Συνεχίζεται η «μάχη» για τους ενοικιαστές να τα βγάλουν πέρα με τα ενοίκια…

συνεχίζεται-η-μάχη-για-τους-ενοικια-1189915

«Ανοικτή Πληγή», ιδιαίτερα για τους νέους, τους χαμηλόμισθους και φυσικά τους φοιτητές, παραμένει τα υψηλά μισθώματα  των ακινήτων τα οποία πλέον μετατρέπονται  σε διαρκή «εφιάλτη».

Το κόστος στέγασης έχει αγγίξει το 60%-70% του διαθέσιμου εισοδήματος αν πρόκειται για δυάρι κατάλληλο για εργένη και το σύνολο ενός «καλού» μισθού αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία.

Η συσσωρευτική αύξηση των ενοικίων από το 2018 έως και σήμερα, κυμάνθηκε από 37,2% έως και 42,1% αν αφορά κατοικία κατάλληλη για οικογένεια. Υψηλότερες αυξήσεις, καταγράφονται κυρίως σε μικρότερα ακίνητα κατάλληλα για φοιτητές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας αυξήθηκαν κατά 53% στην Αθήνα και στη Πάτρα όπου καταγράφεται η 2η μεγαλύτερη αύξηση το 49,23%

Το 2022, η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 10%, από 3% έως 7% που καταγράφηκε το 2021.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σε κάποιες κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, στις οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ενοικιαστής με ζητούμενες τιμές άνω των 650-700 ευρώ για ένα τυπικό διαμέρισμα 70-80 τ.μ. Βέβαια, πλέον και για τα μικρότερα διαμερίσματα των 50-60 τ.μ. ζητείται από τους ενοικιαστές το ποσό των 450-600 ευρώ.

Αυτό σημαίνει σ’ έναν νέο άνθρωπο περίπου το 70% του μηνιαίου του εισοδήματος

Ακόμα και για μία γκαρσονιέρα, δύσκολα θα βρει κανείς τιμή κάτω των 300 ευρώ.

Παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος των τιμών στα ακίνητα και των ενοικίων οφείλεται στην επιστροφή των ξένων αγοραστών, τη βραχυχρόνια μίσθωση και τις αγορές από Έλληνες προτού γίνουν απαγορευτικά τα επιτόκια.

Ωστόσο , βλέπουν μικρή αποκλιμάκωση εντός του 2023.

Το 2023 σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αναμένεται να είναι σταθεροποιητικό, όχι όμως παντού, αφού το κόστος ενοικίασης σε κάποιες περιοχές θα συνεχίσει να κινείται προς τα επάνω.

topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook