Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

συμφωνία-ισραήλ-και-χαμάς-για-κατάπαυ-1221120

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανοίγοντας τον δρόμο για τερματισμό προς τον παρόν στο μεγάλο αιματοκύλισμα των τελευταίων δέκα ημερών.

Δεν έχουν γίνει περισσότερες πληροφορίες γνωστές προς το παρόν, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός που λέγεται πως θα είναι μονομερής.

Σύμφωνα με την Haaretz, το συμβούλιο ασφαλείας που είχε καλέσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να ενημερώσει την Αίγυπτο, που έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τη Χαμάς, ότι είναι έτοιμο για κατάπαυση του πυρός και πως περιμένει να δει μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αξιωματούχοι της χώρας εκτιμούν πως η διεθνής στήριξη προς την σφοδρή πολεμική επιχείρηση στη Γάζα έχει αρχίσει να στερεύει, ενώ πάντα υπήρχαν εκκλήσεις για εκεχειρία.

Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ, όμως τις τελευταίες ημέρες καλούσαν δημόσια και παρασκηνιακά σε κατάπαυση του πυρός.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η συνέχιση των αιματηρών επιχειρήσεων θα έφερνε διεθνείς επικρίσεις και καταδίκη για το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων». Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «ηρεμία έναντι ηρεμίας».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, μίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η επίτευξη εκεχειρίας.

Χαμάς: Μας δόθηκαν εγγυήσεις

Όπως μεταδίδει το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι «η αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει στις 2.00 της Παρασκευής.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν δήλωσε στο δίκτυο Al Mayadeen ότι η οργάνωση έλαβε εγγυήσεις πως η ισραηλινή επιθετικότητα το Τέμενος Αλ Ακσά και την Ανατολική Ιερουσαλήμ θα σταματήσει.

Πάντως, το Τελ Αβίβ χαρακτηρίζει «ψέματα» τις δηλώσεις αυτές και διευκρινίζει ότι η συμφωνία για εκεχειρία έρχεται χωρίς όρους.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook