ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» επικαιροποιείται | Με το βλέμμα σε ανεργία και μικρομεσαίους

συριζα-το-πρόγραμμα-μένουμε-όρθιοι-1000576

Επικαιροποίηση του προγράμματος του κόμματος αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε σήμερα στην Κουμουνδούρου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, δημιουργούν νέα πολιτικά δεδομένα καθώς, όπως σημειώνουν, «η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα».

Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι αν συνεχιστεί από την κυβέρνηση, η πολιτική επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μιλάμε για μια «χαμένη γενιά». Όπως, άλλωστε, σημείωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση, «ο,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια, κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε πέντε μήνες».

Με αυτά τα δεδομένα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην επικαιροποίηση του προγράμματος του κόμματος να αποτυπωθούν, όπως σημειώνεται, οι νέες προκλήσεις.

α) Στήριξη της εργασίας, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση, συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας. «Το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

β) Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα κι αυτό θα είναι ορατό στην καθημερινότητα όλων των πολιτών το επόμενο διάστημα. Η κρίση που έρχεται είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.

Το δίλημμα είναι στήριξη της κοινωνίας ή κρίση ως ευκαιρία

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει με αναφορά και στις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου σημειώνεται ότι η έκδοση ευρωομολόγου, σε συνδυασμό με άλλα επεκτατικά μέτρα είναι απαραίτητη:

«Ωστόσο, υπάρχουν πολιτικές με διαφορετικό πρόσημο. Το δίλημμα, λοιπόν, για την επόμενη μέρα είναι: Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων; Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”, που παρουσιάσαμε στην αρχή της πανδημίας, έθεσε εγκαίρως τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο ως προς την ποιότητα των μέτρων όσο και ως προς το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων. Ως προς την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, μπορεί η κρίση να είναι συμμετρική, αλλά οι επιπτώσεις στις χώρες δεν είναι. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία της Ε.Ε. είναι παντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο δριμύ κύμα ύφεσης και ανεργίας. Αν η Ε.Ε. επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, η συνοχή της θα δοκιμαστεί. Η λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα τονώσουν την οικονομία είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση ενός ευρωομόλογου, σε συνδυασμό και με άλλα επεκτατικά μέτρα, αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της Ε.Ε. και της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της».

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook