Συνεχίζει ο Δήμος τη διεκδίκηση για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ – Σημανδηράκης: «Θα περιέλθει στον Δήμο Χανίων»

συνεχίζει-ο-δήμος-τη-διεκδίκηση-για-το-1051350

Μία ακόμη… πύρινη συζήτηση, που λίγο έλειψε να «τινάξει» τη διαδικασία στον αέρα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Χανίων στο ΚΑΜ.

Κατά τη συζήτηση, δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι προσωπικές «εκρήξεις», με αποκορύφωμα το περιστατικό μεταξύ Δημάρχου με τον κ. Πρωτοπαπαδάκη και του δεύτερου μαζί με τον κ. Λειψάκη, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Τάσου Αλόγλου (δείτε εδώ).

Παράλληλα με τα υπόλοιπα, για το θέμα τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, χαρακτηρίζονται την «την πιο σημαντική υπόθεση που χειριζόμαστε αυτό το διάστημα».

«Αν το συγκεκριμένο ακίνητο δεν έλθει τώρα στην ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων, δεν θα έρθει ποτέ. Όπως και ομοίως αν δεν περιέλθει τώρα στον δήμο το συγκεκριμένο ακίνητο, κανένα αντίστοιχο ακίνητο για δραστηριότητες κοινής ωφέλειας, δεν θα περιέλθει ποτέ» τόνισε ο κ. Σημανδηράκης και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων:

  • Το μοναδικό προσφερόμενο ακίνητο στην περιοχή είναι αυτό και αναγκαστικά έχουμε προχωρήσει σε διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού.
  • Προσκαλέσαμε την εταιρία Κρητικά Ακίνητα ΑΕ σε αυτή τη διαδικασία, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε. Δεν έχουμε συμφωνία.Το επόμενο βήμα είναι να καθορίσουμε τιμή μονάδος δικαστικά για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία.
  • Πολιτικά είναι σε ισχύ η απόφασή μας ως ομόφωνη και νομικά εξακολουθεί και είναι ενεργή. Είμαστε πεπεισμένοι για ομαλή έκβαση της υπόθεσης.
  • Αν προκύψει διαφορετική άποψη από την Τράπεζα, ή έστω και τώρα θέλει να μπει σε διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, είμαστε σε θέση να το λάβουμε υπόψιν. Το οικόπεδο θα περιέλθει στον Δήμο Χανίων.
  • Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη διεκδίκηση και αν τα καταφέρουμε θα είναι μια μεγάλη νίκη, για όλους μας, για όλους τους πολίτες. Τώρα καλώ όλους και την Τράπεζα Χανίων, να λήξει αυτή η διαδικασία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και να έχουμε αίσια αποτελέσματα.

Επίθεση στον Κουκιανάκη – «Ντροπή που «έφτυσε» την ομόφωνη απόφασή μας»

«Η Τράπεζα Χανίων, προσέφυγε κατά της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού μας συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία με τη σειρά της απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας. Στην απόρριψη από την Αποκεντρωμένη, προσέφυγαν εκ νέου τα Κρητικά Ακίνητα στην επιτροπή 152 και δικαίωσαν την προσφυγή. Την πρόταση αυτή υπερψήφισαν η δικηγόρος του Δημοσίου στα Χανιά και πρόεδρος της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Δασκαλάκης και ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κρήτης, δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης» ανέφερε ο Δήμαρχος, απαντώντας παράλληλα και εξαπολύοντας επίθεση στον τελευταίο για τη στάση που κράτησε στο θέμα.

«Για όσους υπερασπίζονται τον κ. Κουκιανάκη (αναφέρθηκε στον δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Κεμεσίδη), να πούμε ότι ήταν εκεί για να υπερασπιστεί τον Δήμο, ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ και λυπάμαι που υπήρξε τέτοια ψήφος που «έφτυσε» την ομόφωνη απόφαση», ανέφερε σε έντονο ύφος.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο κ. Αρετάκης εξήγησε περαιτέρω τη νομική διαδικασία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενώ ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος κάλεσε την εταιρία όχι για συγκεκριμένο ακίνητο (με ή χωρίς την πρασιά επί της οδού Ακτής Κανάρη), αλλά για την απαλλοτριώμενη έκταση και την τιμή μονάδας που θα οριστεί. «Η ομόφωνη απόφαση του Δήμου εξακολουθεί και είναι σε ισχύ και συμβάλει στη διαδικασία», συμπλήρωσε και τόνισε ότι απόφαση του άρθρου 152 ήρθε επίσημα εγγράφως στον Δήμο λίγο πριν το lockdown και στα δικαστήρια και ακόμα δεν έχει γίνει κάποια κίνηση.

Ο αντιδήμαρχος της Υπηρεσίας Δόμησης και νομικός, Νίκος Χαζιράκης, είπε ότι η διαδικασία επηρεάζεται από την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152, χωρίς να προσβάλλει την ωστόσο την απόφαση αυτή καθ’αυτή. «Η απόφαση της επιτροπής θα προσβληθεί και από εμάς, όπως φαντάζομαι θα πράξει και το ίδιο η εταιρία, εμείς τώρα που ξεκίνησαν τα δικαστήρια θα καταθέσουμε αγωγή αλλά θα επιχειρήσουμε μία ακόμα απόπειρα συμβιβαστικής λύσης της διαφοράς» συμπλήρωσε ο κ. Χαζιράκης.

«Ανήθικο και γελοίο να αφήνουμε υπονοούμενα για δήθεν μεταφορά διαθέσιμων από την Τράπεζα Χανίων σε άλλες τράπεζες», χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικός, Τάσος Αλόγλου, που απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις των κ. Λειψάκη, Πρωτοπαπαδάκη.

«Το επιτόκιο όψεως στην Τράπεζα Χανίων είναι 0,10 ενώ στην Τράπεζα Ελλάδος αυτή τη στιγμή το επιτόκιο είναι 1,50, άρα είναι αυτονόητο το σε ποια Τράπεζα οφείλει να έχει τα χρήματά του ο Δήμος για να εξασφαλίσει τις πληρωμές και τις ανάγκες του ίδιου και των εργαζομένων του», ξεκαθάρισε ο κ. Αλόγλου και συμπλήρωσε:

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει κάνει ανάληψη ο Δήμος από την Τράπεζα Χανίων προς οποιαδήποτε άλλη συστημική τράπεζα, ναι έπεσαν τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά δεν υπάρχει καμία ταύτιση με το θέμα που συζητείται».

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης:

Παπαδογιάννης: Εγώ κάτι καινούργιο δεν έμαθα από τη σημερινή ενημέρωση που έβαλε η δημοτική αρχή και δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση. Δεν αλλάζουμε άποψη, δεν αλλάζουμε στάση, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους και να βρεθεί μια λύση που θα σημάνει απεμπλοκή του Δήμου.

Δαμιανάκης: Το θέμα έπρεπε να είναι γνωστό σε όλο το σώμα, γιαυτό εισηγήθηκα εγώ προσωπικά την συζήτησή του γιατί υπάρχει έντονη συζήτηση και είναι ένα από τα πιο σημαντικά που καλούμαστε να συζητήσουμε.

Αρχοντάκης: Είχαμε πει από την τότε πρώτη συζήτηση, τα όσα συζητάμε σήμερα, δυστυχώς. Πιστεύω ότι αν συνεχιστούν τα όσα λέγονται τώρα, μέχρι το τέλος της θητείας δε θα έχει γίνει τίποτα. Δε βρίσκω λόγο για τη σημερινή συζήτηση για το θέμα, αφού δεν υπάρχει καμία συγκλονιστική εξέλιξη.

Βάμβουκας: Ο Δήμαρχος στην επικοινωνία που είχαμε το καλοκαίρι πριν την απόφαση για την άρση ρυμοτομίας του οικοπέδου στην ΑΒΕΑ και μου είχε πει ότι συμφωνεί με την απόφαση που είχαμε εισηγηθεί τότε. Πρέπει να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια για το θέμα, ενάντια στις κατηγορίες που έχουμε επωμιστεί.

Σαρρής: Από το 2016 που έληγε η προθεσμία για το οικόπεδο, μέχρι και το 2019, δεν έγινε καμία ενέργεια από την τότε δημοτική αρχή ώστε να υπάρξει λύση. Αντιθέτως το έφερε 35 ημέρες μόλις πριν λήξει η θητεία τους, τότε. Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ και τώρα ότι θέλουμε το οικόπεδο, για τις χρήσεις που έχουμε ομόφωνα αποφασίσει.

Βουρλάκης: Θεωρώ απαράδεκτο να κουνάει το δάχτυλο η Τράπεζα μπροστά σε ένα ομόφωνο δημοτικό συμβούλιο και να του λέει ότι πρέπει να αλλάξει την απόφασή του. Εμείς εμμένουμε στη χρήση που έχει αποφασιστεί και θα το διεκδικήσουμε, αλλά διαφωνώ στο πως μπήκε το θέμα σήμερα από τη δημοτική αρχή.

Ρίζος: Καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε στον πάτο της διαπραγμάτευσης και αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι είναι σε βάρος του ασθενέστερου -στην προκειμένη, οικονομικά. Θα πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά που είχαμε αποφασίσει ομόφωνα το Σεπτέμβρη, αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το προχωρήσει μέχρι τέλους είναι η λαϊκή αυτοενέργεια.

zarpanews.gr

One thought on “Συνεχίζει ο Δήμος τη διεκδίκηση για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ – Σημανδηράκης: «Θα περιέλθει στον Δήμο Χανίων»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook