Σύνοδος Κορυφής: Η Ιταλία απέρριψε το προσχέδιο – «Nein» από Μέρκελ στο κορονο-ομόλογο

σύνοδος-κορυφής-η-ιταλία-απέρριψε-το-π-1013531

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για προτάσεις που είχαν στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που προκαλείται από την πανδημία του κορονοϊού.

Η Ιταλία “δεν αποδέχεται” τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο, γιατί είναι πολύ άτολμες”, αναφέρεται σε δήλωση του Κόντε, που εξέδωσε το γραφείο του, ενώ η τηλεδιάσκεψη βρισκόταν σε εξέλιξη.

“Πρέπει να αντιδράσουμε με καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα”, αναφέρεται στη δήλωση. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανέφερε πως δίνει χρονικό περιθώριο 10 ημερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προσέλθει με κατάλληλες λύσεις, αλλά δεν ανέφερε τι θα κάνει, εάν αυτό δεν συμβεί. Σύμφωνα με το Reuters, το γραφείο του Κόντε υποστηρίζει πως και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ συμφωνεί με το τελεσίγραφο των 10 ημερών.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας είχαν ζητήσει τη δημιουργία «ομολόγων Corona» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού. Τη σχετική επιστολή των εννέα ηγετών κρατών-μελών της ΕΕ, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπέγραφε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί η Γερμανία λέει «nein» στο κορονό- ομόλογο

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όχι μόνο δεν άλλαξε θέση για το ζήτημα του κορονό- ομολόγου, αλλά η στάση της ήταν ακόμη πιο αρνητική σε σχέση με την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με το Bloomberg έκανε λόγο για “μη ρεαλιστικές προσδοκίες”.

Με τη Μέρκελ συντάχθηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί τα ευρωομόλογα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη συμφωνία για το κοινό νόμισμα.

Στην ίδια γραμμή και άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες του Βορρά όπως η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία.

Η Γερμανία μπορεί να έχει συναινέσει στη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά δεν δέχεται, όπως και οι χώρες του Βορρά που δηλώνουν οπαδοί της σταθερότητας, να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο για την αντιμετώπιση κρίσεων με την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου. Και αυτό διότι κάτι τέτοιο θα απατούσε την παροχή εγγυήσεων αναλογικά από όλα τα κράτη μέλη. Σημειωτέον ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί καν λύση για την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται λοιπόν για μία ακόμη σύγκρουση δύο θεμελιωδώς διαφορετικών αντιλήψεων οικονομικής πολιτικής και διαχείρισης κρίσεων.

Στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ το θέμα του ευρωομολόγου δεν τεθηκε καν στο τραπέζι, εξ ου και η επιστολή των εννέα. Υπενθυμίζεται ότι πρότειναν ειδικότερα ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε, με αποστολή τη συγκέντρωση κεφαλαίων -στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων. Με αυτό τον τρόπο, τονίζουν οι εννέα, θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία.

Οι εννέα ηγέτες προτείνουν επίσης τη χρήση και άλλων εργαλείων όπως ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε για τις δαπάνες που προκαλεί η επιδημία τουλάχιστον για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021, πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook