Συνοδοί βουνού Κρήτης: «Δεν γίνεται να κατεβείς βουνοπλαγιά μέσω τηλεκπαίδευσης» – Ζητούν να κάνουν πρακτική δια ζώσης

συνοδοί-βουνού-κρήτης-δεν-γίνεται-να-1183505

Το παράλογο να είναι αναγκασμένοι να κάνουν μέσω τηλεκπαίδευσης, μαθήματα που είναι πρακτικά από τη φύση τους, επισήμανε στον Zarpa Radio 89,6 ο συνοδός βουνού, Χριστόφορος Μπαλαδήμας. Μιλώντας στην εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη, ο κ. Μπαλαδήμας εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν τους σπουδαστές αυτής της ειδικότητας να στείλουν επιστολή στον Πρωθυπουργό:

«Η ειδικότητά μας είναι ιδιαίτερη και τα εργαστηριακά μαθήματα που έχουμε, θα πρέπει να γίνονται σε βουνό. Αλλά με τα οριζόντια μέτρα κατά του κορονοϊού, αυτό δεν μας επιτρέπεται. Το τέταρτο εξάμηνο της ειδικότητας αφορά μονάχα πρακτική άσκηση. Δεν γίνεται να κατεβείς βουνοπλαγιά μέσω τηλεκπαίδευσης. Δεν μπορείς να μάθεις σε κάποιον να πλοηγείται με χάρτη και πυξίδα από τον υπολογιστή. Στείλαμε λοιπόν την ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας και όλους τους αρμόδιους και ζητάμε να μας επιτραπεί, τα μαθήματα της υπαίθρου να τα παρακολουθήσουμε στην ύπαιθρο δια ζώσης, για να βγάλουμε σωστούς επαγγελματίες που θα εκπροσωπούν τη χώρα μας στους ξένους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τα βουνά της Κρήτης.»

Μάλιστα κάποιοι από τους σπουδαστές οδηγήθηκαν στο να παρατήσουν τις σπουδές μέχρι να έρθουν… καλύτεροι καιροί και να μπορέσουν να σπουδάσουν πραγματικά, δήλωσε ο κ. Μπαλαδήμας:

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει παύση σπουδών μέχρι να λήξει αυτή η κατάσταση, γιατί θέλουν όταν λήξουν τα μέτρα να εκπαιδευτούν σωστά. Το πάθος των παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν είναι μεγάλο. Στα Χανιά είναι 50 άτομα στο πρώτο έτος, στο Ρέθυμνο 20 άτομα. Άλλοι τόσοι περίπου σε Ηράκλειο και Σητεία. Δεν ζητάμε να εξαιρεθούμε εντελώς και να επιστρέψουμε στις αίθουσες, αλλά μόνο για τα εργαστήρια και να μας επιτραπεί αυτό που ουσιαστικά επιτρέπεται σε όσους θέλουν να αθληθούν στην ύπαιθρο.

Οι συνοδοί βουνού κάνουν αυτό που λέει η ονομασία. Συνοδεύουν σε ορεινές περιοχές, φαράγγια και μονοπάτια, ανθρώπους που δεν έχουν την εμπειρία να τα περιηγηθούν μόνοι τους. Και στην Κρήτη η ειδικότητα φαίνεται ότι έχει… πέραση:

«Υπάρχουν 6 τμήματα στην Κρήτη, ενώ σε όλη την Ελλάδα είναι 17. Υπάρχει ενδιαφέρον για το αντικείμενο, με 100 περίπου καταρτιζόμενους. Και ζητάμε το αυτονόητο, να μας επιτραπεί δηλαδή να ολοκληρώσουμε την εκπαίδευσή μας στο βουνό», ανέφερε ο κ. Μπαλαδήμας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook