Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράκ για συνέχιση της στρατηγικής συνεργασίας τους

Μετά την κρίση που προκάλεσε στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Βαγδάτη η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί σε ιρακινό έδαφος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιρακινός ομόλογός του Μπάρχαμ Σάλεχ συμφώνησαν χθες στην ανάγκη να διατηρηθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα.

“Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σπουδαιότητα να συνεχιστεί η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος”, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση των δύο ηγετών που έγινε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Μετά την επίθεση κατά του Σουλεϊμανί, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε την αποχώρηση 5.200 αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα στο πλαίσιο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το μη δεσμευτικού χαρακτήρα ψήφισμα του κοινοβουλίου έκανε τον Τραμπ να θυμώσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να απειλήσει με την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράκ, εκτός αν η Βαγδάτη επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν.

Το αίτημα του ιρακινού κοινοβουλίου απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ που ζητούσαν αντίθετα μια επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τραμπ σήμερα υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, σημειώνοντας επίσης ότι η αμερικανική παρουσία είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την περίοδο 2003-2011 της αμερικανικής κατοχής που ακολούθησε την εισβολή στο Ιράκ και την ανατροπή τον Σαντάμ Χουσέιν.

“Είμαστε κάτω από 5.000, συνεπώς είμαστε κάτω από έναν πολύ χαμηλό αριθμό –ιστορικά χαμηλό –και θα δούμε τι θα γίνει”, είπε ο Τραμπ ο οποίος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το Ιράκ είναι ευχαριστημένο από το έργο των αμερικανικών δυνάμεων εκεί.

Το γραφείο του Ιρακινού προέδρου ανακοίνωσε ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τη μείωση του αριθμού των ξένων δυνάμεων στο Ιράκ.

Κατά τη συνάντηση στο Νταβός, ο Τραμπ “επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για ένα κυρίαρχο, σταθερό και ευήμερο ιρακινό κράτος”, επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ