Συνεργασίες της Λ. Μενδώνη στο Πεκίνο για προβολή του ελληνικού πολιτισμού

συνεργασίες-της-λ-μενδώνη-στο-πεκίνο-γ-959485

Σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης για θέματα Πολιτισμού, πραγματοποιεί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στο περιθώριο του Forum Αρχαίων Πολιτισμών, το οποίο διεξάγεται στο Πεκίνο. Όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, η κ. Μενδώνη συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, Wang Xudong, τον γενικό διευθυντή του National Museum of China (NAMOC), Wu Weishan, καθώς και με τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Διοίκησης Εθνικής Κληρονομιάς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (NCHA), Liu Yuzhu.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης «εξέφρασε την επιθυμία να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», που έγινε αμέσως δεκτή από την υπουργό. Επίσης, ο κ. Xudong δέχθηκε ευχαρίστως την πρόταση της κ. Μενδώνη «να συναφθεί ανάλογο μνημόνιο συνεργασίας και με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, καθώς ο μινωϊκός πολιτισμός παρουσιάζει στοιχεία τα οποία θα ενθουσιάσουν τους Κινέζους επισκέπτες». Επίσης, ο κ. Xudong πρότεινε να αρχίσει η διαδικασία για να προετοιμαστεί μία έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με θησαυρούς από το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης. «Η κ. Μενδώνη πρότεινε, σε ανταλλαγή, να ετοιμαστεί έκθεση σχετικά με το Βυζάντιο και την αλληλεπίδραση των δυο πολιτισμών, του ελληνικού και του κινεζικού, προκειμένου να παρουσιαστεί το 2021 στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης. Η πρότασή της έγινε ασμένως αποδεκτή», συμπληρώνει μεταξύ άλλων το ΥΠΠΟΑ. Επιπλέον, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού διαβεβαίωσε τον κ. Xudong (τον οποίο κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, ως καλεσμένος του ΥΠΠΟΑ, πρόταση που έγινε δεκτή) ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Dunhuang και του Μουσείου της Ασιατικής Τέχνης, στην Κέρκυρα, θα υπογραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε το National Museum of China (NAMOC), όπου την υποδέχθηκε ο γενικός διευθυντής κ. Wu Weishan, ειδικός στην ελληνική γλυπτική. «Η κ. Μενδώνη πρότεινε στον κ. Weishan να συνεκτεθούν στο NAMOC έργα σύγχρονων Ελλήνων και Κινέζων γλυπτών με αρχαία ελληνικά γλυπτά, πρόταση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον κ. Weishan», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Η κ. Μενδώνη έδωσε ως δώρο στον διευθυντή του NAMOC κυκλαδικό εδώλιο γυναικείας εγκυμονούσας μορφής, το οποίο ο διευθυντής εναπόθεσε στη βάση μπρούτζινου αγάλματος της συλλογής του μουσείου του. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, ο κ. Weishan θα επισκεφθεί την Αθήνα περί τα μέσα Ιανουαρίου και αναμένεται να συζητήσει με την κ. Μενδώνη τις δράσεις που θα αναληφθούν για την έκθεση και προβολή της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής στο Πεκίνο.

Η κ. Μενδώνη συναντήθηκε και με τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Διοίκησης Εθνικής Κληρονομιάς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (NCHA), Liu Yuzhu, τον οποίο ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή στην πολιτιστική κληρονομιά των λαών, καθώς και για τις προτάσεις της Ελλάδας στην Σύνοδο του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη στενής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη κοινών δράσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook