Συρία: Αποχώρησαν οι Κούρδοι από την “ασφαλή ζώνη”

συρία-αποχώρησαν-οι-κούρδοι-από-την-941528

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε αυτήν της Τουρκίας ότι η αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την «ασφαλή ζώνη» που η Άγκυρα απαιτεί να εγκαθιδρυθεί στη βορειοανατολική Συρία ολοκληρώθηκε. Αυτό ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Κατά την ανακοίνωση, δεν συντρέχει πλέον λόγος για την ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης, πέραν της τρέχουσας περιοχής επιχειρήσεων, σε αυτό το στάδιο.

Με τη συμφωνία εκεχειρίας που κλείστηκε με τη μεσολάβηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός για 5 ημέρες στη βόρεια Συρία, η ισχύς της οποίας έληξε χθες.

Η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από τα σύνορα Τουρκίας- Συρίας αποφασίστηκε και στη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν που φαίνεται πως πήρε αυτό που ήθελε.

Οι Κούρδοι όπως όλα δείχνουν είναι οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης καθώς υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από τις περιοχές κοντά στα σύνορα ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία σε βάθος 30 χιλιομέτρων, να αφήσουν πίσω τους τις πόλεις Μανμπίζ και Ταλ Ριφάτ στις οποίες είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο αλλά και να παραδώσουν τον οπλισμό τους. Και όλα αυτά μέσα σε 150 ώρες.

Συρία: Εντός 150 ωρών πρέπει να απομακρυνθούν οι Κούρδοι από τα σύνορα…

Όπως αποφασίστηκε Μόσχα και Άγκυρα θα διευκολύνουν από κοινού την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά τις πολύωρες συνομιλίες που είχαν σήμερα στο Σότσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κείμενο αυτό αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν «κοινές προσπάθειες για να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων με ασφαλή τρόπο» σε εθελοντική βάση. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον επαναπατρισμό δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook