Συρία: Μια ανάσα από τα τουρκικά σύνορα ο στρατός του Άσαντ – Ανταλλαγή ρουκετών

συρία-μια-ανάσα-από-τα-τουρκικά-σύνορα-937278

H Μαρία Ζαχαράκη, που βρίσκεται στην Τζεϊλανπινάρ, μια τουρκική μεθοριακή πόλη, για λογαριασμό του Open TV, μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός εκτοξεύει όλμους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προς την Ρας Αλ – Αΐν, στην οποία ακόμα βρίσκονται Κούρδοι. Μέσα στην πόλη, πολεμά ο ελεύθερος συριακός στρατός, που έχει ταχθεί στο πλευρό των Τούρκων, συνεπικουρούμενος από Τούρκους κομάντος, που μάχονται για να καταλάβουν την πόλη.

Οι Τούρκοι έλεγαν νωρίτερα ότι είχαν καταλάβει την Ρας Αλ – Αΐν, ωστόσο, το γεγονός ότι πέφτουν εκατέρωθεν ρουκέτες, φανερώνει ότι δεν έχει γίνει κατάληψη της πόλης. Ο ελεύθερος συριακός στρατός, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της πόλης Τελ Αμπιάντ ύστερα από σφοδρές μάχες με τους Κούρδους.

Πριν από λίγο υπήρξε απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα από τους Κούρδους και σύμφωνα με τους Τούρκους, υπάρχουν τραυματίες στην πόλη Τζεϊλανπινάρ. Εξάλλου, πριν από λίγες ώρες υπήρξε έκτακτη συνάντηση του Τούρκου υπουργού εξωτερικού Χουλουσί Ακάρ με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών για να υπάρξει άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία στο μέτωπο.

Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τουρκικό drone να βομβαρδίζει φορτηγά που μετέφεραν πυρομαχικά στους Κούρδους. Όλα δείχνουν ότι είναι προ των πυλών η χερσαία εισβολή του τουρκικού στρατού, μιας και συγκεντρώνονται κάθε μέρα Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα, την ώρα που ο στρατός του Ασαντ προελαύνει προς τα σύνορα με την Τουρκία κι έχει φτάσει πλέον σε απόσταση αναπνοής.

Όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες του ρωσικού στρατού κι επομένως και της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας, όπως μεταδίδει από τη Μόσχα ο Θανάσης Αυγερινός για λογαριασμό του Open TV. Οι Ρώσοι είναι οι εγγυητές της συμφωνίας μεταξύ Κούρδων-Ασαντ και σύμβουλοι της επιχείρησης, χωρίς βεβαίως να ομολογείται ότι από πίσω βρίσκεται ο ρωσικός στρατός.

Στόχος της μετακίνησης του στρατού από τη Δαμασκό, που ξεκίνησε από τη νύχτα και συνεχώς ενισχύεται, είναι η ανακατάληψη των πόλεων που έχουν πέσει στα χέρια των Τούρκων, αλλά και η προστασία των πόλεων που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Συρίας. Όπως μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, SANA, ήδη τα πρώτα στρατεύματα του συριακού στρατού, βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, έξω από την πόλη Ταλ Ταμρ. Εκεί, κάτοικοι της πόλης, τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, δίνοντάς τους γλυκά, ενώ κρατούσαν πανό υπέρ του Ασαντ και φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν.

Κι όλα αυτά, την ώρα που η Ευρώπη ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα, τις επαφές μεταξύ των μελών της για να παρθούν αποφάσεις σχετικά με τη επέμβαση των Τούρκων. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα την ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση του στρατού της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και υπάρχει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων αλλά και πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων.

Οσες αποφάσεις παρθούν, θα επικυρωθούν την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ μετά τη στροφή των 180 μοιρών που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, που θα ταρακουνήσουν συθέμελα τους Τούρκους. Όπως λένε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει πλέον να «στραγγαλίσει» οικονομικά την γείτονα, ενώ θέλουν να επιφέρουν και προσωπικό πλήγμα στον υπερόπτη Ερντογάν. Χαρακτηριστικά τονίζουν ότι οι κυρώσεις που θα επιβάλουν θα είναι χειρότερες απ’ αυτές που είχαν επιβάλει στο Ιράν.

ethnosgr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook