Συνάντηση Τσίπρα με ΓΓ του ΑΚΕΛ: Μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

συνάντηση-τσίπρα-με-γγ-του-ακελ-μόνη-δί-1129262

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού.

Τσίπρας και Κυπριανού συνομίλησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την ανάδειξη του νέου τουρκοκύπριου ηγέτη, την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την πανδημία και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η επανεκκίνηση των συνομιλιών για τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων – λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Παράλληλα, συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους προς αυτήν την κατεύθυνση την επόμενη εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την αποτροπή τετελεσμένων και απέναντι σε επικίνδυνες λογικές μη λύσης και εφησυχασμού.

Κυπριανού: Ανησυχία για τις θέσεις που εκφράζει η Τουρκία

Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση όπου εκφράστηκε η ανησυχία για τις θέσεις που της τουρκικής πλευράς αναφορικά με το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού.

«Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε παρέκκλιση από το συμφωνημένο πλαίσιο όπως αυτό καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Δηλαδή λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα. Τονίσαμε ότι θα πρέπει να αναληφθούν προσπάθειες και πρωτοβουλίες οι οποίες να οδηγήσουν σε επανάληψη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν γιατί όσο παρέρχεται ο χρόνος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος επί του εδάφους για δημιουργία τετελεσμένων, τα οποία θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook