης της Επιτροπής. Πρόκειται για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα που είχε διατυπωθεί την ημέρα αποκάλυψης της παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη και το οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής αναγκάστηκε να κάνει αποδεκτό, αφού πρώτα το σύνολο της αντιπολίτευσης ακολούθησε τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι ο Κανονισμός της Βουλής επιβάλλει πως εάν τα 2/5 της Επιτροπής Θεσμών ζητούν τη σύγκλησή της, αυτή καθίσταται υποχρεωτική, το μόνο που μπορούσε να κερδηθεί για την ΝΔ ήταν χρόνος. Σε αυτήν την προσπάθεια αποδίδει η Κουμουνδούρου τον ορισμό της συνεδρίασης για μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο συσχετισμό που θα διαμορφωθεί εντός της Επιτροπής Θεσμών, δεδομένου ότι σε αυτήν συμμετέχει και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ο οποίος είχε ταχθεί με το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να μην μπορεί να γίνει επίκληση του απορρήτου έναντι της Επιτροπής που είναι η κατά το Σύνταγμα αρμόδια να ελέγχει την ΕΥΠ.

Και τούτου, διότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως το σύνολο της αντιπολίτευσης θα ζητήσει διεύρυνση των κλήσεων μαρτύρων, με κλήση όσων αρνήθηκε η ΝΔ να έρθουν στην Εξεταστική Επιτροπή…

ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ