Συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων – Αυτά είναι τα θέματα που συζητήθηκαν

συνεδρίασε-το-δσ-της-ελμε-χανίων-αυτά-1297934

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στις 24/11/2022 συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1) Εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια

Έγινε πολιτική εκτίμηση του ποσοστού συμμετοχής και των αποτελεσμάτων στις πρόσφατες ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Κοινή διαπίστωση όλων των μελών του ΔΣ ήταν ότι παρά τις εκβιαστικές πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο από μεριά του Υπουργείου, όσο και από τη μεριά κάποιων υποψηφίων αιρετών, οι συνάδελφοι δεν υπέκυψαν κι έτσι καταγράφηκε ένα μεγάλο ποσοστό αποχής σε πανελλαδικό επίπεδο. Ειδικά στα Χανιά το υψηλότατο ποσοστό αποχής απονομιμοποιεί την οποιαδήποτε συμμετοχή «αιρετών» στο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η απαράδεκτη στάση της ΟΛΜΕ, η οποία, αφού πρώτα ακύρωσε την προγραμματισμένη Γ.Σ. Προέδρων 2 ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία και πήρε απόφαση συμμετοχής στις ηλεκτρονικές εκλογές με απόφαση ΔΣ (ενώ η ίδια είχε καλέσει – μετά από πιέσεις – ΓΣ ΕΛΜΕ) στη συνέχεια με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση κάλεσε νέα ΓΣ Προέδρων, χωρίς να έχει προηγουμένως καλέσει ΓΣ ΕΛΜΕ. Η ΕΛΜΕ Χανίων αποφάσισε να ζητήσει από την ΟΛΜΕ να καλέσει νέο κύκλο ΓΣ με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

2) Απεργία

Η συμμετοχή στην απεργία τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των υπολοίπων εργαζομένων κρίθηκε ικανοποιητική και αφήνει πολλές ελπίδες για την κλιμάκωση των αγώνων.

3) Προσφυγικό

Συζητήθηκε το θέμα των προσφύγων που πρόσφατα έφτασαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Θέση της ΕΛΜΕ Χανίων είναι ότι πρέπει να κινηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες ώστε οι πρόσφυγες να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν να κινηθούν προς τον τελικό τους προορισμό. Μέχρι να γίνει αυτό εφικτό, η ΕΛΜΕ Χανίων θα είναι σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να συνεισφέρει σε ενδεχόμενη υλική βοήθεια.

4) Μαθητές στα καταστήματα κράτησης

Είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα καταστήματα κράτησης (φυλακές) όπως αυτή της Αγυιάς Χανίων. Υπάρχουν φυλακισμένοι που επιθυμούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και σε αρκετές περιπτώσεις να προσπαθήσουν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ενώ το Υπουργείο θεωρητικά «ενθαρρύνει» τέτοιες αποφάσεις, στην πράξη δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να τις στηρίξει. «Βαπτίζε»ι τους κρατούμενους «κατ’ ιδίαν διδασκόμενους» ώστε να απαλλαχθεί της υποχρέωσης να τοποθετήσει με επίσημο τρόπο καθηγητές. Η προσπάθεια του εξαντλείται στο να καλεί εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην εκπαίδευση των κρατουμένων προσφέροντας εθελοντική εργασία. Η ΕΛΜΕ Χανίων θεωρώντας ότι η στάση αυτή του Υπουργείου είναι απαράδεκτη και προσβλητική, τόσο απέναντι στους συναδέλφους όσο και απέναντι στους κρατούμενους, που αν και κρατούμενοι δεν μπορούν να στερούνται το θεσμοθετημένο δικαίωμα στη μόρφωση που ισχύει για όλους τους πολίτες, αποφάσισε να εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας μόνιμης εκπαιδευτικής δομής στο χώρο των φυλακών και να κινηθεί με κάθε πιθανό τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή.

5) Απουσία μελών ΔΣ

Συζητήθηκε η συστηματική απουσία των μελών συγκεκριμένης παράταξης, τόσο από τις συνεδριάσεις του ΔΣ όσο και από τις Γενικές Συνελεύσεις. Η θέση που διατυπώθηκε είναι ότι η στάση αυτή λειτουργεί απαξιωτικά ως προς τον ρόλο του ΔΣ και της ΕΛΜΕ ως συνδικαλιστικού οργάνου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook