Σβήστε φώτα, κλείστε υπολογιστές: Σχέδιο… εγκράτειας στα νοσοκομεία για το ρεύμα

σβήστε-φώτα-κλείστε-υπολογιστές-σχέδ-1502651

Τα αυτονόητα τελικά απαιτούν οι συστάσεις και ο… σχεδιασμούς στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και να μην υπάρξουν «black out» σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Και από αυτό δεν εξαιρείται σε καμία περίπτωση το Δημόσιο και τα δημόσια νοσοκομεία!

Ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας θα συνδεθεί αδιαμφισβήτητα με μία ακόμα παγκόσμια ή τουλάχιστον ευρωπαϊκή κρίση, που δεν θα σχετίζεται με κάποιο ιό αλλά με τις πηγές ενέργειας (ρεύμα – φυσικό αέριο), την ακρίβεια και το… αφόρητο κρύο!

Με αφορμή όλα τα παραπάνω έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με τον πιο εμφαντικό τρόπο, η παθογένεια του Δημοσίου στην Ελλάδα και βέβαια των δημόσιων νοσοκομείων… που θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις τριτοκοσμικές χώρες.

Σχεδόν 40 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΣΥ (το 1983), και υπό την απειλή ενός χειμώνα με πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, το υπουργείο Υγείας και οι ΥΠΕ ζητούν από τους διοικητές να κάνουν τα αυτονόητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια κρίση. Και ποια είναι αυτά τα «έκτακτα» μέτρα;

  • Να αλλάξουν τις ενεργοβόρες λάμπες και συσκευές,
  • Να φροντίζουν ώστε όταν φεύγουν οι υπάλληλοι των γραφείων να κλείνουν τα φώτα και οι υπολογιστές, και
  • Να γίνει συντήρηση σε ηλιακούς και καλοριφέρ!

Δηλαδή, να προσέξουν τα αυτονόητα ώστε τα χρήματα του προϋπολογισμού που θα εξοικονομηθούν, να δοθούν σε κάποια από τις υπόλοιπες υλικοτεχνικές ανάγκες των νοσοκομείων. Και βέβαια να γίνει οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος, ώστε το ΕΣΥ να συμμετάσχει στην εκστρατεία μείωσης των αναγκών σε ηλεκτροδότηση που θα επιχειρήσει το σύνολο του δημόσιου τομέα το προσεχές διάστημα…

Η ελληνική κυβέρνηση -ακολουθώντας τις πολιτικές και τις συστάσεις των υπόλοιπων εταίρων της-, έχει ήδη εξαγγείλει μέτρα για τη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο χωρίς να εξαιρεί τις δομές Υγείας, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, προκαλώντας ήδη την αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ που ζήτησε την εξαίρεση των δομών αυτών για να μην μπουν ασθενείς σε κίνδυνο ή ταλαιπωρία.

Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που είναι και η ίδια νοσοκομειακός ιατρός, δήλωσε για το θέμα στο iEidiseis:

«Αυτό που ζητάμε είναι να μην μένουν ανοιχτά φώτα, κλιματιστικά και υπολογιστές όταν φεύγουν οι εργαζόμενοι από τα γραφεία. Φυσικά, πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα χειρουργεία, οι άρρωστοι να έχουν ψύξη και θέρμανση στους θαλάμους τους και βέβαια να έχουν ζεστό νερό.

Και νομίζω για όλους μας είναι σημαντικό αυτό το συμμάζεμα εξόδων ώστε μέσω της συγκεκριμένης σύστασης να γίνει μια σχετική οικονομία και να μην στερηθούν τα απαραίτητα οι νοσηλευόμενοι».

Η λίστα με τα μέτρα στα νοσοκομεία

Το ρεπορτάζ του iEidiseis δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τις οδηγίες που αποστέλλουν στα Κ.Υ. από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τη γενική σύσταση στους διοικητές των νοσοκομείων να βρουν τρόπους να μειώσουν το λογαριασμό του ρεύματος! Οι οδηγίες αυτές -όπως είναι το λογικό- δεν αφορούν βασικές λειτουργίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, αλλά έχουν να κάνουν με ένα νοικοκύρεμα που θα έπρεπε να συντελείται ούτως ή άλλως!

Αυτό θα αφορά:

  • Αντικατάσταση των παλιών φωτιστικών με τύπου led – panel.
  • Αντικατάσταση των παλαιών κλιματιστικών μηχανημάτων με τύπου inverter που είναι πιο οικονομικά.
  • Επισκευή ή αντικατάσταση των φθαρμένων ηλιακών συλλεκτών παραγωγής ζεστού νερού.
  • Προληπτική συντήρηση λεβήτων – καυστήρων και κλιματιστικών.
  • Καθημερινό έλεγχο ώστε η θερμοκρασία των χώρων να μην υπερβαίνει τους 19 Κελσίου κατά τη χειμερινή περίοδο και να μην είναι κατώτερη των 27 Κελσίου το καλοκαίρι.
  • Καθημερινό έλεγχο ώστε να σβήνουν οι υπάλληλοι τα φώτα και τις συσκευές θέρμανσης και ψύξης μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας τους.
  • Καθημερινό έλεγχο ώστε κατά τη λειτουργία της θέρμανσης ή ψύξης των χώρων να μην είναι ανοικτά τα παράθυρα και υπάρχουν απώλειες.
  • Περιορισμένη χρήση όλων των ηλεκτρικών συσκευών και μηχανημάτων στα γραφεία και άλλους βοηθητικούς χώρους των δομών.
  • Ρύθμιση των συστημάτων σκίασης όπου υπάρχουν.

Τι ζητούν δηλαδή;

Ζητούν νοικοκύρεμα που οι διοικητές των νοσοκομείων θα έπρεπε να κάνουν χωρίς να χρειάζεται να τούς το ζητήσει το υπουργείο Υγείας και οι ΥΠΕ. Κι αν κάποιοι έχουν πάρει σοβαρά το ρόλο τους ως διοικητές, είναι βέβαιο ότι ήδη τα κάνουν όλα αυτά στο πλαίσιο των βασικών υποχρεώσεών τους. Από την άλλη πλευρά, 40 χρόνια είναι πολλά για να μην έχουμε καταφέρει να μην χρειαζόμαστε τέτοιες συστάσεις…

ΠΟΕΔΗΝ: Σε κίνδυνο οι ασθενείς

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε από το υπουργείο να εξαιρεθούν τα νοσοκομεία από τα μέτρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «οι ασθενείς θα κινδυνεύουν».

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε:

«Στην Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 10% με τις καταναλώσεις της ίδιας ή αντίστοιχης περιόδου του έτους 2019.

Η σύγκριση για την εξοικονόμηση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019 για τους άλλους φορείς του δημοσίου είναι λογική καθότι τη περίοδο του κορονοϊού μπορεί να υπολειτουργούσαν, να ήταν κλειστοί και να δούλευαν οι υπάλληλοι με τηλεργασία κ.α.λ. Τα νοσοκομεία όμως μεγιστοποίησαν τη λειτουργία τους τη περίοδο του κορονοϊού. Γιατί λαμβάνουν ως έτος σύγκρισης το 2019 που οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια ήταν σαφώς μικρότερες; Επειδή φθινόπωρο και χειμώνα αναμένεται μεγάλη κίνηση στα Νοσοκομεία η επιμονή στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Με τη σύγκριση να γίνεται το έτος 2019 η Απόφαση των Υπουργών θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση της κατανάλωσης στα νοσοκομεία πολλαπλάσια του 10%.

Στα νοσοκομεία επικρατεί προβληματισμός για την εφαρμογή της απόφασης και ήδη ορίζονται οι ενεργειακά υπεύθυνοι για τον συντονισμό και την εφαρμογή της απόφασης.

Δεν μπορούμε να σκεφθούμε τίποτα άλλο πέραν της εξαίρεσης των φορέων του ΕΣΥ από την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν δεν καταφέρουν τα νοσοκομεία να εξοικονομήσουν την ηλεκτρική ενέργεια προβλέπονται κυρώσεις στο προϋπολογισμό τους και τις προσλήψεις».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook