Συναγερμός για τον κορονοϊό: Η κατάσταση ξεφεύγει, έρχονται νέα μέτρα

συναγερμός-για-τον-κορονοϊό-η-κατάστα-1087163

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει μετά τα νέα κρούσματα κορονοϊού και με μεγάλη αγωνία περιμένουμε τα κρούσματα σήμερα.

Τα κρούσματα χθες ξεπέρασαν κάθε αρνητικό ρεκόρ αφού έφτασαν τα 262, σε ένα 24ωρο.

Από τα 262 κρούσματα τα 151 καταγράφηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η εστία κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη είναι σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ταυτόχρονα καμπανάκι χτυπάει η διασωλήνωση μιας 27χρονης ειδικευόμενης χειρουργού στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας

Το μέγεθος που έχει λάβει η επιδημία στον πληθυσμό των νέων στην Ελλάδα περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας πως τον Αύγουστο η πλειονότητα των θετικών στον κορονοϊό ατόμων ήταν νέοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη.

Εκτός από την υγεία των οικείων τους οι νέοι καλούνται να προφυλάξουν και τη δική τους υγεία, παρότι οι ίδιοι συνήθως αισθάνονται άτρωτοι ακριβώς λόγω της νεότητάς τους. Πάντως, χθες, η διασωλήνωση της 27χρονης γιατρού ήταν ένας ηχηρός συναγερμός προς όλους, για το πως μπορεί να εξελιχθεί η λοίμωξη Covid-19 και πόσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι.

Από τα 262 κρούσματα, τα 233 είναι εγχώρια. Αυτά χθες κατανεμήθηκαν σε 30 Περιφερειακές ενότητες της χώρας. Τα αρνητικά πρωτεία στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κράτησε χθες η Θεσσαλονίκη – η οποία εναλλάσσεται με την Αττική στην αρνητική αυτή θέση τις τελευταίες ημέρες- με 85 κρούσματα. Τα 36 από αυτά εντοπίστηκαν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

«Εξετάζεται να μπει όριο στις παρέες»

Οι λοιμωξιολόγοι προετοιμάζουν για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που θα συζητηθούν στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων πιθανόν σήμερα ή αύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή ένα ανώτατο όριο πχ για μια παρέα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Ο ίδιος απηύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες -ειδικά στους νέους- να τηρήσουν τα μέτρα.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» τόνισε μιλώντας στον Σκάι. «Δυστυχώς ο ιός σκοτώνει. Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων. Είναι κρίσιμη η στιγμή και μπορεί να εκτραπούν τα πράγματα. Φοβόμαστε πως όταν επιστρέψουν στα αστικά κέντρα αυτοί που παραθέριζαν στα νησιά θα την πληρώσουν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι» ανέφερε.

Στο τραπέζι η γενικευμένη χρήση μάσκας

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, ανέφερε ότι όλοι θα πρέπει να αισθανθούν την ατομική και κοινωνική ευθύνη που φέρουν, τόσο απέναντι στον εαυτού τους, όσο και απέναντι στην κοινωνία, και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

«Το θέμα είναι αν είμαστε κατάλληλοι να σταθούμε αντάξιοι της περίστασης και να σώσουμε συνανθρώπους μας».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική από την στιγμή που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του και να χρησιμοποιείται παντού.

«Θα έπρεπε να έχουμε γενικευμένη χρήση μάσκας υποχρεωτική παντού».

Η κ. Λινού σημείωσε ότι τα κρούσματα που έχουμε καθημερινά, δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα, ενώ εξέφρασε φόβους ότι αυτά θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κάποιες περιπτώσεις θα είναι σοβαρές.

«Είμαστε στο δεύτερο κύμα και το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ήδη αρκετούς διασωληνωμένους και αυτοί θα αυξηθούν».

Ως αποτέλεσμα της αύξησης εισαγωγών στις ΜΕΘ, αρκετοί είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

«Φοβάμαι ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και κάποια θα είναι σοβαρά και πλέον θα χάσουμε πλήρως τον έλεγχο».

Οι εστίες υπερμετάδοσης

Από μια συναυλία – φέρεται να προκλήθηκε η συρροή κρουσμάτων (36 τον αριθμό) σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για άλλον έναν κρίκο μετάδοσης του ιού μετά τις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, αλλά και τα εργασιακά περιβάλλοντα όπως τα εργοστάσια στην Καβάλα και τη Χαλκιδική.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook