Συμμετοχή και Αλλαγή

συμμετοχή-και-αλλαγή-1696100
NICK PALEOLOGOS / SOOC

Η κάλπη της απλής αναλογικής αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τον ελληνικό λαό, να στείλει ένα καθαρό μήνυμα για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια – Τα «σιωπητήρια» ζητούν απαντήσεις, που μπορούν να δοθούν μόνο με τη συμμετοχή των πολιτών

Οι Έλληνες πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες των εκλογών της απλής αναλογικής.

Αυτές οι εκλογές έχουν αποκληθεί «βουβές», λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος που φαίνεται να επιδεικνύουν οι πολίτες, αλλά και των θεμάτων που (δεν) συζητήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο.

Είναι αναμενόμενο μια «βουβή» τετραετία, γεμάτη «σιωπητήρια» για οτιδήποτε δημιουργούσε φθορά στην απερχόμενη κυβέρνηση να θεωρείται ότι καταλήγει σε μια «βουβή» εκλογική αναμέτρηση.

Όμως η σιωπή τελειώνει σήμερα, καθώς θα μιλήσει ο ελληνικός λαός και μάλιστα με ένα εκλογικό σύστημα, που εξασφαλίζει την ηχηρή έκφραση της βούλησής του.

Γι’ αυτό, πέρα από όσα λέγονται και γράφονται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για την αξία της συμμετοχής, οι πολίτες έχουν μια ιστορική ευκαιρία, να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα για το πού θέλουν να κατευθυνθεί η χώρα.

Ειδικά οι νέοι, που έχουν ως τρόπο ζωής το να επιλέγουν, μεταξύ προτάσεων για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν, είναι αδιανόητο να απέχουν και να αφήνουν την τύχη τους σε όσους μοιάζουν να μη θέλουν να καταλάβουν τις αγωνίες τους για το μέλλον.

Η απλή αναλογική έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για το ότι οδηγεί σε ακυβερνησία ή σε βραχύβια σχήματα, μεταμφιέζοντας έτσι τη δίψα για εξουσία χωρίς checks and balances σε δήθεν ανησυχία για τη σταθερότητα.

Είδαμε πολύ καλά, πού μπορεί να οδηγήσει η ακραία μορφή του πρωθυπουργικού μοντέλου διακυβέρνησης. Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όχι μόνο στην ουσία του αλλά και στη διαχείριση του, αφού ήρθε στο φως.

Αποδείχθηκε ότι μια πειθαρχημένη πλειοψηφία ενός κόμματος, μπορεί να καταπιεί οτιδήποτε, μια ελεγχόμενη δημόσια σφαίρα, μπορεί να εξαφανίσει κάθε είδηση ή να τη διαστρεβλώσει και μια δικαιοσύνη που κινείται με ρυθμούς χελώνας, να εξασφαλίσει την ατιμωρησία.

Το ίδιο ισχύει και για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, που εξαφανίστηκε με κάθε τρόπο από την προεκλογική περίοδο.

Οι εκλογές με απλή αναλογική, έρχονται την καλύτερη στιγμή για να δώσουν ανάσα στη Δημοκρατία και μήνυμα σε όσους θεωρούν ότι η αυτοδυναμία σημαίνει «κάνω ό,τι θέλω χωρίς να δίνω λογαριασμό σε κανέναν».

Από τις κάλπες μπορεί να προκύψει Αλλαγή παραδείγματος εξουσίας και Αλλαγή κατεύθυνσης, αν το θέλει ο ελληνικός λαός.

Οι πολίτες μπορούν να δώσουν την εντολή για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων, που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, που δεν θα οδηγεί σε μια κοινωνία πολλών ταχυτήτων.

Μια κυβέρνηση που θα πρέπει να απαντά όχι μόνο στο πώς θα παράγεται ο πλούτος, αλλά και στο πώς θα διανέμεται. Μια κυβέρνηση που θα έχει απαντήσεις και σχέδιο για το δημογραφικό, τη στέγαση, την ενίσχυση της Παιδείας και της Υγείας και την προστασία της εργασίας.

Μια κυβέρνηση που θα έχει όραμα για το πού τοποθετείται η Ελλάδα στην εποχή των μεγάλων αλλαγών στη γειτονιά της και στον κόσμο.

Η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα να αποτελέσει παρελθόν το κράτος των Τεμπών και των Υποκλοπών. Η απόφαση είναι στα χέρια του ελληνικού λαού και αν δώσει την εντολή θα είναι δύσκολο για κάθε δύναμη που τοποθετείται στον προοδευτικό χώρο, να αρνηθεί την ευθύνη.

Γράφει ο Μάνος Χωριανόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook