Συλλυπητήρια φορέων των Χανίων και της Κρήτης για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια

συλλυπητήρια-φορέων-των-χανίων-και-τη-1344921

Σε ανακοινώσεις που αφορούν συλλυπητήρια μηνύματα προχώρησαν τοπικοί φορείς των Χανίων και της Κρήτης.

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια

Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια Παπούλια εκφράζει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τονιζοντας παράλληλα σε δήλωση του την συμβολή του εκλιπόντος Κάρολου Παπούλια στην Εθνική Αντίσταση, όπως και στο έργο του ως Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα στην Δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρει:

“Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Κάρολο Παπούλια έναν σπουδαίο Έλληνα πολιτικό με συμβολή στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα.Ο Κάρολος Παπούλιας, ως Υπουργός την Εξωτερικών και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπηρέτησε τα συμφέροντα της Ελλάδας με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Ως Περιφέρεια Κρήτης, απευθύνουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Νικόλαος Καλογερής, εξέφρασε τη θλίψη του για την εκδημία του Κάρολου Παπούλια.  

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Ελληνικού Δημόσιου Βίου. Ένας άνθρωπος που υπηρέτησε τη χώρα από υψηλά αξιώματα και υπερασπίστηκε τη δημοκρατία σε δύσκολες περιόδους, με συναίσθηση του καθήκοντος, αξιοπρέπεια, ακεραιότητα, επάρκεια και πατριωτισμό. Τον αποχαιρετούμε σήμερα με ιδιαίτερη συγκίνηση», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Χανίων, Π. Σημανδηράκη

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφορικά με την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και επί σειρά ετών Υπουργού, Κάρολου Παπούλια, επισημαίνει:

“Σήμερα, η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια μιας κορυφαίας προσωπικότητας, ενός σπουδαίου πολιτικού άνδρα που άφησε το προσωπικό του στίγμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Ο Κάρολος Παπούλιας, υπηρέτησε με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και συνέπεια το αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, από κάθε θέση ευθύνης που του ανατέθηκε.

Με θλίψη λέμε σήμερα το τελευταίο αντίο στον παθιασμένο Δημοκράτη Αγωνιστή, στον Υπουργό, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζω στους οικείους του τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων εξέδωσε ψήφισμα: 

«Tο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και επί σειρά ετών Υπουργού Εξωτερικών, Κάρολου Παπούλια.

Ο Κάρολος Παπούλιας, εκλεγείς για δυο συνεχόμενες θητείες ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπηρέτησε το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας με συνέπεια, ανεπίληπτο ήθος και υψηλό πατριωτικό αίσθημα.

Ως Υπουργός Εξωτερικών, θέση την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών, άνοιξε νέους ορίζοντες στην άσκηση της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

Άσκησε με συνέπεια ουσιαστική και πολυεπίπεδη Εξωτερική Πολιτική και με καθοριστικές παρεμβάσεις του, συνέβαλε ώστε να καταστεί η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας, στην ευρύτερη περιοχή αλλά και διεθνώς.

Για την προσφορά του στην υπηρεσία της πατρίδας μας και το ενδιαφέρον του για την προώθηση των θεμάτων, που απασχόλησαν τον Δήμο μας, το Δημοτικό μας Συμβούλιο με ομόφωνη Απόφασή του είχε ανακηρύξει τον Κάρολο Παπούλια σε Επίτιμο Δημότη, την 1η Δεκεμβρίου 2008, κατά τη διάρκεια της 95ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το Δημοτικό Συμβόλιο και ο Δήμαρχος Χανίων εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους, στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος».

Στο ψήφισμα του Δ.Σ. Χανίων υπογραμμίζεται:

• Να διατυπωθούν τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως Υπουργού, Κάρολου Παπούλια.

• Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγής στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

• Να κατατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντος στεφάνι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.

• Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους του.

• Να δημοσιευθεί το παρόν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στην ιστοσελίδα του Δήμου.»

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης:

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε, σε όλη του τη διαδρομή, ένας γενναίος και βαθιά δημοκράτης άνθρωπος, ένας οραματιστής πατριώτης, ένας μαχητής υπέρ της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης κι ένας ευπατρίδης πολιτικός, με βαθιά γνώση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.

Ως Υπουργός Εξωτερικών, έδωσε, με διορατική ματιά και προσέγγιση, κρίσιμες και πολυεπίπεδες μάχες για να καταστεί η Ελλάδα σημαντικός πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για δύο θητείες, υπέρμαχος της εθνικής ενότητας, αποτέλεσε, με το ήθος του και την άμεμπτη διαδρομή του, ένα πρότυπο ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Για την απώλειά του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Άρης Παπαδογιάννης με αφορμή το θάνατο του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και τέως Υπουργού, Κάρολου Παπούλια, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Κάρολος Παπούλιας, ήταν ένας οραματιστής πολιτικός που εργάστηκε άοκνα για τα συμφέροντα, την θέση και την συνολική εικόνα της Ελλάδας, τόσο ως βουλευτής και υπουργός όσο στη συνέχεια και στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, ως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Για την απώλειά του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του»

Ο Δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης:

Με σεβασμό αποχαιρετούμε σήμερα τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έναν πολιτικό που υπηρέτησε πολλαπλώς τον δημόσιο βίο με ήθος και συνέπεια.

Γνώστης της πολιτικής, με συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση και έντονη αντιδικτατορική δράση, ανιδιοτελής, με ήπιο πολιτικό λόγο, αξιοπρέπεια και αφοσίωση στην πατρίδα.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Αιωνία του η μνήμη!

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Κάρολου Παπούλια:

«Συναντήθηκε από νωρίς με την Ευθύνη. Τη σήκωσε στην πλάτη και την τίμησε σε όλη του τη διαδρομή. Για την Πατρίδα, για το Έθνος, για την Ενότητα, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, τα Εθνικά Ιδεώδη, την Ευρωπαίκή προοπτική. Αποφασιστικός και ουσιώδης, ρηξικέλευθος και εμβληματικός ήταν πάντα παρών σε κάθε μεγάλο Αγώνα του τελευταίου αιώνα. Τίμησε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα με ανόθευτο, αληθινό, καθαρό λόγο, προασπιζόμενος με σθένος την ενότητα και τα εθνικά συμφέροντα. Λίγοι φεύγουν για αυτό το ταξίδι με τέτοιες αποσκευές ζωής. Υποκλινόμαστε με δέος στο φευγιό του. Αποχαιρετούμε τον Κάρολο Παπούλια με ευγνωμοσύνη και σεβασμό. Η Ελλάδα έχασε έναν πραγματικό ευπατρίδη.»

Εργατοϋπαλληλικό κέντρο νομού Χανίων 

Το Ε.Κ.Χ. εκφράζει την θλίψη του για τον χαμό ενός αγωνιστή της Δημοκρατίας, του Κάρολου Παπούλια, ενός σπουδαίου ανθρώπου που διακρινόταν για την αποφασιστικότητά του και την αφοσίωσή του στην πατρίδα.

Ο  Κάρολος Παπούλιας πρωτοστάτησε στην οργάνωση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης Εξωτερικού, η οποία οργάνωσε και κινητοποίησε τους Έλληνες εργαζομένους, φοιτητές και επιστήμονες της Δυτικής Ευρώπης εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της πρώτης συνδικαλιστικής αντιστασιακής οργάνωσης και ήταν ένας από τους τακτικότερους συνεργάτες της Ντόιτσε Βέλλε. Υπηρέτησε σε πολλές δημόσιες θέσεις, όπως Υπουργός Εξωτερικών, με κορυφαία αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από τη συγκεκριμένη θέση συμπύκνωσε ουσιαστικά αλλά και συμβολικά την εθνική ενότητα πέρα και πάνω από πολιτικές και κοινωνικές αντιθέσεις.

Εκφράζουμε προς την οικογένεια του εκλιπόντος τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας και την ανθρώπινη συμπαράστασή μας.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης

Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Ο Κάρολος Παπούλιας ανήκει από σήμερα στο Πάνθεον των μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων που ανέδειξε η ελληνική πολιτική σκηνή.
Η απώλειά του καταγράφεται ως μια από τις πλέον οδυνηρές, δεδομένου ότι υπήρξε άνθρωπος του μέτρου, της διαρκούς προσφοράς και για πολλά χρόνια Υπουργός και επιστήθιος φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου Υπηρέτησε την Ελληνική Δημοκρατία με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.
Αφήνει πίσω του υποδειγματικές παρακαταθήκες ήθους, αξιοπρέπειας, συνέπειας και αγωνιστικότητας.
Είχαμε την τιμή να υπηρετήσουμε μαζί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και μας εντυπωσίαζε πάντα η ευπρέπειά του, οι πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες του, ο σεβασμός του στα κοινωνικά δικαιώματα, η προσήλωσή του στα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη, αλλά και η αγάπη του προς τον αθλητισμό, του οποίου υπήρξε θερμός υποστηρικτής.
Τα Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του”
Ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης 
Αποχαιρετούμε με θλίψη, έναν σπουδαίο πολιτικό για τη χώρα, ο οποίος χαρακτηρίζονταν από ήθος, αποτελεσματικότητα και παρρησία.
Η συμβολή του, τόσο στην Εθνική Αντίσταση, όσο και στον αγώνα κατά της Δικτατορίας υπήρξε σημαντική. Εξίσου σημαντική ήταν η προσφορά του από τις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησε με σθένος και ειδικότερα από τις θέσεις του Υπουργού Εξωτερικών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τις οποίες και είχε διαρκή στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, με την ευχή, η προσφορά και το έργο του Καρόλου Παπούλια να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση γιατις επόμενες γενιές πολιτικών και για τη χώρα εν γένει.
Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, στο άκουσμα του θανάτου του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και επί χρόνια Υπουργού, Κάρολου Παπούλια, έκανε την παρακάτω δήλωση:
“Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής, την οποία υπηρέτησε με ευπρέπεια, σύνεση κι αξιοπρέπεια αλλά ταυτόχρονα με δυναμισμό κι αποφασιστικότητα. Υπέρμαχος των αρχών της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, αγωνίστηκε από μικρό παιδί ενάντια στη Γερμανική Κατοχή και αργότερα στη Δικτατορία, ακολουθώντας την παρακαταθήκη του παππού του Ναπολέοντα Παπούλια, ο οποίος πολέμησε και τραυματίστηκε ως Υπολοχαγός του Ελληνικού Τακτικού Στρατού στον Πύργο Βουκολιών το 1897.
Για τον λόγο αυτό μάλιστα είχε ανακηρυχθεί Επίτιμος δημότης από τον πρώην Δήμο Βουκολιών , το 2008.
Η θητεία του ως Υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίστηκε από μια διορατική και πολυεπίπεδη πολιτική και η εκλογή του ως υπερκομματικός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συνέβαλε στην εθνική ενότητα και τίμησε τον ίδιο τον θεσμό, με τη συνέπεια, το ήθος και τον σεβασμό που υπηρέτησε.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του…”
Ο Δήμος Μαλεβιζίου 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου συνήλθε σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μενέλαου Μποκέα και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπυρίδωνα Καλλέργη έπειτα από τον αδόκητο χαμό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, εκδίδοντας ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:
Βαθιά δημοκράτης, ενωτικός αλλά και αποφασιστικός στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Ο αδόκητος χαμός του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια σφράγισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Εφυγε όπως ακριβώς πορεύτηκε: με σεμνότητα. Μας αφήνει πλούσια παρακατήθηκη το στιβαρό πολιτικό του αποτύπωμα, αφού στο πρόσωπό του ενσαρκώθηκε η εθνική συνεννόηση. Με έμπρακτη συμμετοχή και ανεξίτηλη σφραγίδα σε όλους τους μεγάλους Αγώνες του Εθνους του τελευταίου αιώνα συναντήθηκε νωρίς με την Ευθύνη.
Από την περίοδο της Κατοχής όταν μαθητής ακόμη εντάχθηκε σε ηλικία 14 ετών στην Αντίσταση, ως ένα από τα «αετόπουλα» του ΕΑΜ, έως τη συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα έδωσε το «παρών» στους αγώνες για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
Βαθύς γνώστης της εξωτερικής πολιτικής, διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες και για την ενταξιακή προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Με ευδιάκριτο προσωπικό αποτύπωμα μέσα από την πολυετή παρουσία του στο υπουργείο Εξωτερικών και την πολυδιάστατη εξωτερική που ασκήθηκε επί των ημερών του. Άσκησε τα καθήκοντά του με διακριτικό αλλά εν τω βάθει αποτελεσματικό τρόπο την πιο δύσκολη περίοδο της Μεταπολίτευσης.

 

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook