Συλλαλητήριο για το εργασιακό στα Χανιά: «Οι εργοδότες «και με τον νόμο» θα κάνουν ό,τι θέλουν» | Photos

συλλαλητήριο-για-το-εργασιακό-στα-χαν-1225078

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης την Πέμπτη 20/5 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς από σωματεία της πόλης.

Στο στόχαστρο το νέο νοσμοσχέδιο της κυβέρνησης που απελευθερώνει τις εργασιακές σχέσεις και, όπως τόνισαν εκπρόσωποι των σωματείων, ουσιαστικά θα αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν… όποτε θέλουν οι εργοδότες τους, προσθέτοντας περισσότερες ώρες στη βάρδιά τους και «ξεφορτώνοντάς» τους όποτε τους συμφέρει.

Αναλυτικά:

«Το νομοσχέδιο προχωρά σε συντριπτικό χτύπημα του 8ωρου με την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνει στις 150 ώρες τις υπερωρίες τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενισχύοντας το οπλοστάσιο της υπερεκμετάλλευσης και της δουλειάς «ήλιο με ήλιο». Χτυπά αδυσώπητα την κυριακάτικη αργία, τη μοναδική μέρα που μένει ελεύθερη στην εργατική οικογένεια.Δίνει πλήρη ασυλία στην εργοδοσία να κάνει ό,τι νομίζει με τους εργαζόμενους, αφού εκτός από το ότι θα μπορεί να τους βάζει να δουλεύουν όσο και όπως θέλει, θα τους ξεφορτώνεται και όποτε θέλει, ξέροντας ότι αν κριθεί άκυρη η απόλυση δεν έχει και την υποχρέωση επαναπρόσληψης. Θεσμοθετεί την «ψηφιακής κάρτας εργασίας», που προβάλλεται ως «επανάσταση», ενώ στην πραγματικότητα είναι τουλάχιστον κοροϊδία, καθώς οι εργοδότες «και με τον νόμο» θα κάνουν ό,τι θέλουν.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας το άλλοθι της «ψηφιακής κάρτας» για το ξήλωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος, επικαλέστηκε τις προτάσεις της ΓΣΕΕ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά μετατρέπει σε «ανεξάρτητη αρχή» το ΣΕΠΕ, μια «αρχή» που θα αναλάβει τον «έλεγχο» σε μια αγορά εργασίας με τη «ζούγκλα» να είναι πια κανονικότητα. Με λίγα λόγια να αφαιρεί ακόμα κι αυτό το μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι μπας και βρουν το δίκιο τους.Θέλοντας να «τσιμεντάρει» την επίθεσή της στην εργατική τάξη η κυβέρνηση επιχειρεί με το νομοσχέδιο μια σαρωτική επίθεση σε κατακτημένες συνδικαλιστικές ελευθερίες, με τον υπουργό Εργασίας να παρουσιάζει τη δράση των συνδικάτων περίπου ως …εγκληματική ενέργεια, μη μπορώντας να κρύψει το μίσος εργοδοτών και κυβερνήσεων απέναντι στην οργανωμένη – συλλογική διεκδίκηση.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook