ΣΥΡΙΖΑ: Στο χέρι Τασούλα η επιβίωση Μητσοτάκη μετά τη «βόμβα» Δεμίρη πως γνωρίζει ποιοι παρακολουθούνται

συριζα-στο-χέρι-τασούλα-η-επιβίωση-μητ-1417777
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Κανείς στην Κουμουνδούρου δεν αιφνιδιάστηκε από την έκβαση που είχε η θυελλώδης συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που διεξήχθη χθες υπό τη βαριά σκιά της ψυχρολουσίας Καραμανλή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Δεν δόθηκε καμία απάντηση, άπαντες προέταξαν το «απόρρητο», ενώ η νέα «βόμβα» Δεμίρη εξέθεσε έτι περαιτέρω τον Πρωθυπουργό, με τα επόμενα επεισόδια της διερεύνησης του σκανδάλου να προοιωνίζονται εκρηκτικά, αυτή τη φορά στην αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάνουν λόγο για «βατερλό», ενώ σημειώνουν πως επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις πως οι ερευνώμενοι Γρηγόρης Δημητριάδης και Παναγιώτης Κοντολέον θα «κρύβονταν» πίσω από την επίκληση του απορρήτου. Πίσω δηλαδή, όπως επεσήμανε αξιωματούχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από αυτό ακριβώς που είχε ήδη ακυρώσει ο Κώστας Καραμανλής από τα Ανώγεια με την αποστροφή του πως «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητριάδης ερωτηθείς για το εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, βουλευτές ή ευρωβουλευτές επικαλέστηκε το απόρρητο αλλά πρόσθεσε κιόλας πως «δεν λέω ούτε ναι, ούτε όχι», με την αναφορά του να εκλαμβάνεται από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης ως μία ακόμα έμμεση επιβεβαίωση.

Αμφότεροι πάντως οι στενότεροι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι παραιτήθηκαν για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, οχυρώθηκαν πίσω από τη δικαιολογία του απορρήτου, παρά το γεγονός ότι το επιχείρημα αποδομήθηκε τόσο από το σύνολο της αντιπολίτευσης όσο και από τους έτερους κληθέντες να καταθέσουν.

Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για εξόφθαλμη προσπάθεια συγκάλυψης, δεδομένου ότι εκτός από τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ, κ. Ρουμπάτη και τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, κ. Ράμμο, ακόμα και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας «σημείωσε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που είναι εκ του Συντάγματος αρμόδια να ελέγχει την ΕΥΠ».

Χαρακτηριστικό είναι πως όπως τόνισε και στην δήλωσή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο άδειασμα της ΝΔ, αυτή τη φορά από τον κ. Τζαβάρα, ήταν και ο λόγος που το προεδρείο της Επιτροπής δεν προχώρησε σε ψηφοφορία για το κατά πόσο θα επανέλθουν στην Επιτροπή Δημητριάδης και Κοντολέων, χωρίς να μπορούν να κάνουν επίκληση του απορρήτου. Διότι πολύ απλά, η ψήφος του βουλευτή Ηλείας άλλαξε τους συσχετισμούς και το αίτημα της αντιπολίτευσης περνούσε με πλειοψηφία, γεγονός που θα τίναζε στον αέρα το Μέγαρο Μαξίμου και τους σχεδιασμούς του.

Πέραν τούτων, στην Κουμουνδούρου ωστόσο στέκονται ιδιαίτερα στη «βόμβα» Δεμίρη, που ήρθε σε ολοκληρωτική διάψευση όσων είχε πει νωρίτερα ο κ. Κοντολέων που ισχυρίστηκε πως δεν είχε ενημερώσει το πρωθυπουργικό γραφείο για τις παρακολουθήσεις, προκειμένου να τον βγάλει από το κάδρο των ευθυνών, αλλά και όσων πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας συζήτηση, πως «κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ».

«Έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για όλες τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ» φέρεται ειπών ο νέος διοικητής της Υπηρεσίας, με τα λεγόμενά του πλέον να καθιστούν τον κ. Μητσοτάκη de factoγνώστη όσων ακόμα βουλευτών και ευρωβουλευτών παρακολουθούνται, παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις του προ δέκα ημερών.

Με αυτά τα δεδομένα πάντως, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η πρόταση Τσίπρα μετά το τετ α τετ με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, να στείλει ο Πρόεδρος της Βουλής όσους τηλεφωνικούς αριθμούς βουλευτών και ευρωβουλευτών θέλουν να ελεγχθούν στην Αρχή, προκειμένου να γίνει επιτέλους γνωστό αν και πόσοι ακόμα βρίσκονται σε καθεστώς νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ (πέραν όσων έχουν πέσει θύμα του κακόβουλου λογισμικού Predator). Τούτων δοθέντων, το pressing στον Πρόεδρο της Βουλής αναμένεται να συνεχιστεί προσεχώς…

Αξίζει να σημειωθεί πως με μία άκρως αιχμηρή ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το πρωί της Πέμπτης άφησε σαφείς υπόνοιες πως πίσω από την παραίτηση του ΓΓ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Τσουβάλα, βρίσκεται η υπόθεση των παρακολουθήσεων και ενδεχόμενες δοσοληψίες του πρωθυπουργικού γραφείου με τον επιχειρηματία που εμπορεύεται το Predator.

Πρόκειται εξάλλου για ένα πρόσωπο που είναι τουλάχιστον persona non grata στην Κουμουνδούρου, δεδομένου ότι μετά την αποπομπή του από τον Αλέξη Τσίπρα μετά την τραγωδία στο Μάτι, για λόγους που ποτέ δεν εξηγήθηκαν ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να τον αναβαθμίσει, ενισχύοντας τον ρόλο του στο Προστασίας του Πολίτη.

Δεν είναι λίγοι δε αυτοί που πίσω από την κίνηση αυτή βλέπουν εδώ και χρόνια «σύμπνοια» του κ. Τσουβάλα με το «σύστημα Μητσοτάκη – Δημητριάδη», ήδη από το 2018. Για αυτό το λόγο και στο μικροσκόπιο αναμένεται να τεθούν και όλα τα πεπραγμένα του, συμπεριλαμβανομένων και των απόρρητων συμβάσεων που μπορεί να έχει συνάψει…

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook