Συνέδριο στα Χανιά: Αποτυχία ΕΕ στην ενεργειακή πολιτική – Εξωπραγματικοί στόχοι έφεραν αδιανόητες τιμές | Video

συνέδριο-στα-χανιά-αποτυχία-εε-στην-εν-1304154

Σοβαρό προβληματισμό για τις ακολουθούμενες εδώ και δεκαετίες πολιτικές της ΕΕ στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, εξέφρασαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα που διοργάνωσαν στα Χανιά το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ (ΙΤΕ/ΙΠΕ) και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα, μίλησαν για αποτυχία της ενεργειακής μετάβασης, η οποία γίνεται, όπως είπαν, με λάθος τρόπο:

«Η ενεργειακή μετάβαση ξεκίνησε σαν μια απόφαση του χρηματοπιστωτικού τομέα ως πεδίο νέων επενδύσεων», δήλωσε ο Νίκος Πασαδάκης, διευθυντής του ΙΠΕ-ΙΤΕ. «Στη συνέχεια αυτό έγινε πολιτική από τα κράτη. Αλλά η τεχνική διάσταση της ενεργειακής μετάβασης δεν συζητήθηκε. Και σήμερα βλέπουμε τα πρώτα σημάδια της κρίσης με τις υψηλές τιμές καυσίμων, που έχει αιτία ακριβώς αυτό. Ο τρόπος που έχει επιλεγεί για την ενεργειακή μετάβαση είναι πολύ προβληματικός και πρέπει να τον ξαναδούμε. Πρέπει να είναι ήρεμη και ομαλή η μετάβαση.»

Ο κ. Πασαδάκης χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην αγορά ενέργειας, απόρροια του τρόπου που επέλεξε η ΕΕ για τη λειτουργία του τομέα:

«Στην ουσία σήμερα μιλάμε για χρηματιστηριακή κρίση, από τη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα χρηματιστηριακών συναλλαγών. Έτσι, ακόμα κι όταν τελειώσει η σημερινή κρίση, θα είναι απλά το πρώτο στάδιο για την επόμενη, όπως συμβαίνει στα χρηματιστήρια. Φτάσαμε στο να προτείνει η ΕΕ να αγοράζει από κοινού φυσικό αέριο, που είναι ένδειξη αποτυχίας των ακολουθούμενων πολιτικών.»

Καλογερής: Ο EastMed απέτυχε

Για διαφαινόμενη αποτυχία του project του αγωγού EastMed, ο οποίος θα μετέφερε αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής:

«Δείχνει να ακυρώνεται και μας αφήνει μόνο προβλήματα και μάλιστα γεωστρατηγικής φύσεως αλλά και θέματα κυριαρχίας. Έτσι το ζήτημα των υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης γίνεται ακόμα πιο σοβαρό και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα».

Στην ομιλία του, ο κ. Καλογερής τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συμμερίζεται την παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και προτίθεται να συμβάλλει στο βαθμό που της αναλογεί στην εκπλήρωση των στόχων της ενεργειακής μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια, αναγνωρίζοντας ωστόσο την κομβική σημασία του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο. Όπως ανέφερε, ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια και μετά την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων, είναι επικεντρωμένος τόσο στην εισαγωγή νέων μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη, όσο και στην εισαγωγή φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα του νησιού ως καύσιμο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σε τοπικά δίκτυα και στη ναυσιπλοΐα.

Σταμπολής: Οι τιμές δεν θα πέσουν πριν την άνοιξη – Εξωπραγματικοί οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης

Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, δήλωσε ότι δεν περιμένει να επανέλθουν σύντομα σε λογικά επίπεδα οι τιμές της ενέργειας:

«Οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν πολύ πριν την άνοιξη του 2022. Και δεν θα επανέλθουν σύντομα στα επίπεδα που είχαμε πέρσι ή στις αρχές του φετινού έτους«, δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και εκείνος στην ενεργειακή μετάβαση, για την οποία είπε ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει με τους ρυθμούς που θέλει η ΕΕ:

«Το 85% της ενεργειακής κατανάλωσης παγκοσμίως καλύπτεται από ορυκτούς πόρους. Οι στόχοι όμως της ΕΕ ώστε ως το 2030 το ενεργειακό ισοζύγιο να έχει αλλάξει, είναι εξωπραγματικοί. Είναι δύσκολο να πάμε από το 20% στο 40% μέσα σε δέκα χρόνια. Θα πρέπει να επιδιωχθεί μια πιο ισομερής κατανομή στο ισοζύγιο ώστε να μην υπάρχουν οι αυξομειώσεις που ζούμε σήμερα. Ούτως ή άλλως θα υπάρχει παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, γιατί χρειάζεται το λεγόμενο φορτίο βάσης που δεν μπορεί να λειτουργήσει με ΑΠΕ. Μιλάμε για σύμπραξη των μορφών παραγωγής ενέργειας και όχι άρνηση κάποιων από αυτά.»

Τόνισε ακόμα, ότι για να μπορέσει να γίνει εφικτή μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας, που προς το παρόν δεν υπάρχουν, είναι όμως πιθανό να εμφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο ΚΑΜ.

Δείτε δηλώσεις και φωτογραφίες:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook