Συλλήψεις στην Τουρκία για «προβοκατόρικες αναρτήσεις» για τον σεισμό – Μπλόκο στο Twitter

συλλήψεις-στην-τουρκία-για-προβοκατ-1625180

Τουλάχιστον 18 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση και πέντε συνελήφθησαν μετά την ανάρτηση «προκλητικών αναρτήσεων» σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον σεισμό της Τουρκίας, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται tweet της τουρκικής αστυνομίας.

Η τουρκική αστυνομία έγραψε στο Twitter ότι εντοπίστηκαν 202 διαχειριστές λογαριασμών «που έκαναν προκλητικές αναρτήσεις για τον σεισμό σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

«Οι ιστότοποι που ήθελαν να καταχραστούν τους καλοπροαίρετους πολίτες μας έκλεισαν», προστίθεται.

Μπλόκο στο Twitter με κυβερνητική εντολή

Το Twitter έχει μπλοκαριστεί σε πολλά δίκτυα εντός της Τουρκίας, σύμφωνα με το NetBlocks, μια ομάδα που παρακολουθεί τις διακοπές του διαδικτύου – βγάζοντας εκτός λειτουργίας ένα βασικό κανάλι επικοινωνίας για τον συντονισμό των προσπαθειών ανακούφισης μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τους NYT ο Alp Toker, διευθυντής της NetBlocks, δήλωσε ότι ο συντονισμένος χαρακτήρας του αποκλεισμού υποδηλώνει ότι ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα κυβερνητικής εντολής. Είπε ότι τα δεδομένα του δικτύου έδειξαν ότι ο αποκλεισμός έγινε με λογισμικό που εγκατέστησαν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και το οποίο μπορεί να εμποδίσει τη φόρτωση συγκεκριμένων ιστότοπων και υπηρεσιών.

Η Τουρκία έχει ιστορικό επιβολής περιορισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια έκτακτων αναγκών και σημαντικών περιστατικών ασφαλείας.

Τον Οκτώβριο, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε σαρωτική νομοθεσία σε μια προσπάθεια να πατάξει την παραπληροφόρηση.

Στο πλαίσιο του μέτρου, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αφαιρούν περιεχόμενο και να παρέχουν πληροφορίες στις αρχές, εφόσον τους ζητηθεί. Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιβράδυνση της ταχύτητας των υπηρεσιών τους στην Τουρκία.

«Υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία», έγραψε ο δημοσιογράφος ibrahim Haskoloğlu.

Ο Karabekir Akkoyunlu Λέκτορας πολιτικής της Μέσης Ανατολής έγραψε: «Η τουρκική κυβέρνηση έχει περιορίσει την πρόσβαση στο Twitter στην Τουρκία, πιθανώς λόγω της αυξανόμενης δημόσιας κατακραυγής. Αλλά το Twitter είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο πολλοί άνθρωποι που περιμένουν διάσωση κάτω από τα ερείπια έχουν επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Πρόκειται για μια εγκληματική νοοτροπία που βάζει τη δική της εικόνα πάνω από τις ζωές των ανθρώπων».

Ερντογάν: Αγνοείστε τους «προβοκάτορες»

Μιλώντας στο Καχραμανμάρας, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε ότι υπήρξαν δυσκολίες με την αρχική ανταπόκριση στην καταστροφή, αλλά επέρριψε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στους κατεστραμμένους δρόμους και αεροδρόμια.

Είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να ακούει μόνο την ενημέρωση των αρχών και να αγνοεί τους «προβοκάτορες».

«Το κράτος κάνει τη δουλειά του», δήλωσε.

Αλλά για πολλούς στο Iskenderun, το κράτος έφτασε πολύ αργά.

«Γιατί δεν ήρθατε χθες, ακούγαμε ακόμα και χθες φωνές από τα χαλάσματα!» φώναξε μια γυναίκα στα σωστικά συνεργεία την Τρίτη.

Μια άλλη γυναίκα ήταν δακρυσμένη.

«Θα μπορούσαμε να τους είχαμε σώσει αν είχατε φτάσει χθες», είπε.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook