Σύλληψη Καϊλή: Η ζημιά στον Μητσοτάκη και το τέλος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου!

σύλληψη-καϊλή-η-ζημιά-στον-μητσοτάκη-κ-1367834

Σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα προκαλεί το μείζον σκάνδαλο με την Εύα Καϊλή, σκάνδαλο που είναι ήδη πρώτο θέμα σε όλα τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Η σύλληψη της Εύας Καϊλή για διαφθορά στις Βρυξέλλες δημιουργεί σειρά ερωτημάτων για την επόμενη μέρα, με τα «παιχνίδια Εξουσίας» να επιχειρούν να δώσουν τις πρώτες απαντήσεις στα κυριότερα εξ αυτών:

ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Η ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ; Στις Βρυξέλλες θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Εύα Καϊλή δεν πρόκειται να υποβάλλει την παραίτησή της. όχι μόνο γιατί μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε για πολλούς «ομολογία ενοχής», αλλά και γιατί η ιδιότητα του ευρωβουλευτή θα την διευκολύνει σε νομικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ; Αν η ίδια δεν παραιτηθεί (πράγμα που δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει), τότε θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες καθαίρεσής της από το αξίωμα. Προηγούμενο υπάρχει, καθώς στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο , καθαιρέθηκε Πολωνός αντιπρόεδρο από ευρωβουλευτή της ίδιας ομάδας.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ; Όσο φαντάζει απίθανο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), υπό τον «πολύ» Μ. Βέμπερ- η ευρωομάδα δηλαδή της δεξιάς, στην οποία συμμετέχει και η Νέα Δημοκρατία. Θα θελήσει το ΕΛΚ να υψώσει τους τόνους, ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα στους σοσιαλιστές ή θα επιβραβεύσει τη «φιλοδεξιά» συμπεριφορά της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ; Πολλά, βεβαίως, θα εξαρτηθούν και από την εξέλιξη της υπόθεσης, αν δηλαδή προκύψουν στοιχεία, τι είδους κοκ.

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρώτο και σημαντικότερο γιατί χάνει τη δυνατότητα για μια «μεταγραφή» (που έως τώρα ήταν πολύ πιθανή) της Εύας Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία ή, έστω, να στηρίξου την ευρωβουλευτή υποψήφιας Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, βλέπει το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» που βρίσκεται ήδη σε αποδρομή να καταρρέει! Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι πολλές επιλογές του πρωθυπουργού από το χώρο της συνδέονται με θέματα διαφθοράς και κατηγορούνται για αυτό-πχ Πάτσης, Λιγνάδης κοκ!

ΤΟ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρήκε την ευκαιρία που καιρό έψαχνε (καθώς δεν τόλμησε καιρό τώρα, ούτε όταν η ευρωβουλευτής του έκανε τις απίστευτες δηλώσεις για το Κατάρ) να θέσει εκτός κόμματος την Εύα Καϊλή. Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, με το «σκάνδαλο Καϊλή», αποδυναμώνεται η «δεξιά πτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ και οι δυνατότητές της να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ αν υπάρξει μετεκλογική συνεργασία της Χαριλάου Τρικούπη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Εύα Καϊλή, άλλωστε, αν δεν προσχωρούσε στη Νέα Δημοκρατία, με τη δημοφιλία που είχε και τη στήριξη των μέσων που διαθέτει, άνετα θα μπορούσε να διεκδικήσει μελλοντικά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, όμως, δείχνει την ατολμία της ηγεσίας να περιθωριοποιήσει την τάση αυτή! Επιπλέον, το «σκάνδαλο Καϊλή» επαναφέρει τις μνήμες για τη σύνδεση της Χαριλάου Τρικούπη με διαφθορά, έστω και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καμία ευθύνη και δεν μπορεί να έχει και καμία σύνδεση με αυτά!

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook