Λόφος Καστέλι: Επιβάλλεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την αξιοποίηση των κτιρίων της 5ης Μεραρχίας

λόφος-καστέλι-επιβάλλεται-να-ξεκινήσ-1270146

«Το στολίδι των Χανίων, ως πόλος έλξης επισκεπτών, χρειάζεται να προστατευθεί για να παραμείνει ελκυστικός, να μην παραδίνεται σε μία και μόνη χρήση, την τουριστική» γράφει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του, Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων, αναφερόμενος στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων.

Στην ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων κρίνει σπουδαία την απόφαση που πάρθηκε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου για το Λόφο Καστέλι και τη λειτουργία που θα έχει πλέον.

Ακόμη, υποστηρίζει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή ο Δήμος Χανίων να πάρει την πρωτοβουλία και να καλέσει σε διαβούλευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αξιοποίηση των κτιρίων στην Παλιά Πόλη.

Ειδικότερα αναφέρουν:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων χαιρετίζει την σημαντική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, την οποία όσοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν εκτίθενται. Εισηγήθηκε, όπως όφειλε ως δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα που εκφράζει την τοπική κοινωνία, και αποφάσισε για τις χρήσεις γης που προτάσσει για την Παλιά Πόλη, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Στην εισήγησή του αναφέρεται ότι η Παλιά Πόλη δεν πρέπει να συνεχίσει να διέπεται από ένα ασαφές πλαίσιο, που επιτρέπει σε αυθαιρεσίες να αδειοδοτούνται και σε αδειοδοτούντες να καλλιεργούν εκλογική πελατεία.

Το στολίδι των Χανίων, ως πόλος έλξης επισκεπτών, χρειάζεται να προστατευθεί για να παραμείνει ελκυστικός, να μην παραδίνεται σε μία και μόνη χρήση, την τουριστική, που εκδιώκει τους κατοίκους και την καθιστά ένα κουφάρι χωρίς ζωή. Οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν δικαιώματα που δεν πρέπει να απεμπολούνται στο όνομα της χωρίς όρια κερδοφορίας των λίγων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο όμως εισηγήθηκε και ειδικότερα για το Λόφο Καστέλλι και τα κτίρια – μνημεία που τον στεφανώνουν και τα οποία ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το αυτονόητο αίτημα που εδώ και τέσσερα χρόνια συσπειρώνει όλο και περισσότερους Χανιώτες: οι λειτουργίες που θα φιλοξενηθούν στο τοπόσημο αυτό της πόλης πρέπει να έχουν κοινωφελή και δημόσιο χαρακτήρα. Όχι ξενοδοχεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κρίνει ότι πρόκειται για μια σπουδαία απόφαση – σταθμό, μια νίκη της κινητοποίησης των πολιτών, αλλά και μια νίκη των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ, όχι ομοίων, αλλά όσων θέλουν να βρουν συνομιλητές και όχι να δημιουργήσουν εχθρούς εκ του μη όντος.

Πρόκειται όμως και για μια απόφαση με πολιτική σημασία που δεν μπορεί να αγνοηθεί από όσους παίρνουν την σκυτάλη των επόμενων αποφάσεων, δηλαδή την κεντρική κυβέρνηση.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή ο Δήμος Χανίων να πάρει την πρωτοβουλία και να καλέσει σε διαβούλευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πολυτεχνείο, Αρχαιολογία, Περιφέρεια, κάτοικοι Παλιάς Πόλης κ.ά).

Επιβάλλεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την αξιοποίηση των κτιρίων. Όσοι επιχειρήσουν να υποβαθμίσουν ή να παρακάμψουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα διαπράξουν δημοκρατικό ατόπημα και θα φέρουν το πολιτικό κόστος για αυτό.»

zarpanews.gr

3 thoughts on “Λόφος Καστέλι: Επιβάλλεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την αξιοποίηση των κτιρίων της 5ης Μεραρχίας

  1. Το κτίριο της 7ης μεναρχιας ανήκει στο πολυτεχνείο και το κάνει ότι θέλει για πχ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ το κτίριο πρέπει να ξεβρωμισει άμεσα από τα ναρκωτικά τους μπαχαλακιδες τους αναρχικούς δεν είναι στέκι ναρκωτικων εκεί πέρα

  2. Το Δημοτικο συμβουλιο εκανε τα χατηρια των μπαχαλαλακηδων και των πρεζακιδων…..τα κτηρια λειαν συντομος θα καταρευσουν οπως εγινε με το Ξενια….Λυπαμαι ο Δημος ειναι ικανος μονο να φτιαχνει ποδηλατοδρομους της κακιας ωρας

  3. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΩΡΑ πριν είναι πολύ αργά! ΚΑΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣ δεν είναι ικανοί να περιποιηθούν σωστά το κτήριο και να το συντηρήσουν. Δείτε δρόμους στην κανεβάρο με 10δες καθιζήσεις, δείτε πεζοδρόμια γεμάτα μηχανάκια από την αρχή ως το τέλος. τα βασικά δεν μπορούν να κάνουν καλά. η μάνα με το καρότσι κατεβαίνει λιμάνι από τον σπασμένο δρόμο γιατί δεν χωράει από το πεζοδρόμιο.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ. θα φάνε λεφτά και δεν θα κάνουν τίποτα. η το πολύ ένα έργο της πλάκας που σε 2-3 χρόνια θα είναι ρημάδι.
    ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ … μην τους αφήσετε! ιδιωτικοποίηση τώρα. το κράτος δεν μπορεί να συντηρεί τόσες 100δες κτήρια και μέρη δεν το καταλαβαίνετε?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook