Σύψας: Με ανησυχούν οι εικόνες συνωστισμού σε παραλίες ή πλατείες – Θα μας βγουν ξινές

σύψας-με-ανησυχούν-οι-εικόνες-συνωστι-1040190

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους υπαίθριους συνωστισμούς, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και αν χρειαστεί σε λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, έκρουσε ο Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, εξέφρασε την ανησυχία του για τους υπαίθριους συνωστισμούς, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το πισωγύρισμα που μπορεί να προκαλέσουν σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

«Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Στα σχολεία υπάρχει κάποιος έλεγχος, ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός σου. Σε πλατείες και παραλίες, που δεν υπάρχουν κανόνες, γίνεται μη ελεγχόμενη διασπορά. Και δεν μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση στη συνέχεια. Όπου υπάρχει συνωστισμός ο ιός τείνει να μεταδίδεται πιο γρήγορα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Αν ανέβει ο δείκτης, αν χρειαστεί, θα αναστείλουμε και θα πάρουμε νέα μέτρα, με αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία μας» τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά «δεν τον σκοτώνουν».

«Ο συνωστισμός είναι αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας. Αν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων, ο κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, είτε είμαστε σε ανοιχτό είτε σε κλειστό χώρο», είπε ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κάποιος που έχει μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να μολύνει 2-3 άτομα. Αν υπάρχει συνωστισμός, μπορεί να μολύνει 5-10 άτομα, εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Ο συνωστισμός είναι επικίνδυνος ακόμη και σε ανοιχτό χώρο», υπογράμμισε.

«Το μόνο που με ανησυχεί είναι αυτές οι εικόνες άναρχου συνωστισμού σε χώρους που δεν μπορεί να ελέγξει κανείς, να κάνει ιχνηλάτηση. Μπορεί να αποτελέσουν εστίες πυροδότησης της επιδημίας», τόνισε ο κ. Σύψας. «Δεν μπορεί η πολιτεία να ελέγξει τους πάντες, πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά, αυτές οι εικόνες θα μας βγουν ξινές γιατί θα έχουμε εστίες υπερμετάδοσης.

Πρέπει ο κάθε πολίτης να πάρει το παιχνίδι στα χέρια του. Δεν μπορούμε να είμαστε όρθιοι με ένα ποτό ο ένας πάνω στον άλλον, θα υπάρξει διασπορά. Και αν υπάρξει διασπορά και ανεβαίνουν τα κρούσματα, μην περιμένουμε τότε τουρισμό ή οικονομική ανάκαμψη», προειδοποίησε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι «μπορούμε να περάσουμε ένα πολύ όμορφο καλοκαίρι, χωρίς συνωστισμό σε σοκάκια, παραλίες ή μπαρ».

Τέλος, επισήμανε, ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω θαλάσσης ή άμμου, αλλά χρειάζεται προσοχή με την ξαπλώστρα, η οποία «πρέπει κάθε φορά να απολυμαίνεται ή να χρησιμοποιείται μόνο μια φορά την ημέρα και μετά να απολυμαίνεται».

lifo.gr

One thought on “Σύψας: Με ανησυχούν οι εικόνες συνωστισμού σε παραλίες ή πλατείες – Θα μας βγουν ξινές

  1. Κατά τον κο «ειδικό»….θα πρέπει να έχει όλον τον πληθυσμό…εγκλωβισμένο μέσα στα μεγάλα Αστικά Κέντρα χωρίς την δυνατότητα να ξεφύγουν για πουθενά….ώστε να μπορεί να κάνει άνετα την έρευνα του αυτός και οι υπόλοιποι «ειδικοί» των ειδικών που εδώ και τρείς μήνες ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ μας σπέρνοντας μόνο φόβο…αγωνία…και τον Προβληματισμό της Καμπύλης και άνευ οιασδήποτε ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στις τυχόν…»έρευνες» τους!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook