Συνελήφθη ο Μισέλ Πλατινί!

συνελήφθη-ο-μισέλ-πλατινί-878769

Σε αστυνομικό τμήμα προαστίου της πρωτεύουσας της Γαλλίας κρατείται ο πρώην πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί.

H σύλληψη του Πλατινί έγινε στα πλαίσια των ερευνών για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.

Αντικείμενο της έρευνας είναι αν η ψηφοφορία του Δεκεμβρίου του 2010 ήταν στημένη με τον τότε πρόεδρο της UEFA να ψηφίζει υπέρ του Κατάρ.

Ο Πλατινί διετέλεσε πρόεδρος της UEFA από το 2007 έως το 2015.

Το 2014 ο Πλατινί είχε παραδεχθεί ότι είχε μυστική συνάντηση με τον τον αξιωματούχο του Κατάρ λίγο πριν την επίμαχη ψηφοφορία του 2010.

Τότε μια πηγή κοντά στον Πλατινί είχε πει στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ότι ο Πλατινί είχε συναντήσει τον Καταριανό αξιωματούχο για πρωινό σε ξενοδοχείο της Ελβετίας.

Το 2015 στον Μισέλ Πλατινί είχε επιβληθεί πολυετή ποινή αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο για την πληρωμή στον ίδιο του ποσού των 2 εκατ. φράγκων από τον πρώην πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ, το 2011.

Το 2016 ο Πλατινί είχε παραιτηθεί από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της UEFA μετά την απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου η οποία μείωσε σε τέσσερα χρόνια την ποινή αποκλεισμού του από κάθε ποδοσφαιρικό γεγονός.

Σύμφωνα με τον Πλατινί τα χρήματα του είχαν δοθεί ως αντάλλαγμα για συμβουλευτικό έργο που είχε κάνει για τη FIFA από το 1998 έως το 2002 με τους δύο άνδρες να έχουν κάνει, κατά τους ισχυρισμούς του, μια «συμφωνία κυρίων» για το πότε θα εκταμιευόταν η αμοιβή.

Στο επίκεντρο των γαλλικών ερευνών το γεύμα στο Ελιζέ της 23ης Νοεμβρίου του 2010

H Οικονομική Εισαγγελία της Γαλλίας διερευνά «υποψίες πράξεων ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας» σε σχέση με την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Εκτός από τον Μισέλ Πλατινί, πρώην αφεντικό της UEFA, ο πρώην προσωπάρχης του Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάν όπως και η πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Σοφί Ντιόν τέθηκαν υπό κράτηση.

«Ο Μισέλ Πλατινί, η Σοφί Ντιόν και ο Κλοντ Γκεάν ανακρίνονται την Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και Οικονομικών και Φορολογικών Αδικημάτων (OCLCIFF)», όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στο γεύμα που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2010 στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία του Νικολά Σαρκοζί, με τους Μισέλ Πλατινί, την Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ, και τον σείχη Χαμάντ μπιν γιάσεμ , τότε πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του εμιράτου.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Ελιζέ , στα οποία είχε πρόσβαση η γαλλική εφημερίδα «Le Monde»,ο Κλοντ Γκεάν και η Σοφί Ντιόν, που είχαν επιφορτιστεί τότε με αθλητικά θέματα, συμμετείχαν επίσης στο γεύμα.

‘Οπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο 63χρονος παλαίμαχος Γάλλος ποδοσφαιριστής έχει βρεθεί κατηγορηθεί και για άλλο σκάνδαλο και το πλήρωσε ακριβά.

Ο Πλατινί έχει ήδη τιμωρηθεί κι έχει χάσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, λόγω της παράτυπης, όπως αποδείχθηκε, πληρωμής 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από τον Σεπ Μπλάτερ το 2011, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές που κέρδισε ο Ελβετός παράγοντας.

Ο άλλοτε κορυφαίος παίκτης του κόσμου ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα αυτά αφορούσαν την εργασία του ως σύμβουλος της FIFA μεταξύ 1998 και 2001 και πως τα ζήτησε με καθυστέρηση εννέα ετών, θεωρώντας ότι έχει προφορικό συμβόλαιο με τον Μπλάτερ, κάτι που έχει νομική ισχύ στην Ελβετία. Ο Πλατινί καθαιρέθηκε το 2016 και τιμωρήθηκε με έξι χρόνια απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

protothem.agr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook