Συμβουλές για οικονομία στη θέρμανση – Τι συμφέρει

συμβουλές-για-οικονομία-στη-θέρμανση-8-805701

Ο φθηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ζεστάνετε το σπίτι σας αυτόν τον χειμώνα είναι στο επίκεντρο, καθώς όλοι θέλουν να γνωρίζουν τι συμφέρει για θέρμναση.

Υπάρχουν πολλές συγκλονιστικές συμβουλές για το πώς να ζεστάνετε το σπίτι σας πιο φθηνά και αποτελεσματικά. Θα πρέπει πραγματικά να διατηρείτε τη θέρμανση σε χαμηλά επίπεδα όλη την ημέρα, αντί να την ανάβετε και να την απενεργοποιείτε όσο χρειάζεται;

Υπάρχουν πραγματικά οφέλη από το να βάψετε τα καλοριφέρ σας μαύρα; Αξίζει να επενδύσετε στη βελτίωση της μόνωσης; Όλα πρόκειται να αποκαλυφθούν…

Αυτός ο οδηγός προορίζεται να παρέχει μόνο γενικές οδηγίες. Δεν προορίζεται να σας δώσει συμβουλές για τις προσωπικές σας οικονομικές συνθήκες. Θα πρέπει να αναζητήσετε ανεξάρτητη επαγγελματική συμβουλή εάν δεν είστε σίγουροι για οτιδήποτε αναφέρεται σε αυτόν τον οδηγό ή ποιες επιλογές να κάνετε.

Για τα περισσότερα νοικοκυριά, η θέρμανση είναι πραγματικός πονοκέφαλος. Στην πραγματικότητα, αποτελεί πάνω από το ήμισυ των λογαριασμών το χειμώνα. Επομένως, είναι λογικό ότι θα μπορούσατε να κάνετε μεγάλες οικονομίες στους λογαριασμούς σας εάν μπορείτε να μειώσετε τη θέρμανση που χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές για την αποτελεσματική χρήση της θέρμανσης;

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε αυτόνομη θέρμανση για να κρατάμε τα σπίτια μας ζεστά τους πιο κρύους μήνες. Άλλωστε με τα χρόνια των μνημονίων στην Ελλάδα η κεντρική θέρμανση… εξαφανίστηκε σε πολλές περιπτώσεις. Όποιος μπορούσε αυτονομήθηκε. Άλλοι αναγκαστικά, άλλοι από επιλογή. Σε μια κρύα μέρα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ακούς το κλικ του θερμοστάτη και τον ήχο του ζεστού νερού που τρέχει μέσα από τους σωλήνες.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: δεν είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τη θέρμανση ενός σπιτιού. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, χάνεται ενέργεια κατά τη μεταφορά θερμότητας.

Τα περισσότερα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης ελέγχονται από τον λέβητα. Η θερμοκρασία στην οποία ρυθμίζετε τον λέβητά σας είναι η θερμοκρασία στην οποία θερμαίνει το νερό. Επομένως, το κλειδί εδώ είναι να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία όχι υψηλότερη από αυτή που χρειάζεστε. Για τη θέρμανση σας, η ιδανική ρύθμιση θερμοκρασίας είναι γύρω στους 70°C. Και για το ζεστό σας νερό, είναι 60°C, ίσως και πιο κάτω.

Ρυθμίσεις θερμοστάτη

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση, ότι αν γυρίσετε τον θερμοστάτη ψηλότερα θα ζεσταθεί το σπίτι πιο γρήγορα – αλλά δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει! Αυτό που κάνει ο θερμοστάτης είναι να μετρά τη θερμοκρασία του δωματίου και μόλις επιτευχθεί η επιλεγμένη θερμοκρασία, λέει στον λέβητα να σταματήσει να στέλνει ζεστό νερό στα καλοριφέρ.

Ένας τρόπος για να αποκτήσετε επιπλέον έλεγχο στη θέρμανση σας, είναι μέσω θερμοστατικών βαλβίδων καλοριφέρ (TRV). Αυτά σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία των μεμονωμένων καλοριφέρ, έτσι ώστε να είναι η σωστή θερμοκρασία για το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε. Ρυθμίζοντας τη σωστή θερμοκρασία σε διαφορετικά δωμάτια, μπορείτε πιο εύκολα να διασφαλίσετε ότι δεν θα σπαταληθεί θερμότητα εκεί που δεν απαιτείται.

Είναι πιο ενεργειακά αποδοτικό αν αφήνω τα καλοριφέρ ανοιχτά όλη μέρα;

Φαίνεται λογικό ότι όσο λιγότερο χρόνο κρατάτε τη θέρμανση ενεργοποιημένη, τόσο λιγότερο θα σας κοστίζει. Αλλά μια άλλη σχολή σκέψης προτείνει ότι η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία της θέρμανσης, από μια ψυχρή εκκίνηση, κοστίζει περισσότερο από το να την αφήνετε σε μια σταθερή θερμοκρασία.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος χρήσης; Πιστεύουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να θερμάνετε ένα σπίτι είναι να προγραμματίσετε το σύστημα θέρμανσης ώστε να ενεργοποιείται μόνο όταν το χρειάζεστε.

Αυτό σημαίνει να ρυθμίσετε το χρονόμετρο θέρμανσης και τον θερμοστάτη σας, ώστε το σπίτι σας να είναι ζεστό μόνο όταν το θέλετε.

Αυτός είναι πραγματικά ο φθηνότερος τρόπος για να θερμάνετε ένα σπίτι και να διατηρήσετε το σπίτι σας στη θερμοκρασία που θέλετε.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να ζεσταθεί ένα σπίτι από όταν κάνει κρύο;

Είναι αλήθεια ότι απαιτεί μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας για να ξεκινήσει το σύστημα θέρμανσης και να ζεσταθεί το σπίτι σας όταν κάνει κρύο. Αλλά χρειάζεται επίσης πολλή ενέργεια για να διατηρείται η θέρμανση σε επίπεδο υψηλής θερμοκρασίας 24 ώρες την ημέρα.

Η ιδέα ότι το να αφήνεις τη θέρμανση συνεχώς ανοιχτή είναι πιο αποτελεσματική είναι εσφαλμένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η θερμότητα χάνεται πάντα όταν η θέρμανση είναι ενεργοποιημένη – ακόμα και στα καλύτερα μονωμένα σπίτια. Θυμηθείτε αυτά τα βασικά σημεία:

Όσο πιο κρύο είναι έξω, τόσο περισσότερη θερμότητα θα χαθεί…

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook