Σύριζα Χανίων: Το 50% των οικογενειών που πληρούν τα κριτήρια δεν θα πάρουν το voucher για τους παιδικούς σταθμούς

σύριζα-χανίων-το-50-των-οικογενειών-που-1075721

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χανίων στην τελευταία του ανακοίνωση μιλάει για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) αλλά και των παιδικών σταθμών σε Δήμους όλης της Ελλάδας.

Αναλυτικά  η ανακοίνωση:

Αιτία είναι η επιλογή της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων να μην προβλέψουν ενισχυμένη χρηματοδότηση για αυτή τη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, με μια κίνηση αντικοινωνικής πολιτικής 65.000 περίπου παιδιά και νήπια, δηλαδή το 50% των παιδιών των οποίων οι οικογένειες κανονικά πληρούσαν τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», δεν θα λάβουν το δωρεάν κουπόνι (voucher) για τα ΚΔΑΠ και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας και για δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αντίστοιχη μείωση στις εγκεκριμένες αιτήσεις σημειώνεται και για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης που απευθύνονται σε παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΚΔΑΠμεΑ).

Οι συνέπειες από την ανάλγητη αυτή κυβερνητική επιλογή θίγουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων γονέων, προκαλώντας απρόσμενες ανατροπές στον οικογενειακό και επαγγελματικό προϋπολογισμό, ενώ θίγουν παράλληλα και την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη ισάριθμων παιδιών, βάλλοντας εναντίον ενός θεσμού με αυξητική τάση, αφού όλο και περισσότεροι γονείς έσπευδαν να υποβάλουν αίτηση για ένα δωρεάν κουπόνι ετήσιας διάρκειας.

Για έναν τέτοιο θεσμό, φέτος η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και η τοποθετημένη από τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) επέλεξαν να ακολουθήσουν περιοριστική πολιτική.

Ωστόσο, αυτή η κυβερνητική πολιτική επιφυλάσσει ζοφερό μέλλον και για το 50% περίπου των εργαζομένων στα ανά την Ελλάδα ΚΔΑΠ, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση. Πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), «από 7, 10, ακόμα και 18 χρόνια αδιάκοπης παροχής των υπηρεσιών τους στα ΚΔΑΠ όλης της χώρας».

Η εξέλιξη αυτή στα ΚΔΑΠ συντάσσεται με τις απολύσεις σε παιδικούς σταθμούς των Δήμων και την ανασφάλεια των εργαζομένων στα ΚΗΦΗ και στις Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας των ΟΤΑ. Αλλά και με την αβεβαιότητα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς -και σε αυτήν την περίπτωση- εργαζόμενοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας και επαγγελματικής εξειδίκευσης κινδυνεύουν με απολύσεις.

Προϊδεάζει δε για το μέλλον που η κυβέρνηση επιφυλάσσει στους εργαζόμενους σε μια στιγμή που θα έπρεπε να εντείνεται η μέριμνα για κοινωνικές δομές στήριξης, με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως είναι ο μικρότερος αριθμός παιδιών ανά τάξη και δραστηριότητα και ο αυξημένος αριθμός εργαζομένων.

Ας σημειωθεί δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 παρέλαβε από τη Ν.Δ. 79.000 κουπόνια, κόστους 170 εκατ. ευρώ, τα διπλασίασε, φθάνοντας το 2019 τα 155.000 κουπόνια, δαπάνης 279 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 220 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ικανοποιώντας τις δεσμεύσεις του ότι κανένα παιδί με πλήρη φάκελο δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Μια προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη που αποδεικνύεται κενό γράμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος της αναπληρώτριας τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας, Θεανώς Φωτίου απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση της σχετικής δαπάνης προκειμένου να καλυφθούν με δωρεάν κουπόνι όσα παιδιά έχουν πλήρεις φακέλους.

Θεματική Πρόνοιας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χανίων

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook