Συντονιστικό επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και στην Κρήτη, ζητούν οι δήμοι του νησιού

Την αναγκαιότητα να υπάρχει Συντονιστής Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος που θα εποπτεύει την Κρήτη, αναδεικνύει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, σε έγγραφο με τις απόψεις της αναφορικά με το σχέδιο νόμου “Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις”.

Στην επιστολή που αποστέλλεται προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, βουλευτές και εκπροσώπους του α’ & β’ βαθμού αυτοδιοίκησης της Κρήτης, διαπιστώνεται «με έκπληξη», όπως αναφέρουν, ότι στα έξι Περιφερειακά συντονιστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη, ενώ το νησί υπάγεται στο κέντρο συντονισμού στη… Σάμο!

Με επιχειρήματα όπως, το ιδιαίτερο σημείο που βρίσκεται η Κρήτη και γεωγραφικά αλλά και χιλιομετρικά -απομακρυσμένη σε σχέση με άλλες κεντρικές περιοχές-, οι κλιματικές συνθήκες, αλλά και ο τουρισμός που δέχεται το νησί, η ΠΕΔ Κρήτης ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί «η θωράκιση και η ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή:

ΘΕΜΑ: «Συντονιστής Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος που θα εποπτεύει την Κρήτη»

“Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την κατάθεση και συζήτηση του Νομοσχεδίου «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» επισημαίνουμε τα παρακάτω :

Η εμπειρία καταστροφών και τραγωδιών στη χώρα μας από διάφορους  κινδύνους, αναδεικνύει την ανάγκη συγκρότησης Εθνικού Μηχανισμού που να απαντά στο έλλειμμα συντονισμού, ανάληψης ευθύνης και αποτελεσματικής διαχείρισης.

Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή αναδεικνύει νέους κινδύνους και πολλαπλασιάζει την καταστροφικότητα τους.

Η θωράκιση όλης της χώρας από κινδύνους και απειλές προϋποθέτει συνεκτικό σχέδιο δράσης, σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση και εθνικό μηχανισμό με αποκεντρωμένες και άρτια οργανωμένες δομές στην Περιφέρεια.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στα έξι Περιφερειακά συντονιστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη.

Και επιπλέον η Κρήτη υπάγεται στο κέντρο συντονισμού ΣΑΜΟΥ.

Ο σχεδιασμός αυτός αντιβαίνει βασικές επιχειρησιακές αρχές, καθώς :

  • Η επιχειρησιακή επικινδυνότητα της Κρήτης είναι πασιφανής, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, κοντά στη θερμή ζώνη της Αφρικής, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, τους ανέμους και τη βλάστηση που αυξάνουν τον βαθμό επικινδυνότητας.
  • Περιοχές όπως η Π.Ε. Χανίων ανήκουν στην κατηγορία επικινδυνότητας Α. Επίσης, δεκάδες περιοχές της Κρήτης έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Natura.
  • Επιπλέον η επικινδυνότητα της Κρήτης επιβαρύνεται και από τις αγροκαλλιέργειες, τον αγροτουρισμό, τις ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές δραστηριότητες και από τις επιπτώσεις παραμονής άνω των 6 εκ. τουριστών το χρόνο.

Είναι λοιπόν αναγκαίο για τη θωράκιση της Κρήτης και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών να αλλάξει ο σχεδιασμός και να δημιουργηθεί Περιφερειακό Κέντρο συντονισμού στην Κρήτη.”

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ