Συνάντηση των επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων της Κρήτης

συνάντηση-των-επαγγελματικών-θεατρι-1180085

Οι τελευταίες δύο χρονιές οδήγησαν το ελληνικό θέατρο συνολικά, αλλά και κάθε θεατρικό σχήμα ξεχωριστά σε ένα δύσκολα διαχειρίσιμο τέλμα. Παραστάσεις και φεστιβάλ συνεχώς αναβάλλονται ή ματαιώνονται, οι στεγασμένοι χώροι παραμένουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και οι άνθρωποι του θεάτρου οδηγούνται σε μία αναγκαστική αδράνεια.

Το Καλλιτεχνικό Σωματείο Αντίβαρο, μετρώντας ήδη την απώλεια ενός φεστιβάλ που αναγκάστηκε να ματαιώσει μετά από τέσσερις αναβολές, διοργανώνει από κοινού με το Εργαστήριο Θεάτρου Κινηματογράφου Μουσικής (ΘΕΚΙΜΣ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ερχόμενο Σάββατο 3 Ιουλίου, Ημερίδα γύρω από το θέατρο με κεντρικό ζήτημα τα προβλήματα των επαγγελματιών του θεάτρου στην Κρήτη και απώτερο σκοπό, πέρα από τη χαρτογράφηση των σχετικών σχημάτων, τη δημιουργία ενός δικτύου για την θεατρική κινητικότητα στην Περιφέρεια. Περαιτέρω, στοχεύουμε στη σύνδεση αυτού του δικτύου με το σύστημα επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟΑ και τη θέσπιση υποχρέωσης των επιχορηγούμενων θιάσων να περιλαμβάνουν έναν ορισμένο αριθμό σταθμών από τη διαδρομή αυτή στην περιοδεία τους, η οποία θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την επιχορήγηση. Η κίνηση συνδυάζεται με αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό πανελλαδικά. Ευελπιστούμε πως θα κατορθώσουμε να καταγραφούν οι θεατρικές δυνάμεις του νησιού, οι χώροι και τα προβλήματά τους, ενώ θα δημιουργηθεί ένας χάρτης, βάσει του οποίου θα μπορεί ο κάθε θίασος να αυξήσει τη βιωσιμότητα της δουλειάς του, δίνοντας μεγαλύτερο αριθμό παραστάσεων, αυξάνοντας το κοινό του και το χρόνο ζωής κάθε θεατρικής του παραγωγής.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο στις 3 Ιουλίου. Χώρος της εκδήλωσης είναι το Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία, τηρώντας τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρακτικά πρόκειται για μια μεγάλη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα όχι τόσο τα προβλήματα των ομάδων, όσο τις πιθανές λύσεις που μπορούν να προκριθούν και την έμπρακτη βοήθεια που ζητάμε από την πολιτεία και τους φορείς. Ξεκινά στις 5.30 το απόγευμα και ολοκληρώνεται στις 9.30 το βράδυ. Στις ομάδες έχει αποσταλεί ερωτηματολόγιο, το οποίο συμβάλει να αποκωδικοποιηθεί και να οριοθετηθεί η δράση της κάθε ομάδας, το οποίο αποστέλλεται στη διεύθυνση [email protected]. Ομάδες που δεν έχουν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο μπορούν ακόμα να το κατεβάσουν από τη διεύθυνση www.antivaro.com και να το αποστείλουν συμπληρωμένο ώστε να μπορέσει να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή τους και να καταγραφεί η δράση τους.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook