Συντονιστής ΜΕΘ Κρήτης: «Αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε πρόβλημα» – Τι είπε για νοσηλεύτριες, κλίνες ΜΕΘ

συντονιστής-μεθ-κρήτης-αν-συνεχίσου-1137213

Στον Zarpa Radio 89,6 και τους Ευτυχία Πενταράκη και Γιώργο Κολομπάκη μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο συντονιστής των ΜΕΘ Κρήτης και διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Γεωργόπουλος. Ο έμπειρος εντατικολόγος τόνισε ότι η κατάσταση στην Κρήτη αυτή τη στιγμή είναι διαχειρίσιμη, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το μέλλον:

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πίεση στο σύστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε καλά αύριο-μεθαύριο. Χθες είχαμε αρκετά κρούσματα στην Κρήτη και, για να είμαι ειλικρινής, είμαστε όλοι ανήσυχοι. Νοσηλεύουμε 7 ασθενείς στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και είναι άλλοι δύο υποψήφιοι για να μπουν στη μονάδα. Το Βενιζέλειο νοσηλεύει 4 και από ένας ασθενής υπάρχει στις ΜΕΘ στον Άγιο Νικόλαο και στα Χανιά«, δήλωσε ο κ. Γεωργόπουλος.

Ο συντονιστής των ΜΕΘ Κρήτης επεσήμανε ότι σε περίπτωση ανάγκης, οι κλίνες μπορούν να αυξηθούν:

«Αυτή τη στιγμή μπορούμε να αναπτύξουμε άμεσα 18 κλίνες ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ, το Βενιζέλειο  να προσθέσει 3 και να φτάσει τις 7, τα Χανιά 6 κλίνες και ο Άγιος Νικόλαος 3 κλίνες. Συνολικά 34 κλίνες σε όλη την Κρήτη«, είπε ο κ. Γεωγόπουλος.

Ο έμπειρος εντατικολόγος ρωτήθηκε και για την αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό στις ΜΕΘ:

«Όταν διασωληνωθεί κάποιος, η διάμεση παραμονή στον αναπνευστήρα είναι περίπου 15 μέρες. Όμως οι ασθενείς με covid δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους ασθενείς που νοσηλεύουμε, το μόνο που διαφέρει είναι ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για να μη μεταδοθεί ο ιός και έτσι δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με συγγενείς.  Είναι μια πρόσθετη δυσκολία για αυτούς, καθώς αντιμετωπίζουν και τη μοναξιά. Ιατρικά, ο κορονοϊός προκαλεί ένα σύνδρομο που λέγεται ERDS, το οποίο μπορεί να προκληθεί και από πολλές άλλες αιτίες. Είναι δύσκολο σύνδρομο, προϋποθέτει πολύ καλή γνώση του τι κάνει ο γιατρός που ασχολείται με τον κάθε άρρωστο», είπε ο κ. Γεωργόπουλος.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ έδωσε συγχαρητήρια στις νοσηλεύτριες που μετέβησαν χθες στη Θεσσαλονίκη. Επεσήμανε ότι καλώς πήγαν, μιας και αυτή τη στιγμή στην Κρήτη δεν υπάρχει πίεση, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη «πεδίο μάχης».

Τέλος, ο κ. Γεωργόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η κατάσταση δεν είναι ρόδινη και πως πρέπει όλοι να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας:

«Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε πρόβλημα. Όχι επειδή είμαστε χώρα κατώτερη από τις άλλες, αλλά γιατί θα φτάσουμε τις αναπτυγμένες χώρες. Η Ελβετία έχει καταρρεύσει – και μιλάμε για ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στην Ευρώπη. Έχει καταρρεύσει το Βέλγιο, η Γαλλία και από χθες, σας πληροφορώ ότι η Γερμανία σταμάτησε να δέχεται περιστατικά από Βέλγιο και Γαλλία, γιατί δεν έχει πια διαθέσιμες κλίνες για τους Γερμανούς. Ο μόνος τρόπος για να μη δούμε κι εμείς αυτό που συμβαίνει εκεί, είναι να τηρήσουμε τα μέτρα, που δεν είμαι σίγουρος ότι τα τηρούμε. Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα λένε ότι ο ιός δεν υπάρχει και άλλα αστεία πράγματα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, μέχρι να βγει το εμβόλιο.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook