Συντάξεις και αναδρομικά: Από Ιούνιο οι αυξήσεις – Ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι

Δύο δόσεις για τις αυξήσεις στις συντάξεις και για τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη προβλέπει το τελικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας με τον ΕΦΚΑ για την εφαρμογή του νόμου 4670/2020.

Πρώτα θα πληρωθούν οι νέοι και στη συνέχεια οι παλαιότεροι συνταξιούχοι, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής στις 31 Ιανουαρίου και επιβεβαιώθηκε από όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας (μέσω του ΣΚΑΪ) ότι τον Ιούνιο – Ιούλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά του λεγόμενου νόμου Βρούτση σε δύο δόσεις.

Ο σχεδιασμός προβλέπει με τις συντάξεις  του Ιουνίου ή του Ιουλίου να πάρουν τις αυξήσεις οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου από 13/5/2016 μέχρι και 30/9/2019 και να ακολουθήσουν οι παλαιότεροι (προ νόμου Κατρούγκαλου), για τους οποίους οι αυξήσεις θα πληρωθούν με τη σύνταξη Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου.

Μετάθεση

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν να πληρωθούν πολύ νωρίτερα οι αυξήσεις και τα αναδρομικά του νόμου 4670 για όσους έχουν συντάξεις πάνω από 30 έτη ασφάλισης, αλλά μεσολάβησε η θέσπιση της προκαταβολής σύνταξης και δόθηκε προτεραιότητα σε συνταξιούχους που δεν είχαν καθόλου σύνταξη για διάστημα ως και 3 έτη.

Επόμενος σταθμός είναι να πληρωθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στις συντάξεις σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη. Το εγχείρημα προϋποθέτει τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από τα 30 έτη και άνω που θεσπίστηκαν στο νόμο Βρούτση -κατόπιν απόφασης του ΣτΕ- και στη συνέχεια να πιστωθούν τα ποσά στους δικαιούχους.

Βάσει του νόμου, οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου (από 13/5/2016 και μετά) θα πάρουν την αύξηση σε μία δόση και με αναδρομικά που ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019. Ενώ οι παλαιότεροι, όσοι δηλαδή αποχώρησαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, θα πάρουν τις αυξήσεις σε 5 ετήσιες δόσεις και θα έχουν αναδρομικά μόνον από την πρώτη δόση αύξησης. Οι παλαιοί θα έχουν αυξήσεις εφόσον είναι μεγαλύτερες της προσωπικής διαφοράς. Για παράδειγμα:

* Συνταξιούχος μετά τις 13/5/2016 με 40 έτη έχει επανυπολογισμό σύνταξης και παίρνει αύξηση 150 ευρώ που θα την πάρει σε μία δόση. Αν η αύξηση πληρωθεί με τη σύνταξη Ιουνίου που καταβάλλεται τον Μάιο, θα πάρει και αναδρομικά 19 μηνών με ποσό 2.850 ευρώ. Αν η αύξηση πληρωθεί στη σύνταξη Ιουλίου που καταβάλλεται τον Ιούνιο, τότε θα έχει αναδρομικά 20 μηνών με 3.000 ευρώ.

* Συνταξιούχος πριν από τις 13/5/2016 με 40 έτη έχει επανυπολογισμό σύνταξης και παίρνει αύξηση 200 ευρώ. Εχει όμως και προσωπική διαφορά 90 ευρώ, που σημαίνει ότι η καθαρή αύξηση θα είναι 110 ευρώ γιατί θα γίνει συμψηφισμός για να φύγει η προσωπική διαφορά. Την αύξηση των 110 ευρώ θα την πάρει σε 5 ετήσιες δόσεις των 22 ευρώ. Οι δύο πρώτες, δηλαδή τα 44 ευρώ, θα πληρωθούν Αύγουστο ή Σεπτέμβριο και τα αναδρομικά θα είναι για 20 ή 21 μήνες από την πρώτη δόση της αύξησης με 440 ή 462 ευρώ.

Αυξήσεις με επανυπολογισμό συντάξεων εκτιμάται ότι θα δουν στην τσέπη πάνω από 500.000 νέοι και παλαιοί συνταξιούχοι, ενώ άλλοι 600.000 θα δουν μεν αύξηση αλλά δεν θα καταφέρουν να περάσουν την προσωπική διαφορά, οπότε το κέρδος θα είναι ότι θα μειωθεί η προσωπική διαφορά και έτσι θα έχουν αυξήσεις πιο γρήγορα στα επόμενα χρόνια.

Από σήμερα πληρωμές 2 δισ. ευρώ

Πληρωμές άνω των 2 δισ. ευρώ θα γίνουν από σήμερα μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη σε πάνω από 4,2 εκατ. δικαιούχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι πληρωμές που θα γίνουν είναι οι εξής:

* Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου πληρώνεται Δώρο Πάσχα σε 678.096 εργαζομένους, των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο μηχανισμό «Συν-Εργασία».

* Από σήμερα Μ. Δευτέρα ως Μ. Πέμπτη (26-30 Απριλίου) πληρώνονται οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές) σε όλα τα Ταμεία. Σήμερα θα καταβληθούν και αναδρομικά από επιστροφή μνημονιακών μειώσεων σε 14.050 κληρονόμους συνταξιούχων.

* Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη πληρώνονται οι προκαταβολές συντάξεων και τα αναδρομικά από την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

* Στο διάστημα 26-30 Απριλίου πληρώνονται ενισχύσεις και επιδόματα ΟΑΕΔ σε 10.000 δικαιούχους προγραμμάτων απασχόλησης, σε 21.000 δικαιούχους επιδομάτων ανεργίας και σε 11.000 μητέρες (6μηνο επίδομα μητρότητας).

* Στις 29 Απριλίου θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ όλα τα τακτικά επιδόματα

eleftherostypos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕπίθεση από… περιστέρι στη Ζαχαράκη | Video
Επόμενο άρθροΙνδία: Φορείο ούτε για δείγμα ενώ διεξάγονται… εκλογές σα να μην τρέχει τίποτα | Photos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ