Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης

σύνοδος-κορυφής-συμφωνία-για-το-ταμεί-1147897

Συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ) και το ταμείο ανάκαμψης επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε λιγότερο από μισή ώρα από την έναρξη των συνομιλιών, καθώς η συμβιβαστική πρόταση ανάμεσα στη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ουγγαρία και την Πολωνία έγινε δεκτή και από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ συμφώνησε σε έναν νέο μηχανισμό: Αυτόν του σεβασμού στο κράτος δικαίου. Στο μέλλον η ΕΕ θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφές χρημάτων από κράτη – μέλη που παραβιάζουν τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. Κάτι το οποίο η Ουγγαρία και η Πολωνία προσπάθησαν για καιρό να μπλοκάρουν, αλλά τελικώς δεν το κατάφεραν. Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μπορεί να μιλήσει για πύρρειο νίκη καθώς ο εν λόγω μηχανισμός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν το 2022.

Η συμφωνία επετεύχθη χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στο συμβιβασμό Βαρσοβίας και Βουδαπέστης με τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς ο έλεγχος του Δικαστηρίου της ΕΕ, ως το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο, έγινε δεκτή από τους «27».

Η συμφωνία αφορά συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, το οποίο συνδυάζει το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (1,07 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027) και το ταμείο ανάκαμψης, το λεγόμενο Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook