Συρία: Ακόμη επτά χρόνια προεδρίας Άσαντ με ποσοστό… 95%

συρία-ακόμη-επτά-χρόνια-προεδρίας-άσα-1229516
AP Photo/Hassan Ammar

Για ακόμη επτά έτη θα κατέχει τον τίτλο του αρχηγού του συριακού κράτους ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της χώρας Χαμούντα Σαμπάγ, ο πρόεδρος της Συρίας επανεξελέγη για μια τέταρτη θητεία, με ποσοστό 95,1%, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, Αμπντάλα Σαλούμ Αμπντάλα και Μαχμούντ Μαρέι, έλαβαν αντίστοιχα το 1,5% και το 3,3% των ψήφων.

Η συριακή αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές «κακόγουστη φάρσα», ενώ η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ήταν άδικες και ανελεύθερες, καθώς κάλπες στήθηκαν στις περιφέρειες της Συρίας που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Εκλογές υπό ασφυκτικό έλεγχο

Ο 55χρονος σήμερα Άσαντ διαδέχθηκε τον πατέρα του, Χαφέζ Αλ Άσαντ, το 2000, στην προεδρία της χώρας και θεωρείται διεθνώς δικτάτορας, καθώς οι εκλογές στην αραβική χώρα διεξάγονται υπό ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο από το καθεστώς του.

Από το 2011, η Συρία έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο εμφύλιας σύγκρουσης με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, η οποία στη συνέχεια συμπληρώθηκε από την επέμβαση ξένων δυνάμεων στο έδαφός της.

Τμήματα της επικράτειας της Συρίας ελέγχονται από το καθεστώς Άσαντ (το μεγαλύτερο μέρος, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν), τις δυνάμεις των Σύρων Κούρδων (στον βορρά), τη συριακή αντιπολίτευση (που υποστηρίζεται πια σε μεγάλο βαθμό μόνο από την Τουρκία του Τ. Ερντογάν), τον τουρκικό στρατό (που έχει εισβάλει και κατέχει δύο θύλακες κοντά στα σύνορά των δύο χωρών, στον κουρδικό βορρά) και τις δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ένας μικρός θύλακας στα ανατολικά).

Συγχαρητήρια από Ροχανί

Συγχαρητήρια για τη νίκη Άσαντ απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

«Σας συγχαίρω ειλικρινά για την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών και την επανεκλογή σας ως προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας», επισημαίνει ο Ροχανί σε δήλωση προς τον στενό σύμμαχο του Ιράν.

«Ο συριακός λαός έκανε ένα σημαντικό βήμα αποφασίζοντας για την τύχη και την ευημερία της Συρίας με τη μεγάλη προσέλευση και την αποφασιστική επιλογή», πρόσθεσε ο Ροχανί, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Συγχαίρουμε τον πρόεδρο αλ-Άσαντ για την ξεκάθαρη νίκη στις εκλογές και ελπίζουμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε ανανέωση της ειρήνης και της ευημερίας στη Συρία».

Το Ιράν υποστήριζε πάντοτε ένα κυρίαρχο συριακό κράτος και απέρριπτε ξένη ανάμιξη στη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Άσαντ κέρδισε τις εκλογές την Πέμπτη λαμβάνοντας το 95,1% των ψήφων.

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook