Σύγκλητος Πολυτεχνείου Κρήτης: «Να τερματιστεί η παράνομη κατάληψη» στον Λόφο Καστέλι

σύγκλητος-πολυτεχνείου-κρήτης-να-τε-1013242

Ψήφισμα, με το οποίο ζητάει να σταματήσει η παράνομη, όπως την χαρακτηρίζει, κατάληψη στον Λόφο Καστέλι, υιοθέτεσε η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης σε έκτακτη συνεδρίαση.

Το ψήφισμα αναφέρει:

«Η κατάληψη των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου στο λόφο Καστέλλι, περιουσιακά στοιχεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, μετά την απόφαση αποχώρησης της αστυνομίας, αποτελούν παράνομη ενέργεια που αντιβαίνει στη νομοθεσία και στο Σύνταγμα.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), κατέχει την πλήρη κυριότητα του χώρου, ενώ η Σύγκλητος του Ιδρύματος αποτελεί το θεσμοθετημένο όργανο για τη διαφύλαξη και προστασία της περιουσίας του Ιδρύματος. Η ευθύνη και αρμοδιότητα της Συγκλήτου καθίστανται ακόμη μεγαλύτερες, καθώς το κτίριο της 5ης Μεραρχίας έχει χαρακτηρισθεί ως Νεώτερο Μνημείο με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 50/ΑΑΠ/22.03.2018) κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης από το κοινό όργανο Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου – Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Οι οποιεσδήποτε (τρέχουσες ή μελλοντικές) χρήσεις του κτιρίου θα πρέπει να προσδιοριστούν με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με σκοπό να μην προσβληθεί ο χαρακτήρας του μνημείου.

Σε περίπτωση σεισμού ή άλλων φυσικών καταστροφών, αλλά και όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και ταχείας αποκατάστασης, οι συνέπειες για το κτίριο της Μεραρχίας είναι απρόβλεπτες και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες. Παράλληλα, η αδυναμία συντήρησης λόγω μη πρόσβασης του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τη διάρκεια της πολυετούς κατάληψης, καθώς και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο κτίριο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν επιφέρει βλάβες και αλλοίωση στην όψη του, αλλά και δημιουργία ρωγμών, αποκολλήσεις επιχρισμάτων και άλλες καταστροφές, όπως έχει επισημάνει τόσο η παλαιότερη (2017), όσο και η νεότερη (2020), έκθεση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Η νέα κατάληψη του ιστορικού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου προσβάλλει κάθε έννοια και θεσμό νομιμότητας και δημοκρατικής διακυβέρνησης, παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα του μοναδικού ιδιοκτήτη, αγνοεί τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας σχετικά με την ανάδειξη και προστασία του κτιρίου και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκομένων εντός του χώρου σε περίπτωση καταστροφής ή κατάρρευσης.

Ως Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης:

· Ζητούμε τον τερματισμό της παράνομης κατάληψης και την απόδοση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους που είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης.

· Δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, την αποφυγή της καταστροφής του ιστορικού κτιρίου και την αποτροπή πρόκλησης τραυματισμού ατόμων που παρευρίσκονται στον υπό κατάληψη χώρο από ενδεχόμενη κατάρρευση.»

zarpanews.gr

9 thoughts on “Σύγκλητος Πολυτεχνείου Κρήτης: «Να τερματιστεί η παράνομη κατάληψη» στον Λόφο Καστέλι

  1. Ας μην τα προοριζατε για ξενοδοχεία ξεφτίλες κι εσεις. Ας κρατούσατε υπεύθυνη στάση απέναντι στην κοινωνία των Χανίων κι ας μην κάνατε πλατες στον Διγαλη για να χτίσει πολιτικη καριέρα.
    Αν προορίζονταν για αξιοποίηση με κοινη αποδοχη δε θα φτάναμε εδώ. Πλέον δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που δεν ενοχλούνται με το υφιστάμενο καθεστώς… Καθώς καταλάβαμε 9 μήνες τι σημαίνει κλειστό το μπαλκονι… Για λίγους και μόνο!

  2. Λιγότερη χολή για το Πολυτεχνειο θα ήταν μια καλή αρχή για συζήτηση. Το πολυτεχνείο έχει πληρώσει πολύ ακριβά την κατάληψη. Όπως πάμε το κτήριο θα μείνει ερείπιο για πολλά χρονια. Κανείς δεν είπε που θα βρεθούν τα χρήματα για την διάσωση και ανακατασκευή. Για ρωτηστε τον Δήμο και την περιφέρεια αν θα βάλουν τα ρηματα; στο τέλος θα γίνει όπως και με τον Στράβωνας, ερειπιο. Κανείς δεν νοιαστηκε που χάθηκαν τα χρήματα όταν το 2006 οταν εγινε κατάληψη. Ολοι παιζουν πολιτικά παιγνίδια στην πλάτη του πολυτεχνείου ενω η Ρόζα παριστάνει τον ιδιοκτήτη. Όσοι νοιάζονται για το μνημείο που ήτανε και δεν ακούστηκαν όταν το κτήριο ήταν σε κατάληψη; το πολυτεχνείο δεν είναι εχθρός της πόλης, αξίζει καλύτερη μεταχείριση.

  3. Na πάνε τα ματ να βγάλουν έξω όλους τους μπαχαλακιδες της αριστεράς φτάνει ποια με τα ρεμάλια της αριστεράς και το τζάμπα σε νερό ρεύμα κλπ…. Το κτίριο ανήκει στο πολυτεχνείο και το κάνει ότι θέλει…..

  4. Το πολυτεχνείο να στείλει τα ματ και να βγάλει έξω όλους τους μπαχαλακιδες της αριστεράς φτάνει ποια ρεμάλια της αριστεράς που θέλετε τζάμπα νερο ρεύμα κλπ… Το κτίριο θα γίνει ξενοδοχείο…. Αυτό λέει και η δεξιά

  5. να τους στειλει το λογαριασμό φως νερο τηλεφωνο κοινοχρηστα και ενφια και θα φυγουν μονοι τους οι τζαμπατζηδες

  6. Ωραίο το ευχολόγιο αλλά έχετε μπερδευτεί. Εσείς δεν είστε ούτε βουλευτής συριζοπασοκος/τσε γκεβαρα ουτε ο δημαρχος ουτε ο ανιπεριαΦφερχης ούτε η κάθε πικραμένη θεια του συλλογου «Παπαρολόγων Χανίων-Φιλοι του λόφου Καστέλι» ούτε συνδικαλιστές της τοπικής ΕΛΜΕ ούτε 20χρονα φοιτητές της ΜΑΣ.

    Ολοι αυτοί θέλουν ψηφαλάκια, κάνουν καριέρα κ πίνουν φρέντο ολημερις στη ροζα νερα , ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. ΑΛΛΑ ΕΥΘΥΝΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. ΣΚΑΣΙΛΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ.

    Έχουν περάσει ΠΕΝΤΕ (5) ημέρες και αστυνομία να μπει να τους βγάλει δεν εχουμε δει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook