Αλλάζει η απόφαση για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ από τον Δήμο Χανίων – Αυστηρό μήνυμα Σημανδηράκη στην Τράπεζα Χανίων | Photos

αλλάζει-η-απόφαση-για-το-οικόπεδο-της-α-927062

Ομόφωνη απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στην πρώτη τακτική του συνεδρίαση, όσον αφορά στην ανάκληση της προηγούμενης απόφασης για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα.

Οι τοποθετήσεις κινήθηκαν στο πως οδηγήθηκε το περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο στην απόφαση για άρση της διεκδίκησης για το συγκεκριμένο  οικόπεδο, ενώ έγινε εκτενής διάλογος και για την αγωγή που θα καταθέσει ο Δήμος Χανίων έναντι στην εταιρία Κρητικά Ακίνητα ΑΕ, για διεκδίκηση παραπάνω τετραγωνικών μέτρων στο σημείο.

Πιο συγκεκριμένα, η εισήγηση για την αγωγή κατά της εταιρίας διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία υπερψήφισαν κατά πλειοψηφία οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ απείχαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων Παπαδογιάννη και Αρχοντάκη.

Η εισήγηση για ανάκληση της απόφασης και εκ νέου διεκδίκηση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα.

Η αίθουσα ήταν από νωρίς κατάμεστη από πολίτες και δραστηριοποιούμενους της περιοχής της Νέας χώρας,  οι οποίοι νωρίτερα είχαν αναρτήσει και πανό με συνθήματα στην είσοδο του Δημαρχείου (δείτε ΕΔΩ).

Αρχικά, ο Δήμαρχος Χανίων ανέλυσε το χρονικό της όλης διαδικασίας και είπε ότι είναι κατά βάση πολιτικό το ζήτημα της ΑΒΕΑ, που επηρεάζει και διαμορφώνει την περιοχή αλλά και το κέντρο της πόλης.«Ο χώρος αποτέλεσε για δεκαετίες ένα εμβληματικό βιομηχανικό σημείο και η αξιοποίησή του περιελάμβανε διάφορους σκοπούς, ωστόσο είχε χαθεί παλαιότερα η ευκαιρία για να γίνει βιομηχανικό μουσείο, ή ένας πολυχώρος αθλητισμού-πολιτισμού», συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Το οικόπεδο που συζητείται για χρήσεις είναι σε δύο κομμάτια, το Α εικονιζόμενο είναι το επίμαχο, για το οποίο καλείται να διεκδικήσει το τμήμα και το Β είναι αυτό στο οποίο ετοιμάζεται ήδη επένδυση που περιλαμβάνει εκτός των άλλων urban hotel, συνεδριακό κέντρο στο σημείο που βρίσκονται οι καμινάδες και αστικές οικίες μικρού τύπου.Το ζήτημα που έθεσε ο κ. Σημανδηράκης είναι ότι θέλει ο δήμος θέλει να απαλλοτριώσει το οικόπεδο και να γίνουν οι κοινωφελείς χρήσεις που έχουν προκηρυχθεί.

«Το συγκεκριμένο οικόπεδο το χρειαζόμαστε για να λειτουργεί σαν αγωγός σύνδεσης από τη Νέα Χώρα στο παλιό Λιμάνι των Χανίων. Είναι κρίσιμο να υπάρχει ένας χώρος κοινής ωφέλειας από τον Δήμο, όπως είναι η δημιουργία ενός μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ που στην επιφάνειά του θα υπάρχουν χώροι κοινωφελούς χρήσης».

Μήνυμα προς την Τράπεζα: Μην μπείτε σε πολιτική σύγκρουση με τον Δήμο Χανίων

Σε σύγκρουση οδηγείται καθ΄ως φαίνεται η όλη διαδικασία με την Τράπεζα της οποίας είναι η εταιρεία Κρητικά Ακίνητα ΑΕ, καθώς ο Δήμαρχος Χανίων ανακοίνωσε την προσφυγή στη δικαιοσύνη έχοντας νομικά επιχειρήματα γιαυτό:

«Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει μέτωπο στη θάλασσα και στη βάση αναφοράς του συμβολαίου αναφέρει ότι έχει πετρόχτιστη περίφραξη, προκύπτει έτσι ότι υπάρχουν νομικά ερείσματα στην όλη διαδικασία.

Στη βάση αυτή ο Δήμος θα κινηθεί νομικά, καταθέτοντας αγωγή με βάση τα παραπάνω κατά της εταιρείας Κρητικά Ακίνητα ΑΕ που έχει την ιδιοκτησία, ενώ για να διεκδικηθεί το κομμάτι της απαλλοτρίωσης υπάρχει ήδη δεσμευμένος ο κωδικός από την Οικονομική Επιτροπή ύψους 4.530.000 ευρώ.»

«Σε συναντήσεις που έγιναν με τους εκπροσώπους, η τράπεζα θέλει να είναι πολύ υψηλότερο το τίμημα από την αντικειμενική αξία (4,5 εκατομμ.) σε περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ, επικαλούμενη προσύμφωνα με τον επενδυτή που της εξασφαλίζουν έσοδα για να επικαλεστεί διαφυγόντα κέρδη.

Νομικά η Τράπεζα δεν έχει ισχυρά ερείσματα για να αντιδικήσει με τον Δήμο, και θα την καλούσα να είναι πιο προσεκτική στο πως διατυπώνει τις απαντήσεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Γιατί όταν ένα ακίνητο είναι αρρύθμιστο, δεν αξιώνεις διεκδίκηση διαφυγόντων κερδών», ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης απαντώντας σε επιστολή που ήρθε στον Δήμο από μεριάς της εταιρίας (από κάτω)

Δεν περνάει κανένας εκφοβισμός, θα είμαστε μια γροθιά για το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε σε έντονο ύφος καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους πολίτες.

Το λόγο έλαβε ο Γιώργος Πιτσιτάκης, εκπρόσωπος της ανοικτής συνέλευσης κατοίκων Νέας Χώρας, ο οποίος προηγουμένως παρέδωσε φάκελο με 2.000 υπογραφές υπεράσπισης του δημόσιου χώρου της ΑΒΕΑ.«Ζητάμε όλοι μαζί σήμερα να παρθεί η σωστή απόφαση, για έναν πνεύμονα πρασίνου που θα διεκδικεί τις ανάγκες μας ενάντια στα ιδιωτικά συμφέροντα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πιτσιτάκης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός, ανέφερε πως οι φορείς κατέληξαν σε ίδια συμπεράσματα με αυτά που ανέφερε ο Δήμαρχος, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μην επιβαρυνθεί επιπλέον ο προϋπολογισμός του Δήμου. Κάλεσε δε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση που θα ακολουθεί τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής.Δεν έλειψαν ωστόσο και οι εντάσεις από τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου λίγο προτού ολοκληρωθεί η δευτερολογία για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρέδρος του Δ.Σ. Ευτύχης Δαμιανάκης αναγκάστηκε να διακόψει για λίγα δευτερόλεπτα, με αφορμή ένταση μεταξύ του Δημάρχου και του κ. Παπαδογιάννη, όταν ο τελευταίος τον κατηγόρησε για συναλλαγή με την παράταξη Βάμβουκα.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής

Στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων δηλώθηκε ότι η εισήγηση περί ανάκληση της απόφασης για άρση της διεκδίκησης του οικοπέδου θα υπερψηφιστεί κατά πλειοψηφία.

Παπαδογιάννης: Η απόφαση πάρθηκε από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο μετά τις εκλογές και λίγο πριν αλλάξει η δημοτική αρχή και ρώτησε τον Δήμαρχο Χανίων που είχαν συζητήσει τότε με  τον απερχόμενο Δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα. Οι νέες συνθήκες και τα δεδομένα που μπαίνουν είναι επικίνδυνα, οι παρατάξεις που συνεργάζονται στη δημοτική αρχή δεν έχουν συμφωνία πάνω σε  προγραμματικές θέσεις. Είναι συνεργασία συναλλαγής, μόνο για τις καρέκλες και φαίνεται. Νομικό τέχνασμα η αγωγή και θα βάλει τον Δήμο σε περιπέτειες.Αρχοντάκης: Συμφωνούμε με την ανάκληση της απόφασης και γιατί τότε δεν είχε  γνωμοδοτήσει η δημοτική κοινότητα και γιατί ο τότε εισηγητής και Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας είναι και μέτοχος στην Τράπεζα Χανίων, τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Να δει η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες καλύτερα το κομμάτι της αγωγής και να κινηθούμε σε δεύτερο χρόνο για την νομική προσφυγή, ώστε να είμαστε σίγουροι για τα όσα προσβάλλονται ισχύουν απόλυτα.Εκ μέρους της παράταξης «Χανιά Κοιτάμε Μπροστά» ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γεωργακάκης, ανέγνωσε την απόφαση της παράταξης Δαμιανάκη όπου υπερψηφίζει την ανάκληση της  περασμένης απόφασης του ΔΣ και προτείνει να διατυπωθεί ρητά από την παρούσα δημοτική αρχή ότι θα αποφασίσει το παρόν συμβούλιο για όλες τις χρήσεις του οικοπέδου.Βάμβουκας: Χαιρόμαστε για τη διάθεση της δημοτικής αρχής να συνεχίσει την αξιοποίηση για κοινωφελείς δράσεις, ενώ είπε ότι η προηγούμενη απόφαση στηρίχθηκε στις συστάσεις της νομικής υπηρεσίας τότε. Κάλεσε έτσι τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει το νότιο τμήμα από το οικόπεδο Β, για τις συμφωνημένες δράσεις θεωρώντας ότι αυτό είναι το καλύτερο για το συμφέρον του Δήμου.Σαρρής: Μεγάλη ευκαιρία να ακολουθήσουμε έναν άλλον δρόμο, τον δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας αλλά και της συμπόρευσης με τους κατοίκους. Πολύ θετικά τα πρώτα δείγματα της νέας δημοτικής αρχής.Βουρλάκης: Η επιστολή της εταιρίας απειλεί ευθέως τους δημοτικούς συμβούλους για το τι θα ψηφίσουν, πρέπει να υπερψηφιστεί η ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων που ζητά ανάκληση της απόφασης και εκ νέου διεκδίκηση  του οικοπέδου για τις χρήσεις που εξετάζεται.

Ρίζος: Λυπάμαι που υπάρχουν τοποθετήσεις που εξυπηρετούν το ιδιωτικό εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Θα στηρίξουμε την πρόταση του Δήμου Χανίων.

Τον λόγο πήραν ερωτώμενοι από το σώμα για διαδικαστικές διευκρινίσεις, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων αλλά και ο δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων.

Αλεξία Λακιωτάκη, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων:

έχουμε προσέξει πάρα πολύ με το συγκεκριμένο κομμάτι, έχει όρους δόμησης σύμφωνα με την τριγύρω περιοχή, οι πρασιές υπήρχαν στο Σχέδιο πόλεως του 1946, και δεν τίθενται θέματα ούτε αιγιαλού, ούτε ότι εκτός ρημοτομικής γραμμής.

Μάρκος Περράκης, δικηγόρος της νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων:

Η Νομική Υπηρεσία ήταν και παραμένει στη θέση ότι η απόφαση πρέπει να παρθεί άμεσα και εντός τριμήνου για να μην έχουμε θέματα κωλυσιεργίας. Η εταιρία δεν έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να καθοριστούν οι τιμές.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook