Συνεχείς διαρροές κορονοϊού στο προσωπικό των νοσοκομείων

συνεχείς-διαρροές-κορονοϊού-στο-προσ-1135432

Συνεχίζεται η διασπορά του κορονοϊού σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Λίγη ώρα μετά τις καταγγελίες για τα κρούσματα σε εργαζόμενους και ασθενείς στον «Άγ. Σάββα», σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου των εργαζομένων του αντικαρκινικού νοσοκομείου στο iEidiseis, o πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» μας μεταφέρει μία αντίστοιχη εικόνα. Την ίδια ώρα αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ του μεγάλου νοσοκομείου αναφοράς.

Περισσότερα από 10 νέα κρούσματα σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», μεταξύ των εργαζομένων, σύμφωνα με όσα λέει στο iEidiseis o πρόεδρος των εργαζομένων, ο οποίος καταγγέλλει, παράλληλα, την τάση να μην υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τη διασπορά του ιού στο προσωπικό του ΕΣΥ, όπως και την τακτική επίρριψης ευθυνών σε όσους βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» έναντι του κορονοϊού.

Όπως λέει ο Ηλίας Σιώρας, «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε πολλές σποραδικές μολύνσεις», με τη διοίκηση του νοσοκομείου «να ανακοινώνει 26 κρούσματα σε υγειονομικούς». Ακόμη 73 βρέθηκαν σε καραντίνα, με το νοσηλευτήριο να στερείται 99 μέλη του προσωπικού του, συνολικά, προσθέτει.

Την τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο, υπήρξαν και νέα κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές, σύμφωνα με τον ίδιο, 11 στο σύνολο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένας πνευμονολόγος, καθώς και τρεις εργαζόμενοι στις Covid-ΜΕΘ. Η ιχνηλάτηση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αύριο, Παρασκευή αναμένεται να γίνουν τεστ στα τμήματα όπου εντοπίστηκαν οι εν λόγω θετικές διαγνώσεις, όπως έγινε γνωστό.

Η διοίκηση του νοσοκομείου από την πλευρά της, ωστόσο, δεν έχει προβεί σε επίσημη ενημέρωση, όπως συνέβη στον προηγούμενο «συναγερμό», πριν λίγες ημέρες, λέει ο κ. Σιώρας, εκφράζοντας την ανησυχία πως και σε άλλες περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής διασποράς τηρείται σιγή ιχθύος από τους αρμόδιους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» παρατηρεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις το προσωπικό δε βγαίνει σε καραντίνα, παρότι θα έπρεπε, λόγω και της υποστελέχωσης του ΕΣΥ. Σχολιάζει, μάλιστα, πως οι εξαγγελίες του Υπ. Υγείας για προσλήψεις «είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Ένα άλλο ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο αποτελεί η «απειλή» διοικήσεων νοσοκομείων – ή και συναδέλφων του, Επιτροπών Λοιμώξεων κλπ. – για μετάθεση των ευθυνών για τη διασπορά του ιού στους υγειονομικούς, ακόμη και με ΕΔΕ σε βάρος τους, δηλώνει στο iEidiseis. Όπως λέει ο κ. Σιώρας «σε μερικά νοσοκομεία βγήκαν επιτροπές και είπαν «άμα βγείτε θετικοί σημαίνει ότι δεν λάβατε μέτρα ατομικής προστασίας». Στο «βρώμικο παιχνίδι» αυτό μπορεί να λάβουν μέρος, δυστυχώς, ιατροί που δεν πατήσαν πότε το πόδι τους σε κλινική Covid».

«Υπάρχει κατεύθυνση και πίεση οι επιτροπές λοιμώξεων να ρίχνουν τις ευθύνες στους ιατρούς και όχι στην κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ», καταγγέλλει, ενώ συμπληρώνει πως οι αρχές δεν ανακοινώνουν τακτικά τον αριθμό των εν ενεργεία υγειονομικών στη χώρα, όπως και των αριθμό των νοσούντων γιατρών και όσων βρίσκονται σε καραντίνα, προκειμένου να μη φανεί η «γύμνια» του συστήματος.

Σε σχέση με την εικόνα των Covid-ΜΕΘ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο κ. Σιώρας δήλωσε στο iEidiseis πως τα κρεβάτια «γεμίζουν» επικίνδυνα. Επί 44 κλινών εντατικής – οι οποίες περιλαμβάνουν ΜΕΘ και ΜΑΦ που λογίζονται ως ΜΕΘ – οι ασθενείς με κορονοϊό είναι 32. Σημειώνεται πως μεταξύ αυτών νοσηλεύεται και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος εισήχθη νωρίτερα σήμερα στον «Ευαγγελισμό».

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως την εικόνα συνεχιζόμενης διασποράς κορονοϊού σε προσωπικό, αλλά και ασθενείς, μετέφεραν στο iEidiseis, νωρίτερα σήμερα, οι εργαζόμενοι στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook