Συνέβη και αυτό: Το Brexit ανάγκασε ένα ζευγάρι να ζει χωριστά, στα ιρλανδικά σύνορα

συνέβη-και-αυτό-το-brexit-ανάγκασε-ένα-ζευγά-1306827

Μία γιατρός από τη Νότιο Αφρική και ο Βρετανός σύζυγός της αναγκάζονται εδώ και πολύ καιρό να ζούνε χώρια, με τα ιρλανδικά σύνορα να μεσολαβούν ανάμεσά τους, εξαιτίας των «κανόνων μετανάστευσης» που επιβλήθηκαν στη μετά Brexit εποχή.

Η Κορίν και ο Μπρετ Τζάιλς ζουν 40 χλμ. μακριά ο ένας από τον άλλον στις κομητείες Ντόνεγκαλ και Ντέρι αντίστοιχα, με την Κορίν να περιμένει κάθε εβδομάδα την λεγόμενη «οικογενειακή άδεια» για να δει από κοντά τον σύζυγό της ο οποίος ζει μεν 40 χλμ. παραπέρα, αλλά εντός των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian.

Ποιος είναι, όμως, αυτός ο κανόνας που καθιστά αδύνατη την συμβίωση του ζευγαριού; Από τη στιγμή που η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ, οι μη Βρετανοί σύζυγοι των Βρετανών πολιτών καλούνται να υποβάλουν αίτηση για ειδικό καθεστώς πριν από τις 29 Μαρτίου του επόμενου έτους, εάν ήθελαν να επιστρέψουν ως «οικογενειακό μέλος» στη χώρα χωρίς βίζα. Είναι επιλέξιμοι μόνο εάν λάβουν πρώτα μια νέα οικογενειακή άδεια για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πριν από το Brexit, οι συγγενείς των Βρετανών μπορούσαν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ανά πάσα στιγμή χωρίς βίζα βάσει των νόμων περί ελεύθερης κυκλοφορίας που ίσχυαν για συζύγους εντός και εκτός ΕΕ.

Μετά το Brexit όμως, αυτό άλλαξε. Η βρετανική κυβέρνηση, υπό πίεση, δεσμεύτηκε να διατηρήσει την έλευση χωρίς βίζα ανοιχτή μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, επιτρέποντας στους μη Βρετανούς συζύγους να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς προσωρινής εγκατάστασης.

Αλλά εδώ αρχίζει το εσωτερικό αλαλούμ με τους βρετανικούς νόμους και τις νομικές παλινωδίες: το Υπουργείο Εσωτερικών σταμάτησε να αναγνωρίζει την οικογενειακή τους άδεια στην ΕΕ και πλέον απαιτεί από τους αιτούντες να λάβουν την «οικογενειακή άδεια» που έχει εκδοθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Καταλάβατε τίποτα; Ούτε οι ίδιοι οι Βρετανοί το έχουν καταλάβει πλήρως όλο αυτό.

Η ουσία πάντως παραμένει μια: μετά από 15 χρόνια στη Νότια Αφρική, που η Κορίν και ο Μπρετ μετακόμισαν στην Ιρλανδία θέλοντας να είναι πιο κοντά στην οικογένειά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ζευγάρι πρέπει να μάθει να ζει για πρώτη φορά χωριστά!

«Θέλω μια φυσιολογική ζωή»

Ο Μπρετ, ο οποίος ασχολείται με το μάρκετινγκ, μετακόμισε κοντά στα σύνορα στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ η Κορίν ζει μέσα σε ένα μονόκλινο δωμάτιο στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, το Letterkenny και δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για την κάλυψη κενών θέσεων υπηρεσιών υγείας στην Ιρλανδία ή στο NHS!

«Είμαι απογοητευμένη συναισθηματικά και εξαντλημένη ψυχικά και σωματικά», είπε. «Ζω σε αυτή τη συνεχή κατάσταση άγχους κάθε μέρα, ελέγχοντας τα email που θα καθορίσουν το μέλλον μου. Εντωμεταξύ, όλο αυτό το διάστημα, το χάος στην επαγγελματική μου καριέρα αυξάνεται σημαντικά. Το να μένεις στο σκοτάδι χωρίς απολύτως καμία απάντηση ή επικοινωνία από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το απόλυτο βασανιστήριο. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα ότι δύο χρόνια μετά την έλευση μου στην Ευρώπη, θα καθόμουν στον καναπέ, άνεργη και απογοητευμένη» λέει η Κορίν μιλώντας στον Guardian, καταλήγοντας με νόημα:

«Το μόνο που θέλω είναι μια φυσιολογική ζωή. Όλη μου η οικογένεια βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αδέλφια μου, οι αδελφές μου, η μαμά μου. Εγώ είμαι εντελώς μόνη σε ένα ξένο περιβάλλον και γίνεται όλο και πιο δύσκολο για μένα να συνεχίσω αυτή τη ζωή».

«Οριακά αντισυνταγματικό»

Για παρηγοριά πάντως του ζευγαριού, να πούμε ότι δεν είναι το μόνο που βιώνει μια τέτοια τρέλα: Τουλάχιστον δώδεκα άλλες οικογένειες έχουν μοιραστεί τις ιστορίες τους με τον Guardian, συμπεριλαμβανομένης μιας μητέρας που επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία με την επτάχρονη κόρη της, χωρίζοντας το παιδί της από τον Γάλλο πατέρα του, ο οποίος είναι επίσης στη μακρά λίστα αναμονής του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ίδια λίστα επίσης, βρίσκονται ένας Βρετανός άνδρας απελπισμένος να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Ιταλό σύντροφό του, και μια Γερμανίδα που περιμένει από τον Απρίλιο την άδειά της να ενωθεί με τον Βρετανό σύζυγό της.

«Το να είσαι τόσο κατάφωρα εχθρικός απέναντι σε έναν Βρετανό πολίτη, να δυσκολεύεις έναν Βρετανό πολίτη να πάρει ακόμη και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επίλυσης μιας κατάστασης που προκαλείται από την κυβερνητική πολιτική, είναι οριακά αντισυνταγματικό», δήλωσε εμφατικά ο βουλευτής των Εργατικών, Πίτερ Κάιλ.

Στις κατηγορίες αυτές του βουλευτή, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, λέγοντας πως «Τα επιλέξιμα μέλη της οικογένειας των Βρετανών πολιτών που επιστρέφουν μαζί τους στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακή άδεια. Κάθε περίπτωση εξετάζεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ανάλογα με τα μεμονωμένα στοιχεία της, αλλά οι χρόνοι επεξεργασίας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον όγκο και την πολυπλοκότητα των περιπτώσεων».

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook