Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ: Κανένας νέος μόνος του απέναντι στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα

συμβούλιο-περιοχής-κρήτης-της-κνε-καν-1291104

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ για τους σεισμούς στην Κρήτη:

Τα τελευταία 24ώρα το νησί μας συγκλονίζεται από αλλεπάλληλους σεισμούς με πρώτο τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 5.8 της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Άρβη Ηρακλείου.

Ταυτόχρονα ήδη θρηνούμε τον πρώτο νεκρό, δεκάδες τραυματίες, ζημιές σε σπίτια και περιουσίες, σε σχολεία. Οι ξεσπιτωμένοι που αγγίζουν τους 2500 μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς με σκηνές, χωρίς ρεύμα, κοιμούνται σε ράντσα με μόνη προστασία από το κρύο μία κουβέρτα. Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν πως η σεισμική ακολουθία μπορεί να κρατήσει ακόμα και έναν μήνα.

Αυτήν την στιγμή κυριολεκτικά χιλιάδες νέοι του νησιού μας νιώθουν να είναι στον αέρα καθώς βλέπουν έναν κρατικό μηχανισμό που δεν ήταν προετοιμασμένος για μία τέτοια κατάσταση. Έχουν την αβεβαιότητα για το τί θα γίνει με την δουλειά τους, το σχολείο τους, το Πανεπιστήμιο, για το αν το σπίτι τους που είναι παλιό θα κριθεί ακατάλληλο. Η αβεβαιότητά τους για το μέλλον ενισχύεται από τα ανεπαρκή μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για άλλη μια φορά όπως έχει γίνει σε ανάλογες τέτοιες καταστάσεις τελευταία.

Γι’ αυτό και τώρα προέχει να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ζωή, την εκπαίδευση, την υγεία, καθώς και η ουσιαστική και υπεύθυνη ενημέρωση όλων. Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα που έχουν ανάγκη οι πληγέντες.

Η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα σε κάθε νέο και νέα να διεκδικήσει από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς να δοθούν άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως σεισμόπληκτοι. Γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε όλους εκείνους που δεν είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μας ενώ και οι γνώσεις υπήρχαν, και οι κατάλληλοι άνθρωποι και οι πόροι αν το ήθελαν.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά μας συμβούλια, τα σωματεία που συμμετέχει κάθε νέος. Συμβάλουμε στην άμεση ανακούφιση των σεισμόπληκτων με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους μαθητές, στους νέους και στις νέες από το Αρκαλοχώρι και τα υπόλοιπα χωριά.

Ψηλά το κεφάλι! Θα τα καταφέρουμε με τον αγώνα και την αλληλεγγύη μας!

Έχετε δίκιο να είστε εξοργισμένοι με τις συνέπειες αυτής της ταξικής πολιτικής που θέλει το λαό έρμαιο της τύχης του. Ο δρόμος είναι ο συλλογικός αγώνας για να είμαστε ασφαλής σήμερα και να μην ξανακινδυνέψουμε αύριο!

Πιο ειδικά για τους μαθητές και τα σχολεία στην Ανατολική Κρήτη

Μεγάλα εμπόδια πλέον μπαίνουν και στην εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Τα σχολεία για λόγους ασφαλείας έκλεισαν και στους δύο νομούς και αντί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η εκπαιδευική διαδικασία, βρήκαν για άλλη μία φορά την «λύση» της τηλεεκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα ωστόσο δεκάδες είναι τα σχολεία τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Λασίθι που χρόνια τώρα έχουν σοβαρό κτιριακό πρόβλημα, άλλα είναι κατασκευασμένα με αντισεισμικούς κώδικες προηγούμενων δεκαετιών, ενώ άλλα κατασκευάστηκαν προ εκατονταετίας!

Ενδεικτικό είναι ότι από την πρώτη μέρα 48 Δημοτικά Σχολεία του Ηρακλείου έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα χρόνων κάνουν πολύ επικίνδυνη την κατάσταση σε δεκάδες σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ανατολική Κρήτη όπως: στο 4ο, 5ο, 9ο, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού, στο ΕΠΑΛ Σητείας, στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, στο Γυμνάσιο και ΓΕΛ Νεάπολης.

Την ίδια ώρα ακατάλληλα έχουν κριθεί συνολικά 7 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: το Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Καστελλίου, καθώς και το Γυμνάσιο και Λύκειο Τζερμιάδου στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Ακόμα δεκάδες είναι τα σχολεία σε Ηράκλειο και Λασίθι που ήδη υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές που θα αποτυπωθούν συγκεκριμένα και θα κριθεί η καταλληλότητά τους από τα κλιμάκια των μηχανικών τις επόμενες μέρες, ενώ εκατοντάδες μαθητές στο Αρκαλοχώρι και σε άλλα χωριά στο κεντρικό τμήμα του Νομού Ηρακλείου είναι στον αέρα.

Αυτό που ζούμε σήμερα, στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης, σε μια χώρα με μεγάλη τεχνογνωσία σε αυτά τα θέματα, με χιλιάδες έμπειρους και νεότερους μηχανικούς πολλοί εκ των οποίων σήμερα είναι άνεργοι, και με επιστήμονες που είχαν προβλέψει τους σεισμούς, δεν είναι τυχαίο, ούτε γραφτό της μοίρας μας. Είναι το αποτέλεσμα μία χρόνιας πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που δεν δίνει δεκάρα για τους μαθητές και τις ανάγκες τους, στην αντισεισμική θωράκιση των σχολείων που την αντιμετωπίζουν ως κόστος. Ακόμα είναι το αποτέλεσμα της κοροϊδίας κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών που για να κρύψουν την ωμή τους επιλογή να προστατεύσουν τα κέρδη και όχι τις ανάγκες των νέων και του λαού του νησιού, εδώ και χρόνια απέναντι στις διεκδικήσεις των μαθητών για κτιριακά ζητήματα ξέρουν μόνο να λένε στα λόγια ότι είναι με το πλευρό των μαθητών ότι δήθεν «θα φτιάξουμε το σχολείο», υποσχέσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις κρατούν δεκαετίες ολόκληρες.

Από υποσχέσεις χορτάσαμε! Τώρα μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας με οργάνωση και αγώνα!

Τώρα είναι ώρα αγώνα για την ασφάλεια μας, την μόρφωσή μας, την ζωή της οικογένειάς μας! Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της στέγασης, της σίτισης, της ένδυσης όσων έχουν ανάγκη. Μέτρα στήριξης στους πληγέντες με όλες τις απαραίτητες υποδομές (σκηνές εκστρατείας, κοντέινερ, τροφή, νερό, θέρμανση). Να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους παππούδες μας και τις ευπαθείς ομάδες.
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την στέγαση των κατοίκων στον τόπο τους με αξιοπρεπείς όρους ζωής μέχρι τα σπίτια τους να φτιαχτούν ξανά.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι γονείς μας για τις ζημιές στα σπίτια μας και τις περιουσίες μας.
  • Να επιστρατευτούν ξενοδοχεία για την δωρεάν στέγαση των σεισμόπληκτων.
  • Να διασφαλισθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα εργαστούν σε χώρους δουλειάς, για όσο διάστημα η πολιτική προστασία καλεί τους κατοίκους να μείνουν εκτός κατοικίας. Κανείς εργαζόμενος, που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.

Πιο συγκεκριμένα για τους μαθητές και τα σχολεία

  • Να ολοκληρωθεί ΑΜΕΣΑ η καταγραφή των ζημιών στα σχολεία, στις τάξεις που κάνουμε μάθημα, για την ασφάλεια την δική μας και των συμμαθητών μας.
  • Να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες επισκευές στα σχολεία που θα κριθεί απαραίτητο.
  • Για τους μαθητές των σχολείων σε Αρκαλοχώρι, Καστέλλι και Τζερμιάδο που κρίθηκαν ακατάλληλα και όποια άλλα κριθούν, να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να γίνει το μάθημα σε ασφαλή κτίρια, είτε σε υπάρχονται που έχουν κριθεί κατάλληλα, είτε με προκάτ κατασκευές. Να μην χαθεί ούτε ώρα μαθήματος!
  • Αντίστοιχα να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση από και προς την νέα σχολική στέγη όπου κι αν είναι αυτή.
  • Ειδικά μέτρα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου αυτών των χωριών ώστε να μην επηρρεαστεί η πρόοδος και η μελέτη τους αυτήν την τόσο κρίσιμη χρονιά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook