ΣΥΡΙΖΑ: Τους δώσαμε ανάπτυξη 2,8% και την έκαναν ύφεση 0,9%

συριζα-τους-δώσαμε-ανάπτυξη-28-και-την-έ-254615

Οι πολιτικές της ΝΔ έβαλαν τη χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown, ισχυρίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, όπου η ύφεση είναι στο 0,9% ενώ η χώρα έκλεισε επισήμως λόγω του κορονοιού στις 15 Μαρτίου.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -λένε στον ΣΥΡΙΖΑ- παρέλαβε τη χώρα στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 με ανάπτυξη 2,8%. Την έριξε στο 1% στο τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους όταν υποτίθεται θα κάλπαζε το επιτελικό κράτος της ανάπτυξης της ΝΔ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, κατάφεραν να μετατρέψουν την ανάπτυξη σε ύφεση 0,9%. Ας μην επικαλεστούν το lockdown. Αυτό αφορά 15 μέρες το Μάρτιο από τις 90 του πρώτου τριμήνου του έτους».

Οι ίδιοι άνθρωποι σχολίαζαν ακόμα τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών περί “μικρόψυχης” και “χαιρέκακης” αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «πρέπει να έχει πολύ θράσος η ΝΔ του “Βάστα Σόιμπλε” για να τις χρησιμοποιεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που από την πρώτη στιγμή της κρίσης κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις αντιμετώπισής της».

Σχολιάζοντας, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος τις δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με την ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας δείχνει δυστυχώς να μην έχει καταλάβει τίποτα. Δηλώνει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα) όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας (ιδιαίτερα ως προς την Κίνα). Στην δική μας περίπτωση η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δυο τρίμηνα».

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέροντας ότι: «Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ έχει βάλει την οικονομία σε κρίση ήδη από τα τέλη του 2019, πολύ πριν όχι μόνο από το lockdown, αλλά και από την εμφάνιση της πανδημίας:

* Σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (τρίμηνο προς τρίμηνο) ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2019 έχει ξεκινήσει η υποχώρηση που συνεχίζεται έκτοτε μέχρι και σήμερα

* Σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (χρονιά προς χρονιά) το 4ο τρίμηνο του 2019 υστερούσε κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018

Η ΝΔ -που εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την… αναιμική ανάπτυξη του 2%, υποσχόμενη 4% και ενώ παρέλαβε την οικονομία στο +2,8%- σε μόλις 9 μήνες καταγεγραμμένης διακυβέρνησης έχει «επιτύχει» να συρρικνώσει την οικονομία τουλάχιστον στα 2/3 της περιόδου αυτής.

Σε αυτήν την κατάσταση, λοιπόν, βρήκε την ελληνική οικονομία η κρίση και το δίμηνο lockdown. Σε κατάσταση σοβαρής εξασθένισης. Και η κυβέρνηση, με την πολιτική που ασκεί, όχι μόνο αδυνατεί να προστατέψει το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά την ίδια στιγμή πριμοδοτεί συγκεκριμένα συμφέροντα, πολλές φορές και με αδιαφανείς διαδικασίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook