Συνεχίζεται ομαλά η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Κρήτης

συνεχίζεται-ομαλά-η-ένταξη-των-προσφυ-936155

Με “αρκετά ομαλό τρόπο” εξελίσσεται η διαδικασία ένταξης των προσφυγόπουλων στις σχολικές μονάδες της Κρήτης, κι ενώ εκκρεμεί η συνεδρίαση της ΠΕΔ και οι τελικές αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου για τον ακριβή αριθμό ασυνόδευτων παιδιών που πρόκειται να έρθουν στη μεγαλόνησο το επόμενο διάστημα.

Την “ανάγκη υποδοχής” επιπλέον ανήλικων προσφύγων αναγνωρίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, χωρίς ωστόσο να έχει στα χέρια του κάποια συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.

“Αυτή τη στιγμή με την αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών που είχαμε τον προηγούμενο μήνα, φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί η ανάγκη υποδοχής νέων παιδιών”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρτσωνάκης, στον απόηχο της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου στην Περιφέρεια Κρήτης.

“Εφόσον το Υπουργείο προχωρήσει σε τέτοιες ρυθμίσεις κι ενημερωθούμε για τον αριθμό τον οποίοι θα πρέπει να υποδεχθούμε στην Κρήτη, τότε θα μπορούμε να δούμε πώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα μπορέσει να τους υποδεχθεί”, ξεκαθάρισε επίσης.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Καρτσωνάκη, στο νησί βρίσκονται γύρω στα 300 παιδιά προσφύγων.

“Τα προσφυγόπουλα έχουν ενταχθεί με αρκετά ομαλό τρόπο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στα σχολεία όπου βρίσκονται”, υποστήριξε ο ίδιος, παρατηρώντας ότι το μοναδικό πρόβλημα που παρουσιάζεται αφορά την εκμάθηση της γλώσσας, “ κι εκεί δουλεύουμε για να δούμε πώς θα ξεπεραστεί, ώστε να έχουμε μια ακόμα πιο ομαλή ένταξη τους στο καθημερινό πρόγραμμα των σχολείων στα οποία βρίσκονται αυτά τα παιδιά”.

Πρόσφατα είχαμε τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ σχετικά με την ίδρυση τάξεων υποδοχής προσφύγων τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε σχολεία που κατέθεσαν σχετική πρόταση – αίτημα.

Στην Κρήτη, σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προβλέπεται η λειτουργία επτά (7) τάξεων – τέσσερις (4) στο Ηράκλειο και από μία (1) στους υπόλοιπους τρεις νόμους.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα νούμερα είναι μεγαλύτερα, λέει ο κ. Καρτσωνάκης, διευκρινίζοντας ότι για την ίδρυση μίας τάξης υποδοχής απαιτείται ένας μίνιμουμ αριθμός προσφυγόπουλων ανά τάξη (εννέα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας κι επτά σ’ εκείνα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Η επιλογή των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων έγινε κατόπιν σχετικής πρότασης κι αίτησης που έγιναν από τα ίδια τα σχολεία.

“Αυτοί οι αριθμοί αφορούν τα παιδιά που είναι στην Κρήτη. Αυτά προσπαθούμε να καλύψουμε. Εφόσον υπάρξουν άλλες εξελίξεις κι έχουμε κι επιπλέον παιδιά, θα έχουμε και μια δεύτερη φάση”, κατέληξε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.

Πηγή: cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook